Няколко безценни съвети за сега стартиращи бизнесмени

$INeed$

Well-Known Member
Често пиша по някоя друга тема, която искам да повлияе на повечето, или поне не малка част от вас. Ето я и днешната. Ще стане дума за няколко бързи съвета относно какво трябва да се прави и е най-важно за един тепърва навлизаш в бизнеса предприемач. Искам да ги споделя с вас, защото знам, че ще са ви от полза. Това, което ще напиша има много мои мисли и виждания, както и е четене и събирано като информация от сайтове, книги и прочие. Какво по-хубаво от това - да прочетете максимално сбита и добре оформена статия от действащ и минал през това предприемач (поне такъв мисля, че съм :) ).

Знайте какво да правите и правете каквото знаете. Всичко друго ще си дойде на мястото. Не започвайте бизнес, защото смятате, че е много секси и COOL. Или защото ще ви направи богат човек. Просто правете това, което обичате. Зарежете материалното, то е третично следствие от вашата страст и отдаденост към бизнеса. Запомнете бизнеса изграден около вашата страст и талант ще увеличи шансовете ви за успех драстично. Не е достатъчно да създадете печеливш бизнес, трябва да ви кара да се чувствате щастлив докато го управлявате - да ставате със усмивка всеки ден, знаейки, че ще се отидете да го работите. Ако сърцето и ума ви не е в него, ще ви е трудно.

Фокусирайте се. Да, точно така - бъдете с всичкия си, когато правите бизнес. Всяко едно разсейване може да ви коства грешка. А грешките от невнимание са тъпи грешки, каквото и да си говорим. Осланяйте се на принципа "Правете едно нещо, но добре, а не 10, но кофти." Наясно съм, че сте one-man-show, и няма кой друг, но помнете - фокусирането е нещо много важно, ако искате мине добре това, с което сте се захванали.

Кажете го в 30-секундна реч или не си правете труда. Това се отнася какво за инвеститора, който искате да "облъчите" с вашето предложение, така и за пред клиента, който искате да спечелите. Не разтягайте локуми, хората нямат време. Разсея ли се, значи или не му е интересно или прекалявате с думите. Често може и да е и двете. :)

Няма човек, който да знае всичко. Факт. Заобиколете се с хора, който ще са ви добри съветници в съответните области - счетоводство, маркетинг, продажби, администрация, юридически въпроси и др. Те ще ви направят по-добър лидер. Успехът идва не само от един човек, а от екипа.

Стартирайте като истински бизнес. Забравете за скъпите офиси, бързи служебни коли, италианско обзавеждане, и др. Някои от най-големите компании са стартирали от гараж, случайно да се сещате за някоя? :) За това, карайте го скромно. Всеки спестен $ отива във фирмата. Не му отпускайте края.

Учете в движение. Нито една скапана и не чак толкова скапана бизнес книжка или план могат да предвидят бъдещето. Всеки сценарии е строго индивидуален. Няма готови сюжети. Няма перфектни планове или пътища, по които да мине. Не си мислете, че не трябва да сте чели тези книжки или да си разпишете добре бизнес плана, но не се мотайте с месеци и дори години. Като един познат, който "има" бизнес каталог, който си го бе заложил да го има до няколко месеца. Ще се превърнете в много добър предприемач, ако работите под пожар и в движение. По-добрите са бързите, действащи хора. Тутките ги отвяват обикновено.

Станете самостоятелен. Да, казвам ви го сега. Колкото и да сте работещи в екип, вие сте си сам. Да, вие водите парада, нищо, че имате екип зад себе си, те чакат вашите наставления.

Бъдете здрави. Не, не съм майка ви, но ще ви кажа това - ще сте много по-продуктивен, ако сте здрави и водите здравословен начин на живот. За това, грижете се за себе си и не позволявайте здравето ви да се влоши, защото освен вас, и бизнеса ви ще страда - той има нужда от вас. Да си предприемач е начин на живот, а не 8-часов работен ден. Яжте правилно, спортувайте, когато имате време и почивайте си заслужено.

