Образованието в България

Happy George

Active Member
Здравейте колеги, искам да Ви попитам ,какво мислите за образованието в България. Колко от вас работят това ,което са учили. Може би да ми даде и съвет или препоръка. Аз съм на 20 години - 2ри курс съм в Свищов /икономика или по-точно Стопански и финансов контрол/. След 12 клас бях много любопитен ,защо всички плюят висшето образование в България. Доста се стремях на горе , решавах много задачи и накрая извадих 6.00 на изпита. Но се чудих какво да запиша ,за това реших и аз на куп с всички да запиша Икономика. / Да са е** в ...знаете де/ Две години по-късно съм решил да уча друго и то сам ,чрез този форум и много подобни като този. За 1 година научих повече работи от колкото съм научил в тоя университет за 2 години.

Всъщност какво излиза на година нашите плащат около 4 000 лв ,за това аз да съм "студент". В Свищов е почти не възможно да си намериш работа ,защото е малък град с много студенти. За това съм се насочил в интернет да вадя пари. С две думи едно образование излиза 20-30 000лв. После излизаш с диплома и отиваш на борсата,освен ако нямаш връзки някъде.

И тук искам да кажа ,аз не обвинявам нито правителството ,нито образованието ,ако тръгна да обвинявам и да търся кой е виновен и кой не - няма да стигна далеч.

В момента мисля да мина задочно да намаля разходите по моето образование и да се запиша на курсове по дизайн/фотошоп илюстратор и т.н./ за серфитикат.
Не знам дали от това има смисъл,но смятам ,че ще науча повече.

Другото ,което искам да питам ,аз съм от Бургас ,ако някой знае такъв курс ,може да ми пусне едно ЛС.

Поздрави на всички и приятен ден

П.с. Ако съм объркал разделя ,моля модераторите да преместят темата.
 
Така е, и по зле ще става. :) Преди да имаш отлична диплома от средното и да изкараш 4-5 на изпит си на кантар за хубавите специалности, даже май не влизаш, така като се замисля малко. Но сега е друго. Чувам да влизат с 4ки, дори и 3ки. :)

Както и да е. Когато учех (и още уча де) преподавателите ми ги говореха едни глупости, аз гледах в съвсем друга посока и за това прекъснах. Някой гении от ТУ (асистентче, може би цял живот ще е такъв) ни набиваше в главите, че трябва да си индивидуалист в живота. В същото време в книгите, които четях се обясняваше, че бизнеса е отборна игра. И сега кой да слушам, някакъв кретен с одърпана риза и 450 лева заплата на месец или милионер, които си е написал мемоарите? И реших, че тази система няма да ме научи на нищо. Успоредно с това започнах да се интересувам от интернет. Като кулайс подметна няколко книги. Реших, че това ми се прави и в това ми се развива. И тъй като няма адекватен университет, който да ти го преподава. Тогава онлайн маркетинг, SEO, PPC, и подобни даже не бяха термини. Та реших, ако ще е нещо, да е икономика. То хубаво, ама карам за 3ти път маркетинг и все същото си. :) Как с такава информация да се боря с практик, който всеки ден чете форуми и се рови по сайтове? :) Някак си не става. И няма как да стане.

Сега си правя паса, карам си някакво висше - Бизнес администрация, но си уча онлайн. Не че няма на какво да ме научат, но някак си разчитах на на-близките предмети да има нещо ново и интересно за мен - Информатиката и Маркетинга. Но уви, говорим за българска образователна система тук. :) И много ми харесва когато някой преподавател, който през живота си не е изкарал един лев през интерент да ти обяснява за интернет маркетинг. Някак не ми е сериозно и това. :)

И аз не обвинявам системата, но в момента съм принуден да уча, заради хартийката, което не говори за отдаденост. :) Но какво от това, поне минава леко и имам готини колеги. не ми харесва, но какво да се прави. И аз не видях смисъл да уча от там. И като гледам, няма такъв и сега.
 
От: Образованието в България

за да си счетоводителка трябва някакво образование, няма как :)
 
Re: От: Образованието в България

за да си счетоводителка трябва някакво образование, няма как :)
Това ми е пък най-любимото. :) Да кълвеш числа по цял ден. ;)

То и за лекар ти е нужно. Поне там няма мърдане - или учиш или чао. ;) Не е като икономиката или такива.
 
