Няколко съвета за вашия форум

Rock

Well-Known Member
Нещо позападна "Успей с нас", та реших да освежа малко рездела.

Предлагам скромно мнение относно какво трябва да има вашият форум за да е на прав път към успеха (поне функционално)

1. Правилно структуриране на разделите и под-форумите

Може би правило №1 за всеки форум. Както виждате тук, в предприемач, разделите са доста добре обосновани и лесно може да се ориентира нов потребител. Доста е тънка границата между правилното структориране и прекаленото раздробяване на форума. Затова, ако се захващате с форум, това ще е първото, което да наблегнете (след разбира се хостинг, избор на CMS и т.н.). Правилното структуриране на разделите предпоставя новите потребители да им е приятно и безпроблемно търсенето на информация, което автоматично ще ги подтикне към повторна визита в сайта ви или направо регистрация. Ако сте новаци в поддържането на форум, може да пуснете тема например: "Как да се структурира форума ?" и там да се изказват потребителите. Реално всеки форум придобива краен вариант след като мине известно време, а почти винаги се развива и се променят нещата в частичен план (пример: тук се вкара политика, после ЕН секция и 100% няма да е само това)

2. Социална интеграция

Без социалките няма как. Аз лично съм сложил цялостно fb решение за моя форум (регистрация, вход, лайкване и т.н.), защото по дефолт го нямаше, но платените и по-новите версии на форумните cms предлагат вградени модули за това. Знаете, че фейсбук в БГ (ако ви е международен тогава twitter, pinterest, instagram и т.н.) е доста голяма сила и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да имате опция за споделяне. Така задействате "вирусното" споделяне и автоматично печелите повече трафик и бъдещи потребители. Отделно за някои тематики ФБ регването е must have, защото примерно мамитата, там всяка мама има Фейсбук (или поне 95%). С една интеграция и само за 2-3 клика, вече даденият посетител се превръща от такъв в потребител. Лесно за него, благоприятно за вас :)


3. Рейтинг / Itrader / Репутация

По принцип това не е задължително за всяка тематика, но в предприемач например е важно, защото тематиката на сайта предпоставя измами и въведените репутация и itrader намаляват вероятността това да се случи. Ако няма действащи обяви или вид бизнес в сайта ви, тогава може да сложите просто рейтинг/карма/обаяние или както искате го кръстете. Така хората ще си разменят + и - за различни постове и по един почти незабележим начин ще увеличите ангажираността на самите потребители. Верните ви такива ще се стремят към добра карма (просто психологичен факт е, че някои хора дори да не печелят нищо просто искат да светят в зелено, да имат повече звездички или плюсчета) и така, ще трупате качествено съдържание.

4. Раздел за flood, spam, hate, troll


Тук доста хора може и да не се съгласят с това мое виждане, но за мен е правилно решение следното: Оставете 1 раздел за спам, тролване, спамене. Т.е. така давате възможност на потребителите да си изливат емоциите и да си чесат пръстите само в едно място, докато останалата част от форума остава чиста. От личен опит споделям, че тази тактика има ефект. Лично аз съм ограничил форума за спам само за регнати потребители, като не се индексира раздела. В правилата съм описал, че троленето се допуска без заплахи, ругатни и расизъм (обикновенните правила) останалото се лее на килограм, но само в 1 раздел. Така и агнето цяло и вълка сит.

5. Ранкове във форума.

Също като репутацията, ранковете помагат за повечето контент във форума. Доста хора трупат мнения просто за да са по-висок ранг. Качеството на съдържанието вече не се знае какво ще е, дори се предполага повече спам и безполезен контент, но като цяло раздвижва форума и почти не съм срещал форум без ранкове.

6. Видео система

За всички известни форумни cms има модули за видео система с директно вграждане от youtube, vimeo и т.н. Това ще ви даде възможност да поднесете на потребителите си още една опция във форума. Аз ползвам също видео система, имам доста качени клипчета (по възможност без претенции за авторство). Мисля, че почти всяка сфера би имала полза от видео във форума си.

7. Платен абонамент / магазин / дарения

Освен рекламтие във форума, може да си вкарате още няколко начина за да изкарате пари. Примерно в женски форум може да се интегрира e-магазин и да си продавате през него на дропшипинг. IPB има перфектно решение за това (мисля, че и останалите известни cms-и също). Може, с няколко реда код, да направите магазина да препраща с афилиейт линк към друг сайт и отново да имате печлаби. Платеният абонамент в БГ е малко трудна работа, но пък ако предлагате нещо, което потребителите ви го ценят и си струва - защо не. Може да сложите месечен абонамент и да сложите няколко допълнителни права на платилите (примерно сменяване на ранк, възможност за качване на видео в точно определена секция, възможност за публикуване на обяви и т.н.) за някаква символична сума, но при повече потребители печалбата отново е на лице.
Даренията също са част от форумите, доста ги ползват. Така няма да натрупате състояние, но поне може да си поддържате форума, да си купите лиценз за платена система (ако сте на фрии) използвайки благодареността на обществото ви.

8. Разширен editor

По възможност сложете HTML едитор и message box. Примерно SMF го няма и е по-кофти на новите потребители (онези дето не са запознати с форумните кодове BBC) да слагат линкове, снимки и т.н. Ако няма пък направете една тема с важните BBC.

9. СПАМ протекция

Тук работата е ясна. Никой не иска спамърски акаунти, с цел линкче или рекламен ЛС. То за новите форуми не е толкова наложително, но разрастне ли се - 100% трябва да се подсигурите. Платентие системи си имат доста прилични защити, докато безплатните ще трябва да се теглят модове. Също така аз слагам и някакъв елементарен въпрос при регистрация : "Столицата на България (на кирилица) ?"


10. Съдържание

За да привлечете хора в нов форум - единственият начин е да им предоставите добра информация и качествено съдържание относно тематиката на сайта. Постарайте се да не е празен форума, напротив - наблъскайте го с полезно ифно - по-възможност с висока уникалност на текста. Създайте анкети, в които да приканите хората да изразят мнение, да гласуват и да се заформи дискусия. Аз лично пуснах наскоро форум с 350 уникални теми + над 500 видеа. Резултатът от това - повече от доволен за мен :)

11. Правила, TOS

За да не ви белеят косите след време, направете си ясни и конкретни правила, по които и вие и потребителите се водят. Така при бъдещи разногласия (а то ще има задължително) просто се оповавате на правилата и действате (бан, ограничаване на права и т.н.). Мое мнение е, че заглавия от сорта "10-те божи правила на модератора" са обидни за потребителите и бъдете по-приятелски във формулировката на забраните :)


12. Оптимизация

На последно място, но не по важност слагам оптимизацията. Доста хора пропускат тази част, особено, ако форумът се разчуе бързо и реговете завалят. Желязото се кове докато е горещо, та се погрижете SEO настройките да са вред. За SMF препоръчвам Optimus Brave, IPB - IPB SEO modul, phpBB - seo mod, Vbulletin - vbSEO.

100% ще се сетя и за още нещо, като и се надявам да има дискусия и от други форумни собственици или потребители :)
 
Последно редактирано:

Горе