Отностно Software University в София

Lub0o

New Member
Мисля,че реших с какво искам да се занимавам а именно в сферата на ИТ.
Решил съм сериозно да се отдам на това.Понеже за 27-годишния ми опит на този свят разбрах,че слабостта са ми компютрите.
Въпросите са:

- след като изкарам всичките нива - кандидатстването за работа по народен обичай ли е (стаж в областта минимум 5години).

-или в областта на ИТ всичко си зависи от познанията.

В момента съм завършил Счетоводтво и котрол,нооооооо навсякъде искат мин-2годишен стаж на стартова заплата 378лв + пълна чанта с плодове на края на годината.

Благодаря.
 
Така, може да почнеш курсове, които реално ще те изстрелят (и при добри познания и вдяване на материята) на ниво Junior, което определено не е стажант или нещо подобно. В момента и там има доста липси, но пък и доста по-трудно се намират и Senior. Но курсове и четене, няма начин да не стане. И гледаш на изпита или интервюто, което си е вид изпит да си повече от подготвен, а успееш ли нещо да създадеш в рамките на учебния процес, още по-добре. Нещо за портфолио.

Колкото до университета. Не е лош, но мой познат е доста разочарован от него. Пичът си иска Pyto и само този език си го влече, а Наков го минава през всичките езици и то при някои в детайли. Последният път ми каза, че трябвало да ходи на 2ро ниво за PHP, което грам не му се учило, но пък няма и как да изостава с висящи изпити. ;) С две думи, не е много специализирано в това, което ти е нужно, но може да ти даде някаква база. Аз лично гледам да ходя на тясно специализирани курсове, всичко друго се надявам в движение да схвана и да мога да се оправям. ;)

Но си прав, горе долу IT бранша си е доста силна индустрия и се усеща недостиг на кадри, а като гледам се иска мозък тук. ;)
 
От: Re: Отностно Software University в София

Искам главно с това да се занимавам,но идеята за онлайн магазин си остава.
Искам да влезна в материята и най вече да преценя дали това ще ми носи удоволствие ако го правя.
 
От: Отностно Software University в София

Нуждая се от малко пояснения.
Вече съм по средата на 0-лево ниво и започват да ме притесняват няколко въпроса.До момента малко се разминава информацията,която ми беше представена от самото начало.В момента учиме доста(много домашни,които решения незнам колко ще са ни нужни за по-напред - интервю,работа и т.н.),можеби това е нужно за всеки начинаещ програмист,да се научи как да мисли и т.н.
Друго ме притуснява:
- да кажем вече съм искарал 2-ниво и си търся работа,например искам да се занимавам с Java(давам Java като пример).След като бъда поканен на интервю как бих могъл да се справя,след като не съм учил задълбочено Java(това е програмата за 1-2-ро ниво - https://softuni.bg/curriculum)т.с. всяко ниво е по 4 месеца - като се учат и различни езици освен Java.
Притесняваме факта,че след изкарването на 2-ро ниво ще имам разпръснати познания и няма да знам нито един език в задълбочаване,което става малко бай-ганьова работа.
Давам пример само с Java,аз така или иначе още незнам какво точно ще ме влече.
Та въпроса ми е:
- имали смисъл да инвестирам време в тези 8месеца?
Гледах интервю с Наков преди,той казваше че няма как да си търси човек работа само с познанията на един език(примерно един основен и след него още 3 езика ).Трябва да знаеш 3-4 езика и чак тогава да си търсиш работа - начинаещ или junior.
Въпросите ми станаха много,но в крайна сметка трябва да съм наясно с какво тръгвам да се занимавам.
Тук можеби действащ програмист би ми отговорил на въпросите.
Благодаря.
 
Ще ти отговоря. Първо ще кажа, че имам познати в Софтюнито и нещо не са очаровани от преподаването. Странно, но казват, че са ги натиснали да учат всичко в доста детайлно нови. Единият познат искаше просто Phyton, а те го минават детайлно през всичко, като накрая не си много добър в това, което искаш. Но това той ми сподели, не съм сигурен, че е точно така, докато не го изпитам и аз де.

А сега по темата:

На интервю се справяш най-често като минеш повече от половината отговори правилно. Като питането според това, което знам е задълбочено, от общото към детайлите. За да видят като си поискаш високата заплата, до къде ти се прострат знанията и в частност опита. То няма начин да не го знаеш, ако не си го назубкал или сблъскал с него.