От: Образованието в България

Бях чула една мисъл, чийто автор за съжаление не мога да си спомня, и тя гласи следното: Светът е на четворкаджиите. Като бях студентка не мислех точно по този начин, но към момента съм много склонна да се съглася. Висшето образование е изключително важно и то не за да ти налива знания в мозъка, а за да те научи как да мислиш. Това, разбира се, не важи за професии като лекари или пилоти, където не може да си позволиш да не знаеш. Но ако например учиш право, психология, икономика и т.н. трябва да се научиш да мислиш като юрист, психолог и икономист. Не е толкова важно да знаеш точно в кой член от закона пише еди какво си, защото след година време може вече да не пише това, но университетът е мястото, където трябва да се научиш да мислиш като юрист, да говориш като такъв, да се научиш как да четеш закона, да намираш необходимата ти информация и да знаеш как да ти служи. Но забиеш ли се тотално в книгите и започне ли 6-цата да ти става цел в живота, значи някъде си изгубил връзката с реалността. Най-добре е, според мен, човек да учи и успоредно на това да си намери да послугува на място, свързано с това, което учи, за да види как се случват нещата реално. Относно образованието в България, не мисля, че трябва нещата да се абсолютизират и да се слага всичко под общ знаменател. Вярно е, че нивото като цяло доста падна през последните 4-5 години, но има добри университети, в които има и добри преподаватели, не всички, но ги има и определено имат какво да кажат на студентите. Друг е въпросът доколко студентите искат да чуят и да учат, защото към момента основно гледат да отбият номер, като си мислят, че като преписват и се въртят около професорите, за да им дават изпита, прецакват системата. Истината е, че основно прецакват себе си, защото както Happy George каза, висшето образование не е точно евтино начинание и колко точно затъпял или поумнял ще излезеш от университета зависи основно от теб самия. В държава като България, обаче, където който не е поискал той не е завършил "вишу" - някакво, на хората, решили да останат на ниво средно образование, за съжаление не се гледа с много добро око, независимо от натрупаните умения.
 
От: Образованието в България

@milavel, в основното ли се учи какво значи "абзац", кога се използва и т.н.

:lol:
 
От: Образованието в България

nortrant, съсредоточи се, овладей умението да разчиташ пунктуацията. Тя със сигурност ще ти помогне да разбираш смисъла на изреченията в българския език, даже и като са няколко изречения едно след друго 8) . Темата е достатъчно смислена и не заслужава да се разводнява със заядливи коментари.
 
От: Образованието в България

И аз да се изразя като студент по "Финанси" във ВТУ. Като цяло съм разочарован от системата. Наистина всичко е "отбий номер". Дори и да искаш да учиш, материята е прекалено скучна и не предава ценна информация. Почти всички колеги са влезли по случайност, защото не знаели какво да запишат. WTF? Има само няколко свестни момичета, дето са от икономическа гимназия и в техните лица виждам бъдещи банкови служители или застрахователни агентки. Както каза колегата, аз от този форум съм научил 10х по-пълноценна информация, отколкото предстоя да науча. Моята цел беше да науча основните неща за бизнеса - видове фирми, право, счетоводство, управление и т.н. Но виждам, че с четене няма да я постигна. Както казваше Робърт Кийосаки - проблема при университетите е, че ни учат как да бъдем добри работници, а не как да станем добри работодатели.

Като цяло абсолютна липса на перспективи от страна на колеги и колежки. Половината мислят отсега за бригади, другата половина работят, а останалите мислят да емигрират. Аз също работя, понеже имаме прекалено много свободно време. Занимавам се с онлайн търговия. Може би живота ми се струва доста по-лесен, затова че си припечелвам доста добре и от години насам не съм искал пари от нашите за жизнени нужди и наем.

Когато кандидатствах, основната ми цел беше да се науча как се става успешен бизнесмен. Сега съм доста разочарован. Оставете ученето, дори не можах да намеря приятели, които мислят като повечето колеги от форума. Всички са големи песимисти и никой не вярва в себе си. Виновни са им държавата, правителството, законите, данъците и да не продължавам... на кривата ракета му пречи космоса.

Като заключение ще кажа, че вече се убедих в думите на един стар семеен приятел - бизнесмен със основно образование: опитът е важен приятелю, опитът! от учене и зубрене на безполезни неща няма да забогатееш.
 
От: Образованието в България

въобще не съм чел твоя пост :-o
защото ще е доста натоварващо и едва ли си казала нещо ново

като резултат от тези двете ще е само загуба на време

(и на автора не съм го чал..Но разбрах, че не намира смисъл от ученето, родителите му го плащат и че учи за счетоводител :mrgreen:)
темата е в оффтопика и за мен няма смисъл
има друга в която се дискутираше има или няма смисъл от висшето
и както казах в тази: за професия като счетоводителка задължително трябва, така че да не мрънка
 
От: Образованието в България

Аз от скоро съм в системата с висшите училища. Точен отговор няма, но забелязвам, че хората, които правят по-уникални неща успяват повече.
Друго нещо, което ми направи впечатление в мнението "връзките" - връзките са само за държавна работа! В истинските фирми или успяваш и фирмата е на печалба, или не успяваш, фирмата губи и хайде чао.
 
От: Образованието в България

Няма смисъл от тъпите дипломи в доста голяма част от специалностите. Ама то да беше само там. Средното е плачевно. Техникумите (Професионалните гимназии, да сме по-точни) са пълни както следва: Икономически и търговски: Разглезени богаташки дечица дето да избутат нещо и щото там е най-теоретично отиват там, че някакси в строителен техникум не става. Ще им се изцапат айфоните с кереч, тук таме някое дете на счетоводител или нещо подобно, дето да продължи занаята. Строителни техникуми, механотехникуми, земеделски, спортни училища и подобни - почти само олигофрени с IQ под 100. Дето ако влязат в час е, цяло чудо. Хранителни, шивашки и пътнотранспорти - цигани с малко амбиция да хванат някакъв занаят. СОУ и политехнически гимназии - 1 идея по-интелигентни от категоризираните в икономическите техникуми. Математически и езикови гимназии наистина умните и способни, които 90% хващат самолета за САЩ и Англия и остават там. Другите 10% пълнят 10-ина специалности в 2-3 университета. Има и изключения, но са рядкост.

