Облагане на приходи от интернет.

dimk

New Member
Здравейте!

Най-напред да споделя - много хубаво и полезно местенце сте спретнали тука. ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
Аз не притежавам саит - все още нямам нужните умения,но имам въпрос:

Какъв е статута на приходите реализирани от интернет в България и облагане? ... и как стои въпроса с ДДС? />> или облагането е както в другите сфери на стоп.дейност.

Визирам приходи от реклама/във всички форми/,продажба на стоки и услуги,игри и т.н.

Ще съм благодарен на всяка полезна информация от вашия опит!
 
Ако искаш да си плащаш данъците като физическо лице - не става (няма да ти разрешат да се регистрираш по БУЛСТАТ (защото нямаш писмен договор с подпис от двете страни), което се изисква за да бъдеш самоосигуряващ се/на свободна професия, което пък се изисква за да можеш да си платиш осигуровките и данъците). Вероятно може да излъжеш нещо в агенцията по вписванията и да те впишат (напр. да направиш фиктивен договор с някоя фирма и след регистрацията го прекратиш без да получиш доход от тази фирма), но не знам дали си струва и дали не нарушаваш така някой закон...

Аз доста изчетох по въпроса и накрая се признах за победен от бюрокрацията (от агенцията по вписванията ми обясниха, че не могат да ме регистрират) - вж тук.

Ако имаш фирма (получаваш парите на името на фирма) е сложно (но възможно) да плащаш данъци - питай счетоводител.

Някой до сега успял ли е да си плати данъците като физическо лице?
 
Последно редактирано:
При изплащане на твоята печалба (примерно от EasyTrader) ти удържат 10% данък от натрупаната сума
 
По-горе съм разгледал случая когато парите идват от чужбина (от чуждата компания не би трябвало да плащат 10% данък и осигуровки както би направила една българска фирма, за която работите на граждански договор).
 
"Ако искаш да си плащаш данъците като физическо лице - не става"

Това сериозно ли е?

Не ми казвайте че всеки тук има фирма.

Трябва да има начин, а между другото, това за 2008 или 2007 ли е?
 
Еми аз говорих с една счетоводителка и тя ми каза да си трая щом нямам договор с чуждестранната фирма (афф програмата). Каза ми също, че трябва да се проверят условията, при които се работи с афф програмата. Всъщност мисля, че те са основното, което определя дали трябва да се плащат данъци върху тези доходи или не. Според мен няма логика когато те си плащат данъците за продажбата, ти да плащаш още данъци. Така се облага 2 пъти едно и също нещо.
Хич не ми харесва. И без това няма никакъв данъчен контрол, защо да се бутаме сами?
 
Това ако е счетоводителка. Таз колежка има ли си представа от тези неща.
За да няма двойно облагане от Адсенсето те карат да декларираш, че не си гражданин на САЩ и хоста не ти е там.
Е, ако някой желае давам платени онлайн консултации на теми счетоводство и данъци.
 
Последно редактирано:
Това ако е счетоводителка. Таз колежка има ли си представа от тези неща.
За да няма двойно облагане от Адсенсето те карат да декларираш, че не си гражданин на САЩ и хоста не ти е там.
Е, ако някой желае давам платени онлайн консултации на теми счетоводство и данъци.

Споменах нарочно, че става въпрос за афф програма. Плюс това моите пари идват от Англия, не от САЩ.
 
"... и хоста не ти е там"

какво общо има хоста?

пък за данъците не ги крийте, те и без това не са много, не се лъжете те рано или късно ще излязат и тогава ще се чудите какво да правите
аз нямам такива намеренеия, не ви и съветвам

не забравяйте че до 2к не дължите нищо, само трябва да си податете декларация и нищо повече
 
Последно редактирано:
Повечето програми те карат да си попълниш тези данни.
Хоста е свързан, тъй като от държавата, където е все едно извършваш дейност в нея.
Ако годишната данъчна основа е до 2400 не дължиш данъци.
Ако е например 3000 дължиш и се получава данък, който е една добра сума за НАП, но пък има официални начини да не го платиш.
Е, ако някой желае давам платени онлайн консултации на теми счетоводство и данъци.
 
Според мен няма логика когато те си плащат данъците за продажбата, ти да плащаш още данъци. Така се облага 2 пъти едно и също нещо.

Това, че някой е спечелил от твоята дейност и си е платил данъците не те освобождава по никакъв начин от плащане на данъци за твоите доходи (забележи не печалба, а доходи - защото физическите лица плащат данъци върху доходите без значение колко разходи имат).

Казали са ти да си траеш, ако нямаш договор, защото няма да те регистрират по БУЛСТАТ без договор („документи удостоверяващи извършването на определена дейност“), а това води до невъзможност да плащаш данъци (няма основание). Но въпреки, че няма основание (не си самоосигуряващ се на свободна професия) нарушаваш закона с това, че не си се регистрирал (глобата за това, че не си се регистрирал е 700 лева, отделно се плаща глоба за това, че укриваш данъци и е възможно да има и по-тежки наказания).

След като декларираш, че извършваш дейност си плащаш осигуровки върху двеста и няколко лева независимо дали имаш приходи (може и нищо да не спечелиш - пак си плащаш като поп). Ако цяла година не спечелиш нищо или малко (т.е. си под облагаемия минимум) - няма да ти върнат нищо от това, което си плащал всеки месец!
 
Последно редактирано:
можеш ли да обясниш как точно оказва влияние хоста

Ако плащаш (или не плащаш) на фирма, която не е твоя или (ако е твоя) не се намира в САЩ не те засяга (декларираш, че нямаш дейности в САЩ и не мислиш повече за това). Това се отнася за AdSense.
 
