Онлайн магазини и данъчни истории

dikka

New Member
Сигурно и по заглавието си личи, а ако се зачетет по-нататък съвсем, че съм напълно нова в цялата тази история. Най-малкото - тепърва навършвам 18 и всичко подобно ми е мъгла.
Въпросът ми е относно сайтове от типа на redbubble.com и greetingcarduniverse.com . Парите от едното място се превеждат по карта, от другото се изпращат с чек.

Това, което правя аз е просто да качвам рисунка, която да се използва за направата на картичка или тениска, като получавам възможността да отворя нещо като собствен онлайн магазин, от който да се продават. Ако такава продажба се осъществи, то получавам процент от парите.

В User Agreement на RedBubble обаче имаше отделена графа Taxation responsibility. Тъй като сайта е австралийски беше обяснено какво да направи един средно статистически австралийски човек ако реши да използва услугите, които предоставя сайта. Когато попитах конкретно за потребители от други държавици, ми отговориха: You have to ask how your extra income should be dealt with in Bulgaria.

Въпросчето ми е един вид ако случайно взема да продам нещо, после тази продажба трябва ли да бъде отразявана някъде? (честно, много неразбиращ човек на хоризонта, прощавайте ако въпросът е глупав :()
 
От: Онлайн магазини и данъчни истории

Да трябва - данъчна декларация за физическо лице в края на счетоводната година - 30 април. Подава се в НАП. Може и в сайта им ако ползваш електронен подпис. Бланките можеш да си ги изтеглиш пак оттам, както и подробни инструкции за попълването им.
п.с: това по закон :)
 
Изобщо не се занимавай с глупости. Харчи си парите и не го мисли :)
 
От: Онлайн магазини и данъчни истории

Възможно е да се наложи да се регистрираш като самоосигуряващо се лице. Някои се правят на неразбрали и не се регистирират, а само си подават данъчната декларация и плащат само данък 10% в срок до 30-ти април следващата година, но има риск да бъдат хванати и глобени. Има и много, които нищо не декларират и нищо не плащат. Някои от тях обаче ги хващат и после им се иска да бяха плащали.

Разликата между това да работиш по правилата като се регистрираш като самоосигуряващо се лице и да не се регистрираш като такова са осигуровките (в първия случай се плащат, а във втория се плаща само здравна осигуровка 16.80 на месец (в срок до 10-то число следващия месец) - като за безработен).

В тази статия пише какво се прави в твоя случай: Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

В случай, че приходите са над няколкостотин лева на месец може да излезе по-изгодно регистриране на фирма. Тогава пак се плащат осигуровки, но има възможност да бъдат в по-малък размер (питай счетоводител защо и как).

Ако сумите са малки е по-изгодно да не се извършва никаква дейност, защото разходите по плащане на данъци и осигуровки са твърде големи (а и глобите при неплащане също). Ако решиш да работиш законно в началото ще си на загуба. Трябва да имаш начален капитал за плащане на данъци, осигуровки и счетоводство (приходите няма да ги покриват).

Ако фирмите, с които работиш са в ЕС, но извън България ще трябва да се регистрираш по ЗДДС независимо от размера на сумата и да подаваш всеки месец декларации (напр. ако работиш с Google Ireland - т.е. имаш акаунт в Google AdSense).
 
От: Re: Онлайн магазини и данъчни истории

Изобщо не се занимавай с глупости. Харчи си парите и не го мисли :)

Правилно и аз така правя с една особенност не си давам автентични лични данни и не сключвам договори

Единствено ID - то на което ми изпращат парите е мое, но аз го сменям през 2-3 месеца.

В началото на следващата година ми изтича валидността на дебитната карта и се чудя в края на годината дали да си извадя нова карта с нова разплащателна сметка зад нея а старата да закрия.

Така окончателно ще замия следите или поне така ми се иска, надявам се да не изрева на умряло

PS

Някой в някоя тема беше споменал за Бляк метод с Epassporte и банкова сметка в чужбина зад него където да си превеждам парите, ако може повече инфо тук или на лични.

Какви ще са разходите на година при този метод и какви са рисковете, говорим за не големи суми под 1000 долара на месец
 
От: Онлайн магазини и данъчни истории

Ако имаш ePassporte за какво ти е банкова сметка? Парите ги теглиш на банкомат с дебитната карта, която ти издава ePassporte. Получаваш я в пощенската кутия.

Цената за издаване на ePassporte карта плюс всички други такси е $40 + $40 на година. Скритите такси за теглене + нескритите такси за теглене са под 3% (при теглене на максималната възможна сума при всяко теглене - иначе процентите са повече зареди твърдата част от таксата за теглене).

А при закриването на банкова сметка в българска банка никакви следи не замазваш. Информацията се пази поне 5 години в съответствие със закона (срокът го цитирам по памет - виж в законите какво пише).

Неплащането на данъци е неизгодно когато печелиш прилични пари, защото не можеш да ги харчиш (напр. за автомобил, апартамент и т.н.).
 