Да се върна на темата за висшето. Ами няма смисъл от него според мен. Само зарди дипломата си струва и то вече в по-новите и готини фирми не ти търсят толкова диплома колкото умения които доказваш с конкурсен изпит. Тук висшето е на ужасно теретично ниво и като отидеш да работиш се оказва, че пак нищо не мошеш и знаеш. Може би само медицинското има някакъв смисъл.
 
Диплома, мипломна....дрън, дрън. Ако сам не се буташ и развиваш, никоя хартийка на този свят няма да те путне на нужното ниво. Най-важното за мен е да се чете и развива в дадена област, а това дали ще е от университета, в който си дрънкат едно и също 10 години наред, или от актуалните тенденции в твоята област. Има огромно значение. В университета ще те подготвят и толкова, после ако си спал на лекции или си минавал тънката лайсна, и в същото време си вегитирал - направо в Магдоналдс или нещо такова.

Кефи ме яко, чак ми го накъдря, как днешната младеж от аурата иска да започне като млад меринджей на 2К заплата. Идва ти с бялото по устата и айфона и се продава скъпо. Демек, нито опаковката хубава, нито съдържанието. Направо се чудиш в кой заден двор да го полужиш, ако ме разбирате. :) До другите дръвчета.

Ще дам един пример. Докато в техническия мой приятел учеха Паскал по информационни технологии, друг мой познат в НБУ (не казвам, че е добър и този ВУЗ) му говореха за Java и .Net. Да, но и си искаш това де. Абсолютна тъпотия е навсякъде. Сядаш на задника си и сам се правиш специалист, няма друг начин. Или избираш някакви добри и реномирани заведения за това.

В ТУ-София сигурно още правят дисекция на двигател от камаз от Втората световна. Големи инжинери и от там ще излязат. :) Дума да нямам.

И това с връзките не е само за държавния сектор. Виждаме го и в частния. Не е много често явление, но като видите как работи една фирма и по-скоро управата и, ще разберете за какво иде реч.
 
От: Образованието в България

Не разбрах като цяло какво ти допада. Икономика или дизайн? Или маркетинг? Като цяло не трябва да се захващаш с нещо просто защото си мислиш, че е по-лесно или се изкарват повече пари от него. Хвани се с това което ти е най-интересно и ти приляга най-много. Ако е нещо от сорта на право, счетоводство, инженерство или нещо друго с много суха теория, закони и т.н., стой си в университета.

Аз това което го работя, не съм го научил в училище или в университета - 100% самоук съм с уроци от интернет и практика от разни конкурси.

Ако ще се занимаваш с дизайн или някакъв интернет бизнес - не се занимавай с никакви университети и курсове да пръскаш пари, всичко го има в интернет. Аз сега съм 3та година в чужбина с 3D Анимация и много съжалявам, че започнах. Първите 2 години само глупости - 30 000 лв. (много трудно изкарани) на вятъра, като 90% от нещата ги има в интернет и са лесни за откриване. Предимството е, че тук има добра база и ресурси, понеже специалността е предимно практика. Правят се и семинари с хора от индустрията, но това в България няма къде да го получиш, дори и да си червив с пари.

За всякакъв вид творчески труд никой не го интересува какви хартийки ще покажеш, може да не си стъпвал в университет, но ако имаш талант и си добър ще те вземат навсякъде. Може би най-важния съвет - не знам как си с английския, но трябва да го говориш свободно без никакви проблеми. Просто няма проблем, с който да се сблъскаш и някой да не го е имал преди - пишеш в Google и разбираш нещото как се прави. На практика имаш достъп до всякаква информация за всичко и имаш свободата да правиш каквото ти е при сърце.

Не ти трябва да се занимаваш с разни "колеги" и инструктори, да ти наливат ограничените си методи и техники от преди 10 години.

Ако си хитър и не тръгнеш по пътя на средностатистическия "отличник", работещ в някоя вмирисана канцелария, измисли си вариант за бъдеще да създадеш собствена фирма, без значение с какво ще се занимаваш, вместо да се надяваш някой да ти хареса CV-то и да му робуваш, докато той си клати краката.

Поздрави! ;)
 
От: Образованието в България

@milavel, в основното ли се учи какво значи "абзац", кога се използва и т.н.

:lol:

почти е като изречение на Достоевски, някой чел ли е :D едно изречение 2 страници, като намериш точката и си забравил как е започвало
 
От: Образованието в България

почти е като изречение на Достоевски, някой чел ли е :D едно изречение 2 страници, като намериш точката и си забравил как е започвало

кой е този и ще ти кажа дали съм го чел :lol:
 

Горе