Няколко Въпроса за Backups

ivo1017

Active Member
Привет, съфорумници.

Забравил поговорката "Нещо, което работи, не се пипа", успях да объркам тотално един сайт, задвижван на WordPress. Да предоставя малко предистория.

Реших да ползвам плъгин за създаване карта на сайта (sitemap). За тази цел се спрях на плъгина Dagon design sitemap generator. Всичко си беше "мед и масло", докато през уикенда не смених темата. Тя има шаблон (template), който автоматично създава карта на сайта. За целта се добавя нова страница и шаблона върши останалата работа.

След като създадох новата карта на сайта, логично деактивирах плъгина. Имам да изтрия няколко спам коментара, да оправя няколко meta description-a и излязох от сайта, доволен от планираната и свършена работа.

Излязох от сайта и по навик отидох към заглавната страница. О, ужас. Началната страница беше картата на сайта. Нещо като: http://www.myhomepage.com/sitemap.

Проблема е, че не мога да върна началната страница, без това “sitemap” в края. Пробвах няколко неща. Върнах плъгина, активирах го. Махнах новата страница с карта на сайта. Нулев резултат.

Отидох на настройките за четене. Промених ги от „последни постове” на „статична страница”. Нулев резултат.

Пробвах и redirect директно от cpanel-a на хостинга.Нищо.

Стигнах до извода, че ще трябва да върна стара база с данни. За целта ползвах функцията на WordPress>Import и свалих файла на компютъра.
Имам няколко въпроса към вас.

Първо: Разполагам със стар backup за базата данни от сайта. От месец Април. Мога ли да ползвам него и след това да импортна обратно сваления файл?

Второ: Има ли вариант да поискам от хоста тяхня база данни. Те би трябвало да правят периодично такива. Хостинга е HostGator.

Трето: Може ли да се зададе автоматично да се прави backup за базите данни?

Очаквам мнения и препоръки как да действам от тук нататък. Благодаря предварително!
 
От: Няколко Въпроса за Backups

1. да няма проблем да си върнеш стария бек ъп, сменяш файловете, реплейсваш базата и си готов
2. също е вариант, но доколкото знам имат някаква такса за услугата
3. може :) потърси бакъп за цпанел, един пхп скрипт е който се ползва с крон и си готов :)
 
От: Няколко Въпроса за Backups

Функцията import на Wordpress не ти връща базата-данни,а съдържанието на блога и по-точно публикациите и коментарите.За да си възстановиш напълно блога,ти трябва резервно копие на базата-данни.Изтриваш в c-panel старата база и създаваш нова такава.След това отиваш на import и вмъкваш резервното копие.Ако имаш резервно копие и на самия блог,презаписваш файловете в public_html.
 
От: Няколко Въпроса за Backups

Благодаря за мненията и на двама ви. Проблема беше плъгина redirection, който правише всичките мизерии. Благодарение на Pesho92, нещата се оправиха.
 
Последно редактирано:

Горе