Онлайн магазини и касови апарати - нови изисквания

Днес от НАП публикуваха често срещани въпроси и отговори във връзка с новите изисквания в Наредба Н-18 от 13.12.2006. По-долу публикуваме два от въпросите и съответните отговори, които се отнасят пряко до онлайн магазините.

* * * * *

Даден електронен магазин трябва ли да е свързан с касов апарат?


НАП: По смисъла на определението за търговски обект, съдържащо се в §1, т. 41 от ДР на ЗДДС, електронният магазин е търговски обект, от който се извършват продажби. Когато лицето, извършващо продажби чрез електронен магазин, използва за дейността си софтуер за управление на продажбите и за извършваните продажби е налице задължение за издаване на фискален бон съгласно чл. 3, ал. 1 от Наредба Н-18/2006 г., софтуерът трябва да отговаря на изискванията на наредбата, респективно, той трябва да бъде свързан с фискално устройство.

Трябва ли електронен магазин да има някакъв специфичен експорт, който НАП да може да генерира при нужда? Ако е необходимо, откъде трябва да се генерира и какви са изискванията за неговия формат?

НАП: Специфични изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, се съдържат в Глава седма „г“ на Наредба Н-18/2006 г. Съгласно чл. 52н те „са длъжни да съхраняват в сроковете по чл. 38, ал. 1 от ДОПК създаваната чрез софтуера на електронния магазин информация (текуща база данни и архивни копия на базата данни) и при поискване от органите по приходите да осигурят достъп до нея с възможност за експорт и копиране на данни.“ Няма дефинирана конкретна структура, в която да се експортират данните от базата данни на електронния магазин.

* * * * *

Във връзка с редицата данъчни новости за онлайн магазините от 1 януари 2019 г., Данъчна Академия организира трето издание на семинара "ДДС при електронната търговия със стоки и услуги", който ще се проведе на 25 януари 2019 г. в Интерпред - СТЦ София. За повече информация и записвания, заповядайте на: https://taxacademy.bg/p/vat_ecommerce
 
Последно редактирано:

Горе