Ако кандидатстваш за Синиър Java Dev, няма начин с 2ро ниво да се класираш, но честно казано едва ли след курсове се почва от там. По-скоро скачаш на Джуниър. Там няма проблем. И един съвет - по важно е да отговориш на Синиъра каква в разликата между интерфейси и абстрактни класове, отколкото да отговориш на тъпата HR-а къде се виждаш след 5 години и такива безсмислени глупости.

Може и да е прав да иска да знаеш повече езици, но мисля, че логиката е по-скоро научаваш един, после минаваш на друг и така. Ако зацепиш Java и си на едно вече доволно ниво, тръгнеш ли да бориш PHP, няма да имаш трудности. Същото е с C#, C++. Но това още докато си млад и както се вика не е развита логиката ти в създаването на алгоритми, и в същото време те метнат в 5 езика, мисля, че ще е като пате в калчище, буквално. :)

Не съм от най-действащите програмисти, но доста от тях биха се съгласили с мен. Поне така мисля. ;)
 
От: Re: Отностно Software University в София

И със стаж някъде да започна бих се радвал - главната ми цел е да започна някъде работа и да се развивам.Не искам непременно след 2-ниво да искам заплата 1500лв,и на 700-800лв ще съм доволен,просто не гоня парите.
Доколкото разбирам след 2-ро ниво може без проблем да се започне стаж или Джуниър(или бъркам),с научения материал.Това ми беше и питането,понеже няма да знаеш в детайли даден език.
Трябва да се допитам до някой,който е завършил 2-ро ниво в СофтУни,и дали с тези знания може без затруднения за започнеш Джуниър.
То така и зададените ми въпроси са малко неправилни,понеже от човек до човек си има разлика.
 
От: Отностно Software University в София

@Lub0o дали си струва да инвестираш времето си там зависи от теб. Програмист не се става като знаеш един език, а когато се научиш да мислиш правилно.

Ако нямаш никакви познания и не може да се оправиш сам с неограниченото количество материали в интернет пространството то тогава запиши някой курс. Примерно засичал съм напоследък курсове по Java траещи по около 40 часа. Ако паралено с това вкъщи направш и няколко приложения(предполагам че те вълнува Java заради моблните апове) ще ти е достатъчно да почнеш някъде работа.

СофтУни-то е пародия.

@Blinky всеки път ти го казвам: програмирането никога не е било и няма да бъде научаването на един език. Просто е начин на мислене, защото те сайтове и на асемблер могат да се пишат... но го правят само някои изтрещели хора :D.
 
Re: От: Отностно Software University в София

@Blinky всеки път ти го казвам: програмирането никога не е било и няма да бъде научаването на един език. Просто е начин на мислене, защото те сайтове и на асемблер могат да се пишат... но го правят само някои изтрещели хора :D.

Да, така е бате, но един програмист си говори с друг програмист на техен си език. Няма как да имаш логично мислене без някакви знания в областта. Примерно като те питат на интервю как се сравняват стрингове, как ще кажеш? С "==", да, ама си има метод за това. :) Няма да е лошо да го знаеш. Иначе и логически ще те подпитат, но реално ще искат да знаят и какво реално знаеш в детайли за програмния език. И логично, логично, но в момента говорим за "влизането" на работното място. ;) Иначе съм повече от съгласен с теб. :) Няма дори и какво да се спори тук,

@@Lub0o, да можеш на това ниво. И за да не бъда голослов почвам да ти давам въпроси, за да те изпитат на интервюто и да видят къде си.

Почва се с общи въпроси, които ти писах - Примерно кои са основните принципи на OOП. Подмятат ти нещо, за да те проверят за основата - кои типове са примитивни и кои референтни. След това влизат в дълбокото - какво прави методът toString() - говорим за Java, защото за нея даде пример. И кога би използвал StringBuilder. После, след като видят, че не се запъваш, още задълбават (това вече е хай левъл) - колко генерации гарбидж колектора има в Java, и ще те попитат за .Net ей така, за да видят дали си опитен. И ако това не те събори, ще те накарат да обясниш нещо повече за асинхронното крипитане при стринговете. И това е хай левъл ниво. Вече, ако и това минеш - а това е горе долу ниво Синиър, ще те забият още, докато на ти намерят дъното. :) Горе долу така протича. Но това са много примерни въпроси, все пак. Но като аналогия са доста верни. Поне от моя опит. ;)
 
