Парадокс на интернет пазара

karlson

Active Member
Прави ми впечатление, че има два критерия за плащане за едно и също нещо. Тези които наемат фрилансери очакват да им се прави всичко на най-ниска възможна цена. Често не искат да плащат и мрънакт за това за онова. Има обаче и други, това са най-често организации някакви те наемат точно определени фирма и изтръскват един самосвал пари за сайт направен на wordpress. Примери много за това... Обаче интересното е, че двата пазара не се конкурират по никакъв начин.
Дори фирмите наети да направят някой сайт често използват фрилансерски труд за да им работят полу безплатно.
Как мислите защо не работи пазарната конкуренция в условията на интернет?
 
Вероятно наблюденията ти са само за България. Тука има богати глупаци (парите не са ги заработили, а са си ги присвоили, щото имат правилните връзки), които се мислят за бизнесмени и бедни тарикати, които също се мислят за бизнесмени (такива, за които най-добрата сделка за момента - за тях е най-доброто удовлетворения, а не ефекта в последствие от направеното).
 
Има и друго - да се дадат едни пари на нашите хора. Тогава се налива както каза "един самосвал пари за сайт направен на wordpress", същия сайт който реално се прави за ден от посредствен инсталатор на Уордпрес.
 
Първите си ги знаем - тарикати, които си броят стотинките.

Вторите са печеливши фирми, които търсят най-прекия път към постигане на нещо. За тях е все едно дали сайтът ще им струва 500 лева или 2 000 лева, така че вместо да изберат по-евтиния вариант да търсят добър фрилансер (което не е лесно), просто делегират заданието на фирма с репутация в областта. Спестените 1 500 лева не си струват времето и нервите, необходими за намиране и работа с фрилансер. Има и други проблеми при работа с индивидуални фрилансери, които при наемане на фирма отсъстват. Така че от моята гледна точка пазарната конкуренция работи добре.
 
Все още има индивиди,които си мислят,че създаването на обикновен уебсайт струва 500$.
Едно най-обикновено лого може да струва 5$ но може да се продаде и за 5000$.
 
Всичко си работи. Просто инсталирането на системи не е правене на сайт/система или там както му се казва в днешно време.
И на запад ги има такива които търсят инсталатори.
 
Всичко си работи. Просто инсталирането на системи не е правене на сайт/система или там както му се казва в днешно време.
И на запад ги има такива които търсят инсталатори.

Хората, които си плащат за сайт не се интересуват, как е направен и не им пука. Важното за тях е да работи. То е ясно, че инсталирането на системи не е правене на сайт, но хората искат да им излезе сайта евтин и това може да се постигне със тези системи.
 
Има си пътници за всеки влак.

Който си има пари отива в фирма и му правят сайт / което е правилно и тъка трябва да бъде/

Обаче имаме и народопсихология повече тя клони към фрилансерите.
 
@9876 хората искат да им работа сайта и след това да има поддръжка. Затова всички инсталатори се оплакват как виждаш ли фирма Х продала инсталация на WP за 10к, а на тях им плащат по 100лв.

Дали ще е фирма или фрилансер е все тая. Проблема е че повечето от вторият вид ги е страх да подписват договори затова и хората си мислят, че при фирмите е по сигурно.
 
Така е. Когато си кът с бюджета, влизаш в графата с фрилансъри. Но ето и нещо друго, което изпускаме в схемата. Фирма Х пуска голяма сума за сайта към фирма У, която пък от своя страна наема фрилансър на някаква смешна сума, за да изработи сайта, а големия % сума отива при фирма Х. И ето това също е много често срещано явление, което е в много голям % от случаите с проектите по европари. А дали ще е WP, Drupal, това е без никакво значение, при положение, че отговаря на 100% на нуждите и изискванията на клиента, разбира се взима се под внимание и крайния продукт и пред кой ще бъде представен.

Получава се така по ред причини. Първо, като всеки един пазар - има хора, които могат да си позволят сайт за 30К, и такива, които дори 500 лева не могат да дадат, а да речем нуждите им се застъпват. Преди известно време имаше клиент, който искаше онлайн магазин, със къстам CMS, наподобяващ Magento или поне доближаващ се, като са интегрирани само неговите нужди - но на клиента му се видя скъпо.

Така, че е нормално, според мен. ;)
 

Горе