Онлайн и офлайн магазин в едно

grigorov

Active Member
Срещал съм тук мнения че е най-далаверско да си имаш офлайн магазин и да си направиш и онлайн такъв. Аз също съм на това мнение /разполагаш със стока така или иначе защо да не разшириш обръча от клиенти/
До момента съм много доволен от тази комбинация с едно малко сайтче.
Въпроса е следния...
Когато продаваш и онлайн и офлайн идва проблема със следене на наличностите. Не можеш да вкараш в онлайн магазина примерно 50 бр. и те като се изчерпят и да си слезе сам от витрината понеже ти си дърпаш и за клиентите които ти идват в офиса.
Когато сайтът е малък с малко артикули както е този който ми е досега 60-70 артикула с просто око се вижда когато нещо се изчерпи и го сваляш и от сайта докато заредиш пак.
Но в случея става дума за друг бранш и там продуките са над 10 000 вида. Освен това не съм аз човека който продава в обекта пък и обекта не е един ами са 2 което допълнително затруднява следенето.

Решил съм тази година така или иначе да вкарам компютри в обектите там с програма складова някава с баркодове абе като в хранителните супермаркети. Така ще имам повече контрол в офлайн магазините. Въпроса е дали има някаква възможност някой дали е срещал някаква такава складова програма /или не знам как там се водят/ която да може да има връзка и със сайта /и пак каква система да използва самият сайт?/ Така когато продавачката мине през четеца последния брой от даден продукт и той автоматично да се изчерпва и в сайта.

Или ще трябва да я дресирам да пише на една тетрадка постоянно нещо като свърши и вечер да ми се отчита по телефона и аз ръчно да го правя. /Това ми се струва много невъзможно но ще е вариант ако не се измисли нещо/

Извинявам се за дългия пост но се постарах да бъде разбираем.

И пропуснах да спомена че не търся безплатни програми /но бих се зарадвал ако има такива :) / И ако някой е правил подобно нещо нека си каже цената.
 
От: Онлайн и офлайн магазин в едно

най-лесно осъществимия вариант е през CSV - импорт/експорт на полетата за наличностите (ако го имаш като вариант в магазина)
 
От: Онлайн и офлайн магазин в едно

Аз ще те посъветвам да си намериш един онлайн дистрибутор, на който да направиш определена отстъпка 10% примерно. Той да следи онлайн бизнеса, сайта, дистрибуцията, доставките, да отговаря на имейли, телефони, добавяне на продуктите и ревютата в социалки и директории тоест да ти е един вид съдружник. Ти пак ще печелиш някакъв %, от продажбите, но няма да се занимаваш с гореописаните. Разбира се съвета ми е условен и зависи много от вида на бизнеса ти, стоките, начина на доставка, оборота, който може да прави онлайн издателя ти... От друга страна ще спестиш осигуровки, заплата, ХЕИ, Инспекция по труда, и др. знаеш как е :)
 
От: Онлайн и офлайн магазин в едно

stoineff е прав - ръководенето на онлайн магазин не се изчерпва само с регулиране на наличността. Особено ако е посещаван сайта ще има постоянно въпроси, запитвания, поръчки, ще трябва да се преглеждат плащания, да се пращат стоки и т.н.
 
От: Онлайн и офлайн магазин в едно

Защо не добавиш нов метод за онлайн поръчка, до който да имат достъп само служителите който ще продават от магазина. Така те ще си отбелязват всяка продажба, а ти от 1 място ще можеш в реално време да знаеш от кое колко имаш.
 
От: Онлайн и офлайн магазин в едно

Наистина нещата са комплексни, но относно наличностите искам да се изкажа. Аз не мисля, че е редно да се публикуват и наличностите. Защо? Нека речем, че нямаш в наличност нещо. Човека ще си каже "ами хубаво" и много вероятно да подмине. В противен случай обаче, дори да нямаш при поръчка можеш да се свържеш с него, да му предложиш заместител или да ми кажеш, че ще имаш стоката но на малко по-късен етап.
 