От: Отностно Software University в София

Към добра сфера си се насочил, но не е важно само ученето. Важно е логическото и аналитично мислене. В много школи насочени специално към обучение на програмисти, входните изпити проверяват аналитичното и логическото мислене. Без това няма как да станеш добър програмист. Другото важно нещо е мотивацията. От началото е мъка и може да ти се стори трудно, но не се отказвай.
Софт унито е добър вариант, не се притеснявай от това, че се учат няколко езика. Програмист с един език няма много възможности за развитие. Много често се налага в проектите да се ползват няколко езика. +Ако владееш логиката за програмиране всички езици са еднакви, останалото е само различен синтаксис, а някой езици много си приличат по синтаксис. Като цяло не е много трудно прехвърлянето от един език на друг. Ако учиш в софтуни и си добър, имаш голям шанс да ти намерят работа. +Има и фирми, които провеждат курсове и си подбират персонал, специално насочен към един език. Следи приемните курсове на http://ittalents.bg. Безплатни са и има шанс да започнеш работа, ако издържиш курса. Един приятел беше в предните им курсове и е доволен. Той кара курс по php и нямаше почти никакъв опит( чел е в гугъл за пхп, но никога не е писал код различен от хело уърлд). Той не успя да издържи курса до край, не мина предпоследното ниво. Сега е горе долу на добро ниво.
Прецени колко си мотивиран и какъв език искаш да зпочнеш. Програмирането не винаги е забавно, има много нерви и е доста отговорна работа. Седенето пред компютъра може и да изглежда лесно, но не е. Има много минуси. Както и да е, няма да се задълбавам. Сериоз какво те мотивира, заплатата или интереса към програмирането. Ако е само високата заплата няма смисъл да започваш.
 
От: Отностно Software University в София

Пускайте уроците от Телерик в YouTube и не се занимавайте с глупости. Правете проекти след това. Това е пътят. Може и с 1 език. Ако хванеш PHP, трябват бази данни mysql е най-търсено, може JS / HTML/CSS на бейсик левъл.

Има някои фирми с PHP, които взимат хора да ги обучават и им дават по 700-800 лв. стартова. Естествено трябва да видят, че имате потенциал.
 
От: Отностно Software University в София

@Blinky ако случайно ми се наложи да попадна на такова интервю, в който някой ме пита как се сравняват стрингове директно ставам и си излизам. Това е несериозен въпрос за интервю на програмист.
Работиш като програмист или просто говориш какво си чул от тук от там?
 
Re: От: Отностно Software University в София

@Blinky ако случайно ми се наложи да попадна на такова интервю, в който някой ме пита как се сравняват стрингове директно ставам и си излизам. Това е несериозен въпрос за интервю на програмист.
Работиш като програмист или просто говориш какво си чул от тук от там?

Случайно бях и аз на такова интервю (направено от Синиър) и в много случаи този въпрос запъва някои бегинъри. Ако не е тайна какво точно са те питали, защото за един това е забиващ въпрос, за други как се прави риспонсив на Swing интерфейса в Java, за трети каква е разликата между префиксен и постфиксен запис? ;) Така, че зависи и от изпитващия. Не съм много сигурен, че нивата на някои синиъри са 1:1, но това е друга тема.

Умните интервюта протича лека, спускайки се към дълбините, отколкото да те изстреля в началото с Защо множественото наследяване не се поддържа в Java. Или Защо char масива е за предпочитане при съхраняватето пароли от String в Java?

Разкажи и ти повече забутани въпроси.... :)
 
От: Отностно Software University в София

Благодаря за отговорите,ами продължавам напред,ще изкарам 1-2-ро ниво и тогава ще видя как седят нещата реално.
А отностно работата като програмист това искам да работя, парите са бонус към удоволствието.
Темата няма да спре дотук,след време пак ще има коментари по моята история.
 
Аз ти препоръчвам и да почнеш практически да ръчкаш някакви неща.

Между другото не вярвах, че ще ми хареса и на мен това ново приключение програмирането, но и аз ще настъпвам натам по-сериозно от преди.

И задължително дай коментари. И най-важното - кажи какво ти се случва във всеки един етап. И аз ще споделям - не от "чул тук-там" истории. :)
 
От: Отностно Software University в София

@Blinky или си бил на интервю за кодер или просто питащия не е бил наясно какво прави. Аз от много години съм от другата страна на интервютата.