Не говорете, ако нямате какво да кажете и не тръгвайте, ако не можете да стигнете, на където сте тръгнали. Имайте топки за всичко. И не бъдете като повечето мижитурки, които хем влизат остро, хем нищо не казват и не се научаваш от тях. Накрая те изглеждат смешниците. А такива само губят времето на истинските предприемачи.

Знаете кога да преустановите всичко. Да, умния капитан не потъва с кораба, нали? Той просто го насочва в друга посока или подсигурява екипажа и после себе си. Или казано по друг начин - не дълбайте в нещо, което няма много смисъл. Хубаво е винаги да знаете кога да поемете в друга посока и да преустановите плановете и действията си.

Успехи на всички предприемачи тук. ;)
 
Ще се радвам да чуя нещо от вас. Да стане една дискусия. Не ми казвайте, че предпочитате в Политиката да изразите мнение. :) Нали почнахем с това "Фокусирайте се" - да обикаляш бизнес форум, да имаш бизнес и в същото време да кибичиш в някакви теми, с които няма да помогнат на тем и бизнеса ти - не мога да гарантирам, че ще има успех дадения потребител. Давам го за пример, защото го наблюдавам и предполагам и вие. ;)

Ако се сетя нещо друго, ще допълня. Но един стартиращ предприемач и такъв, който иска да се развива трябва много добре да си подбира информацията, която иму трябва. И не само защото трябва, а защото ви прави по-добър. Не мисля, че "червените боклуци в оставка" ще ви направи по-добър. Напротив, ще ви принизи към другата част от населението - тези, на които обикновено предприемачите като нас даваме работа. Пиша го като съвет, пиша го и като молба към читавите. ;)
 
От: Re: Няколко безценни съвети за сега стартиращи бизнесмени

Много добре е написано и съм съгласен с повечето от съветите. Естествено има още много качества, които трябва да притежава един предприемач и понеже си написал, че си събрал най-важното от книгите, които си прочел, аз мисля, че книгата "Мисли и забогатявай" на Наполеон Хил е задължителна за един начинаещ предприемач. Там има една глава "31 основни причини за неуспеха". Ако трябва да допълня нещо към твоите съвети са точно тези причини.
Освен това не съм съгласен с последните два съвета:
1. "Не тръгвайте ако не може да стигнете накъдето сте тръгнали". Няма точка която човек да не може да достигне и ако започне да мисли за това дали може да стигне винаги ще си намери причини които да му показват, че няма да стигне и съответно няма да тръгне. Познавам толкова много хора, които не предприемат нищо само за да не се провалят, а по-голям провал от това да не правиш нищо - няма. Дори и да знаеш че няма да стигнеш пак ще научиш нещо по пътя който си поел.
2. Относно последния съвет: Във въпросната книга на Наполеон Хил има една история озаглавена "На три стъпки от златото". Там разказват за един предприемач, който си купил парцел по времето на златната треска в Щатите и имал големи очаквания. Историята е дълга, но накратко казано - след като не изкарал злато доста време продал парцела и новия собственик намерил най-голямото златно находище за времето си само на три стъпки от където бил спрял да копае стария собственик.
Не мисля, че човек трябва да се отказва преди да е опитал всичко възможно да спаси начинанието си.
 
От: Няколко безценни съвети за сега стартиращи бизнесмени

You must spread some Reputation around before giving it to $INeed$ again.

По темата:
За да може да обясните за 30 секунди пред инвеститора или клиента какво правите - направете си Business Model Canvas.
Така с 3 изречения ще знаете какво правите, как го правите, как го доставяте, какви са ползите за клиента, кои са ключовите ви партньори, какви са ви разходите, приходите, съответно печалбата.

[video=youtube;QoAOzMTLP5s]https://www.youtube.com/watch?v=QoAOzMTLP5s[/video]

Относно страстта:
[video=youtube;a6kbcERdmCw]https://www.youtube.com/watch?v=a6kbcERdmCw[/video]
 

Горе