Отдаване на имоти чрез AirBnB и ДДС

Здравейте,
наскоро AirBnB промениха политиката си на работа и вече изискват данъчна информация от собствениците на места за настаняване. До преди ползвах услугите им и си плащах патентен данък + плосък данък на приходите от тях, но сега тъй като те искат моята данъчна информация, за да подават данни към НАП собственоръчно, това променя ситуацията ми и я усложнява многократно. Сега обяснявам защо. Тъй като AirBnB е чуждестранна фирма и аз получавам плащанията си от нея в банковата ми сметка това влиза под ЗДДС чл. 91а който гласи, че плащания от чуждестранни фирми които не начисляват ДДС подлежат на облагане с ДДС в България. Което значи, че аз трябва освен, че вече плащам патентен и плосък данък, трябва и да се регистрирам по ДДС като физическо лице или като фирма. Това ми се иска да го избегна.
Някой има ли съвет какво да направя?
 
Ако искаш да си легитимен/законен трябва да се регистрираш. Същото е като да имаш приходи от адсенс. Но според мен от тия дето теглят пари от адсенса не мисля че повече от 10% са регистрирани по ДДС.
 
Отдавна при наеми с AirBnB си трябваше регистрация по ЗДДС. Просто досега не са те хванали.
Да, и аз се зачудих как така всичко в Еврозоната минава с ДДС, а този бранш точно не - за отдаване под наем говоря. Кви са глобите, питам за един приятел, който си мисли, че него не го касае. Да ми дам ХХХХ причини за размисъл колко точно го касае.
 
Информация тук
Започва се от 500лв за добър ден.
Аз се регистирах в установения срок. Нищо не ми коства. ДДС не начислявам след като работя с чуждестранни компании. Вече ако ще се работи с български такива е друга история.
 
Точно заради тази регистрация по ЗДДС направиха и промени в ЗМДТ:
Чл. 61з. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Физическо лице, включително едноличен търговец, което извършва дейности, посочени в приложение № 4 (патентни дейности), се облага с годишен патентен данък за доходите от тези дейности, при условие че:
1. оборотът на лицето за предходната година не превишава 50 000 лв., и
2. (доп. - ДВ, бр. 96 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) лицето не е регистрирано по Закона за данък върху добавената стойност, с изключение на регистрация при доставки на услуги по чл. 97а и за вътреобщностно придобиване по чл. 99 и чл. 100, ал. 2 от същия закон.
(2) За извършваната патентна дейност лицата по ал. 1 не се облагат по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
(3) Лицата по ал. 1 прилагат разпоредбите за данъците, удържани при източника, и за облагане на разходите по чл. 204, т. 2 от Закона за корпоративното подоходно облагане.
 

Горе