Последно редактирано:
абе не може ли просто някой, който е попълвал тази година декларация да каже как става

не мога да разбера за какво ти е булстат и соц осигуровки

аз не работя, просто съм взел пари(примерно), и искам да си ги декларирам, това е ...
какви са тия глупости

" ... няма основание" - отишъл съм при някой оправил съм му компа и той ми палтил, решил обаче да плати по редовния начин и аз искам да ги декларирам

това е
 
Здравейте отново!
Радвам се ,че всеки сподели нещо по въпроса. И аз направих малко проучване и ето резултата:

1.Физическо лице - в този случай най-подходящата форма за упражняване на дейността и получаване/регистриране на доход от интернет без оглед на източник /страната или чужбина/ е регистрацията като "свободна професия". За съжаление в регистара няма животно,което да отговаря и описва този род дейност. Препоръчвам създаване на отношения със застрахователна компания и регистрация като застрахователен агент.Прави се рег-я по булстат,която може да се ползва за всякакви приходи. Тук идва тънкия момент!!!
Ако приходите са от реклама и/или комисионни от пренасочени продажби и не надхвърлят 50,000.00 лв за година -това е формата.
(+++) Подаването на декларация : по стандартния ред.Облагането : "генериран приход за годината" - 25% признати разходи по закон = облагаем доход - 10% плосък данък - осигуровки = вашата печалба.
При презкачане на прага от 50,000.00 лв сте длъжни да се рег-те по ЗДДС и ще трябва да начислявате данъка върху вашите услуги/което повишава цената и намалява конкурентноста ви/- визирам приходите от реклама .

2. Стандартна регистрация като търговец/ЕТ ,ООД и т.н/ - Това се препоръчва в случай, че желаете да включите и други канали за доход /покупка и продажба на стоки и др./ като отчитате ,че приходите ви ще прескочат 50,000.00 лв или вашите контрагенти са рег-ни по ЗДДС. В този случай ако вие не сте рег-ни разваляте веригата и ще ви бъде по трудно да продавате. Затова от тази година има възможност за доброволна рег-я по ДДС за стартиращ бизнес.
(---) По големи разходи за издъжка на системата и водене на двойно счетоводство.
(+++) По големите приходи обезпечават направените разходи и се работи в рамките на закона /пред държавата,кредитни институции/

Искам да отбележа, че това е мое тълкуване на законите, не на експерт,затова е добре да се консултирате/ТЗ,ЗДДС,ЗКПО,ЗОДФЛ/. В тази връзка моля споделете собствен опит!
 
Здравейте,

Аз съм нова в този форум и реших да се включа главно заради тези неясноти около облагането на приходи от Интернет.

На мен също ми предстои да декларирам доходи от Google AdSense и affiliate програми и се чудя как точно да попълня декларацията. Преди всичко не съм сигурна това доходи от източници в чужбина ли са защото в ЗОДФЛ пише следното:

Доходи от източници в Република България

Чл. 8. (1) Доходите, които произтичат от стопанска дейност чрез определена база на територията на Република България или от разпореждане с имуществото на такава определена база, са от източник в Република България.

(2) Доходите от труд, положен на територията на Република България, или от услуги, извършени на територията на Република България, са от източник в Република България.

------------------------------------------------------------------

Така че, след като трудът е положен на територията на Република България, но платецът е от чужбина, трябва ли да попълваме декларацията за доходи от чужбина? :confused:

Моля някой да отговори на този въпрос, за да има поне яснота коя точно декларация се попълва, защото тази година доколкото разбрах има две - за доходи от България и за доходи от България и чужбина.

Благодаря.
 
Излиза, че ако си физическо лице и нямаш пари да си регистрираш фирма се налага да лъжеш, че си застрахователен агент (или нещо друго) - в противен случай законите не ти позволяват да платиш данъци/осигуровки (нямаш основание) и същевременно могат да те накажат за това, че не си платил данъци/осигуровки (Няма значение, че законът не го позволява! Не е трябвало изобщо да работиш това, защото не е съвместимо със законите в страната!)...

Започвам да си мисля, че идеята на законодателя е да ограничава развитието на икономиката (в противен случай всички ще почнат да забогатяват от законен бизнес, да си плащат данъците и осигуровките, стандартът на живот да се се повиши и... това да доведе до сериозно увреждане на екосистемата). Другото обяснение е, че законодателят е тъп и това със спасяването на екосистемата е непредвиден ефект от глупостта му (за което трябва да му благодарим?) :).
 
Последно редактирано:
3. Можеш да се регисрираш като застрахователен агент с догвор от друга фирма и да излъжеш че получаваш приходи от застраховки

Според мен не е нужно да се лъже. Може да се регистрирам и като фаянсаджия и да имам доходи единствено от наеми. - така мисля
 
Здравейте,

Така че, след като трудът е положен на територията на Република България, но платецът е от чужбина, трябва ли да попълваме декларацията за доходи от чужбина? :confused:

Моля някой да отговори на този въпрос, за да има поне яснота коя точно декларация се попълва, защото тази година доколкото разбрах има две - за доходи от България и за доходи от България и чужбина.

Благодаря.

Ако печелиш от сайт разположен на сървър в БГ, обслужваш го от БГ и си физическо лице/собственик/-ЗОДФЛ и всички доходи са от БГ.
Ако сайта е на сървър в чужбина,но обслужваш от БГ - доходите са със смесен характер

Да каже някой с опит-аз съм още в съблекалнята.
 
Последно редактирано:

Горе