Първо се почва с най-елементарното: Как се определя едно число дали е четно... тука 50% от хората отпадат. След това според спецификата на работа - дали ще работи с уеб, мобилни или десктоп.
Ще дам пример за уеб, че и не програмистите ще го разберат: Как се съхраняват снимките към новините?
Според това как мисли човека се преценява колко разбира - ако наблъска всичко в една директория то този човек си няма на идея как после ще се сервира това съдържание и че това е една от най-бавните опреции.
Ако пък предложи някакво друго решение има надежда, важното е да има мислене, защото програмирането е мислене :).

За всичко остнало има IDE-та, "мануел" и търсачки. Програмирането не е право, че да се зубрят нещата.

@Lub0o а защо ти е въобще курс? Пробвал ли си досега да направиш нещо или ?
 
Не съм интервюращ, но сме дискутирали с такъв човек какво пита поне той и определено доста е напред с материала в програмирането. :) Това дали едно число е четно реално си е вече навлизане в математическите оператори, което не знам как точно го прави по-сложен въпрос от да избори всичките примитивни типове.

За уеб сортирането на графични файлове в една лоша практика, определено и извикването е кофти дори и с алгоритми за сортиране и търсене. Я ми кажи къде се дънят при по-хард въпроси, защото примерно много увисват на Рекурсията и Без кое не може в един try...catch....finally блок при изключенията. Поне така беше при нас....там се запънаха много. :)

Други интересно, което ми споделиха е, че дори и 50% от въпроси да отговориш, нямало проблем....дори било нормално. :)
 
От: Отностно Software University в София

@Blinky не е сложен въпрос, но ако човек не знае как да определи дали едно число е четно значи му е много ниско нивото и ако не търсиш стажант не е нужен такъв човек. Какво навлизане? Какво сортиране? Нещо тотално се обърках.
Значи ми казваш, че е по важно да назубриш няколко типа данни вместо да решиш реален проблем. Имаш ЕГН-та и трябва да определиш кой е момче(четен) и кой момиче(нечетен). Дори да не знаеш за деленето по модул все трябва да измислиш някакво решение.

Код не се пише на лист хартия, затова ако се налга ги карам да ползват псевдокод. Най-смешното е, че масово сеньорите не могат да разпишат един прост алгоритъм за сортиране.

Зубренето е характерно за едни други професии ;).
 
Съгласен съм с теб. Но реално, ако се е занимавал някога през живота си с програмиране, мисля, че е попадал на това като логично мислене в някой код, По-скоро как да го изпълни, за да извади тези числа или да определи кое е четното.

Ее, не съм казал, че точно назубрянето на някои неща са по-добра идея от това да мислиш логично, но определено твърдя, че дори и да го знаеш логично, ако не може да го изпълниш програмно, пак не е добра опция. :)

Дай още жокерчета какво се пита. Интересно ми е, защото логически са ме питали много такива бейсик неща. Трудно се стига до нещо от рода на вкарване на стринг в опашка и изваждане на друг. :) За сортиране дори не си говорим. :)
 
От: Отностно Software University в София

@Blinky бъркаш. Ако можеш да измислиш решение да седнеш след това да го накодиш на който и да е език няма да ти е проблем. Няма как да се случи това, което твърдиш. Може да не го направиш по най-добрия начин, но 100% ще го направиш.
Просто ти си се обременил с JAVA, а не с програмиране и затова така мислиш.

Всичко е според зависи проекта/работата, за който се търси човек.
 
Ее, тук няма как да се съглася, че може да го накодиш на който и да е език, ако схванеш логиката и искаш да го изпълниш. Просто има алгоритми и методи, които са специфични за даден език и докато при едни има шорт и смарт начини, то при други са в други, да не кажа коренно различни.

Ще се съглася и с факта, че голяма част от програмирането е ровене и търсене, но нали трябва да знаеш и за какво търсиш все пак. Замисли се - отиваш на интервю за PHP програмист....няма да те питат нещо кой знае колко общо, освен в началото. Според мен мисля, че ще те забият в самия език, след като вече са установили, че горе долу можеш да се справят с намирането на решение на даден проблем, систематизирането му и прилагането му - наливането в код.
 

Горе