Последно редактирано:
От: Онлайн магазини и данъчни истории

Абе ще престане ли това до фразата "изкарване на пари" да седят думи като: НАП, данъчни и ей такива паразитни глупости. Да трябва да се плащат данъци, задължени сме. Но яйде първо уредете сметките си, купете жизненоважните неща, за да съществувате утре, осигурете комфорт на семейството си и после мислете за алчните ни данъчни. Те си получват парите по 100 начина, просто това, че вие сте намерили начин да изкарвате пари допълнително им дава на тях допълнително кранче от където да точат. Не мисля, че е редно, но е задължение. Какво да се прави. Така ще е. Но нека първо мислим за по-важните неща. Фирми окриват данъци, и то милиони левове, а тук всеки иска да си декларира 5-те долара от интернет. Стегнете се и вие. ;)
 
От: Онлайн магазини и данъчни истории

Имах предвид това изказване на HaRRo в темата за блогърите

Сега го намерих и се оказа че този метод бил за PayPal не за epassporte

Та ето за какво иде реч:

Иначе блоговете не могат да разберат на кой са.

1. Домейн с whois protection, блог регистриран от private proxy и карта на epassporte и никой няма да знае за бизнеса ти.

2. Може и gaypal регистриран от us proxy и верифициран с карти от entropay.com (,но това са black техники, не е добре да говоря в тоя форум за тях)


Значи ако ме подгонят за PayPal с карта от българска банка минавам на един от тези 2 варианта

Кажете какви са плюсовете и минусите на двата варианта и кой е по-сигурен и по-малко рисков.

Тези entropay.com не ги знам какви са да не изгърмя с парите

PS

А между другото инвестирам отскоро и в HYIP сайтове за сега скромно , парите от тях получени чрез AlertPay пък да ги декларирам ли и как.

Лични данни пак не съм давал и договори не съм сключвал само ID -то в AlertPay

Това все пак са вид банкови институции и парите са от Лихви и не са сигурни, примерно аз съм инвестирал в три сайта по 100 долара общо 300 долара които ще си избия след 2-3 месеца и тогава евентуално ще печеля по 130-140 долара на месец, но междувременно ако скамнат ще издухам супата, така че какви данъци говорим
 
Последно редактирано:
От: Онлайн магазини и данъчни истории

Entropay са базирани в ЕС - сещай се какво значи това. Освен това PayPal не пасат трева и блокират акаунти "верифицирани" с такива карти. Изобщо ползването на PayPal не се препоръчва (особено с фалшиви данни). По някое време от PayPal ще искат да им пращаш доказателства за самоличността си (напр. сканирана сметка за ток на твое име). Ти какво ще им пратиш, ако си писал, че се казваш John Smith от USA, California?

PayPal блокират акаунти и без причина. Ползването на проксита е забранено от условията им за ползване. Понякога искат да им пращаш и факсове.

Това може да ти изглежда като шега, но има доста истини:
http://encyclopediadramatica.com/PayPal
 
От: Онлайн магазини и данъчни истории

В PayPal данните са ми истински а и вече ми искаха документи и всичко е наред

Данните при този който ми праща парите не са автентични и няма никакво основание да ми прати пари

Значи при това приложение се ориентирам при втория вариант през epassporte
 
От: Онлайн магазини и данъчни истории

Да не ви прекъсвам дискусийката, само се вмествам да кажа едно мерси ^.^
 
От: Онлайн магазини и данъчни истории

Интересно ми е има ли начин да ни хванат данъчните ако ползваме Epassporte?
Реално Epassporte картата също може да е с фалшиви данни...
 
От: Онлайн магазини и данъчни истории

А на мен ми е интересно дори и да засекат движение на пари по моята сметка от PayPal (което е малко вероятно, по скоро някой "предприемач" ще ме докладва), как ще докажат че тези пари са от трудова дейност а не от някой роднина или познат работещ в чужбина който ми ги е изпратил, при условие че не съм сключвал никакви договори с никой и не съм давал лични данни
 
От: Онлайн магазини и данъчни истории

Добре де да разбирам ли,че се създава някаква масова психоза на тема изкарване на пари от мрежата... Аз не вярвам (може и да съм наивник) че повечето тук присъстващи изкарват повече от 500 лв. месечно от нета,включая и freelancer дейността им,питам се един клошар който се рови по кофите,връща шишета,продава метали,хартия,картон и т.н. подава ли данъчни декларации и т.н. Аз разбирам хората които имат сериозни приходи от мрежата те стоят пред дилема,но от друга гледна точка за тях едва ли ще е проблем да покажат приходите си и да платят някакъв % от тях. Не знам лично аз съм на мнение,че трябва да сме малко по-спокойни и да мислим в преспектива.
 
От: Онлайн магазини и данъчни истории

Има една поговорка - всеки се развива до там, до където му стига компетенцията. Та и тук важи същото. Има хора, които едва ли докарват 500 лева на месец, но това не са им основните доходи. Има и такива, които основно това правят и са далече над 500 лева на месец. Да, трябва да се мисли положително в преспектива иначе сме обречени. Но дилемата не идва от това дали да си платиш данъците или не, а дали ще получиш нещо от държава ако и този път си платиш данъците. Отговора го знаем всички, нали? Не е нужно да го казвам.

За това има и такива, които не го правят. И те са си в правото. Имам познат, който не си е регнбал колата в общината. И му свалям шапка, но и не претендира за дупките. ;) Мисля, че всички схванахме за какво иде реч. :) Искам да кажа: Искарвайте пари, не гледайте на данъчните, като на глудница хейтъри, които ви гледат парите. Те реално ще си вземат %-та, но гледайте предимно себе си, семейството и бизнеса. Тях си ги сложете на ..... на първо време. ;)
 

Горе