Нужна ли е регистрация по ДДС?

KISS

Active Member
Здравейте.

Електронен продукт (файл), качен във сайт собственост на компания извън ЕС. Този сайт продава моя файл на хора от цял свят (включително ЕС). Когато се натрупа сума, аз ще получа пари от компанията извън ЕС. Те удържат една част за себе си.

При такава ситуация нужно ли фирмата ми да е по ДДС или не? Тази компания твърди, че те не са мои клиенти, а само улеснявали продажбата ми. Те мои клиенти ли са или само държат парите ми като банка?

Ще говоря и със счетоводител, но все пак нека знам и вашите мнения преди това :).

Благодаря.
Поздрави.
 
Ако имаш приход, който си декларирал - проследяем приход, който е надвишил сума за регистрация по ДДС - защо не прочетеш закона в България.

Счетоводителя ще те обърка. Дрънкат общи приказки. А ако искаш експертно мнение от 500 лв нагоре...

И най-малкото как ще получиш парите. Повечето пътища са проследими и ще те надушат.

Интересен казус...
 
Без да съм запознат с детайлите бих изразил следното мнение:

Вие продавате вашия продукт на клиенти от цял свят с помощта на онлайн платформа, която удържа от Вас комисионна за всяка осъществена продажба. Тук вие сте доставчик, купувача на файла е Ваш клиент, а платформата е комисионер. За услугата, която платформата Ви е извършила (предоставяне на пространство за осъществяване на продажби), което простичко казано е комисионната, която Ви е удържала, платформата е редно да ви издаде invoice (обикновено е необходимо да отметнете че сте business account). В този случай регистрацията по ЗДДС е задължителна, тъй като получавате услуга от чуждестранна компания (Съгласно чл. 97а от ЗДДС) без значение какъв е оборотът.

При регистрация по чл. 97а фирмата Ви начислява и внася (плаща на българския бюджет) 20% ДДС върху стойността на получената от платформата услуга (комисионната), а върху приходът от продажбите на файла (парите, които са постъпили в банката Ви) не дължите ДДС.


Важно е да се запомни простото правило, че преди получаване на услуга от чужбина (google, facebook, amazon, linkedin и т.н.) винаги трябва да е направена предварително регистрация по ЗДДС.
 

Горе