От: Онлайн и офлайн магазин в едно

Благодаря за Бързите отговори.
Относно Прехвърлянето на друг човек - Аз проблем с въпросите запитванията и плащанията нямам 7 човека екип сме телефоните и mailite са под постоянно наблюдение. А и това не разбрах как ще помогне за следенето кое е свършило в магазина този човек ще стои постоянно в магазина ли?
Идеята служителите да отбелязват всяка продажба не е лоша но има няколко минуса 1. в малък град сме служители работещи за по 300 лв. на месец чисто са си меко казано аборигени с компютрите едвам ще ги уча с баркод четците и програмите да се оправят и това горница ще им дойде.
2. има често продажби по 0.50 лв. за всяка да влиза да отмята пак кофти.
3. в кампании стават опашки от по 10 човека пак не става
Инчат благодаря за идеята.
За публикуването на наличносте - да това е до момента варианта "Точно вчера поръчкаха последното и не сме успели да го свалим от сайта, можем да ви предложим това като алтернатива" Но не знам това до колко добро впечатление прави. Иначе ми се е случвало дори и с малкото сайтче да отговарям така.
А на тео предложението не можах да го разбера много как ще помага за автоматичното регулиране на наличностите /без човешкия фактор/
А и не съм споменал че до момента няма още сайт предварително обмислям варианти как да стане най-добре
 
От: Онлайн и офлайн магазин в едно

Ами трябва да се въведе някаква система с бар кодове и като се продаде нещо да го отчита и в сайта, също така като има нова стока ще трябва да се въвежда. Просто трябва да има общ софтуер, който да е в магазините и от там да се извлича информацията за онлайн магазина.

Колкото до наличностите - не мисля че е добра идея да го има нещо, което го няма и да се обяснява на човека - това ще създаде лошо впечатление и другия път той ще се чуди дали въобще ги има налични нещата. Най-добре е ако може за всяко нещо да пише каква му е наличността, а ако го няма да си пише, че в момента не е налично, но може да се достави по заявка например.
 
От: Онлайн и офлайн магазин в едно

mvmrik да си дойдем на думата. Някой да е срещал такъв софтуер който да работи съвместно? За въвеждането така или иначе той продукта веднъж въведен в сайта той си има номер и после като се добави на склад да се възражда и в сайта :)
 
От: Онлайн и офлайн магазин в едно

grigorov, един вариант е складовата програма на Селматик ЕООД СелматикПлюс, която има интеграция и изграден интерфейс със уеб магазина SummerCart.
Някои големи фирми работят с тях. Например Мултирама. Всякаква промяна в складовата програма се отразява в уеб магазина, а също така поръчките от уеб магазина идват в складовата програма. Изключително ефективно е и удобно.
 
От: Онлайн и офлайн магазин в едно

А на тео предложението не можах да го разбера много как ще помага за автоматичното регулиране на наличностите /без човешкия фактор/

Ами много лесно става всъщност - ъпдейтваш си наличностите през интегрирания в онлайн магазина ти CSV експорт/импорт. Може да се настрои на определено време да ти взима от БДто на складовата ти система наличностите, да генерира файла и да го ъпдейтва в сайта. Ако складовата ти система е гъвкава - и при всяка продажба може да се прави.
 
От: Онлайн и офлайн магазин в едно

Благодаря колега! Ще проуча за повече информация този вариант.

ИСКАШ ЛИ НАЙ-ЛЕСНИЯ И ЕВТИН ВАРИАНТ :)

правиш на двата магазина по един клиентски профил в сайта
всяка продажба която направят офлайн
я правят като покупка онлайн от техния профил...
хем ги следиш да не крадват хем можеш да си смяташ печалба оборотец и всичко на едно място :)

прост вариант и много полезен...
 
много добър ваиянт така не ми беше хрумвало че онлайн магазин може да се ползва като бейсик ЕРП ама ще свърши работа даже може и като си на море да следиш как вървят продажбите и кой магазин как върви
 
От: Re: Онлайн и офлайн магазин в едно

@grigorov, имам изградени няколко търговски системи от а до я. Ползвам Warehouse Open. Поддържа множество обекти и складове и БД е на mySQL, може и да не е локална. Т.е. може да е на сървъра, на който ти е онлайн магазина. Единствените промени, която трябва да се направят в е-магазина са да ти чете наличностите от БД на офлайн магазините и да ги променя в собствената си база данни. При продажба онлайн да прави обратното. Продуктите в двете БД да са ти с еднакви ID.
Просто идея.
А за следенето, ако си с Warehouse Open, можеш да го правиш и онлайн. Има си и камери за това. Аз качвам на сървъра с Warehouse Open и видео наблюдение с ZoneMinder. Така ще ги наблюдаваш и онлайн.
 

Горе