Пиша прогнози и статии за спортни събития, и превеждам от английски на български

ExTended

Active Member
Рейтинг - 66.7%
2   1   0
Здравейте!

Търся си работа. Добър съм в писането на спортни прогнози, на спортни статии, както и в преводите на статии и прогнози от английски на български език. Областите в които съм добър са футбол, тенис, Формула 1, ски скокове, колоездене, снукър и покер.

Аз съм един от двайсетината българи, които официално пишат спортни прогнози за Еврофутбол. Силните ми области във футболните прогнози са италианското, белгийското и латиамериканските първенства, но имам познания за почти всички европейски и южноамерикански футболни първенства, така че при нужда мога много бързо да се преквалифицирам.

Собственик съм на сайтът asroma-bulgaria.com и понякога превеждам статии от английски на български за него.

Съсобственик съм на сайтът calcio-bulgaria.com.

Имам степен "Специалист във футболните прогнози" в Еврофутбол.

Също така разбирам от системи за футболни залози, така че евентуални преводи свързани с тях няма да ме затруднят.

За връзка: skype - extended_wolf
 
От: Пиша прогнози и статии за спортни събития, и превеждам от английски на български

Не. Във форумът на Еврофутбол има един специален раздел за обоснованите прогнози на най-добрите бетъри.

Когато се регистрираш във форума им имаш достъп до общата тема за прогнози, където всеки може да изложи вижданията си за срещите от деня чрез добра аргументация. Писах в тази тема може би около година, след което получих предложение от екипът на форумът да се присъединя към така наречените "Специалисти", които се водят за най-надеждните бетъри. Аз съм в тази група от около година и половина. В момента специалистите сме около 20, но едва половината от тях сме по-редовни. Сега няма как да копирам тук някоя моя прогноза, тъй като от четири месеца не съм залагал сериозно, заради липсата на любимите ми италиански мачове, както и поради наличието на страхотни летни емоции. :) Тази седмица съм решил да се активизирам и отново да започна редовно да публикувам анализите си там.

Общо взето това е по темата.

ЕДИТ: Споменах ли, че прогнозите във вестник Еврофутбол не струват? Смея да твърдя, че във форума прогнозите ни са в пъти по-добри, защото не са правени с цел материална облага и подвеждане на аудиторията.
 
Последно редактирано:
От: Пиша прогнози и статии за спортни събития, и превеждам от английски на български

Издирих няколко мои стари прогнози от преди 7-8 месеца, за да добиете представа за стилът ми на писане.

***

Спомням си как преди няколко сезона не правех голяма разлика между имената Каляри и Катаня. Какво ме интересуваше кой от двата отбора е на терена, нали така и така винаги падаха от силните, и се бореха за оцеляване. Този сезон отново има голяма опасност да се объркам, но причината е друга – и двата отбора играят всеки мач сякаш им е последен и постигат страхотни резултати. Ето какво имам предвид:

Каляри – Торино

Днес се срещат два отбора с много изравнени възможности. Каляри не впечатлява особенно, а Торино се задържа над спасителната линия благодарение на относително стабилната си защита. Днес гостите имат леко психологическо предимство...

Всъщност така бих започнал прогнозата си миналият сезон. Сега прочетете отново предишните няколко реда, но имайте предвид, че написаното там е противоположно на реалността.

Каляри: Отбори като този са главната причина да обичам толкова много това първенство. Не като бетър, а като фен на истинският футбол – такъв какъвто трябва да бъде. Каквото и да стане след този мач, от тук до края на сезона, трябва да се знае, че Каляри извършиха подвиг. Те са най-бедният отбор в лигата, със състав който на хартия не може да се мери с тези на Наполи, Аталанта и Удинезе, с тренъор, който за първа година е част от Сериа А, така че преди началото на сезона едва ли някой е предполагал, че в този момент отборът ще се намира пред половин дузина претенденти за евроквотите и ще се бори с Лацио и Наполи за 7-мата позиция. Е, може би причината е, че никой не познаваше Алегри. Този човек превърна купчината некадърни футболисти на Каляри в добре смазана машина. Отборът не печели своите мачове благодарение на изявени лидери, а благодарение на 11 играча, всеки от които си знае задачите и ги изпълнява съвестно. Несъмнено имената на Конти, Биондини, Акуфреска, Матри и Жеда се открояват сред останалите, но аз съм виждал играта на тези футболисти през предишни сезона – тогава също се представяха добре, но представянето им беше някак незряло. Да, и преди се раздаваха по цял мач, но сега го правят с мисъл за отбора, за тактиката, за цялото. Алегри постигна страхотен синхрон между защита, полузащита и нападение, а тактиката 4-3-1-2 се оказва доста костелив орех за всеки противник. Добър пример за това е последният мач на отбора срещу Милан на Сан Сиро. Да, Каляри загуби, но накара Милан доста да се изпоти за тази точка. Смея да твърдя, че загубата беше незаслужена, но заслужена или не, тя вече е факт. А сега нека погледнем другите мачове на отбора: победа над Лече, загуба от Аталанта( от отбора, който надигра и победи Интер и Рома), отборът постигна победи над Ювентус, Сиена, Лацио и Удинезе, не загуби от Интер. С две думи отбора успява да е силен и мобилизиран, когато е нужно, а днес определено ще им е нужно. Предстои им мач срещу Торино, а съгражданите на Ювентус към днешна дата са един от най-слабите отбори в лигата. В момента Каляри имат 37 точки. При една победа днес те ще достигнат 40т. – нужният брой точки, който обикновенно осигурява оставане в лигата -, а освен това ще изместят Лацио от 7-мата позиция, даваща право на участие в УЕФА. Клубът иска да задържи Алегри на поста тренъор, но за тази цел трябва да предложи нещо в замяна. Какво по-добро нещо от класиране за европейските турнири и крайно класиране над Лацио( отборът, който иска да привлече Алегри на мястото на Делио Роси)? Прекалено много фактори днес предвещават домакинска победа...

Торино: Ще бъда кратък, защото за да се опише посредствеността не са нужни много думи. Какво спаси Торино миналият сезон? Нападението – не. Полузащитата – не. А какво тогава? Като цяло стабилната защита и изключителните изяви на Матео Серени. Ще ви издам една тайна – бих искал Рома да разполага с вратар от класата на Серени или Алемия, но уви нямаме. Но да се върнем на Торино... този сезон отново не могат да разчитат на нападение, отново полузащитата е пълна дупка, но за да стане картинката по-пълна защитата буквално спря да играе. А както всички знаем един вратар няма ли добра защита пред себе си и Буфон да се казва няма как да спаси отбора. Като прибавим и фактът, че в състава на Торина има само двама играчи, които могат да се нарекат креативни( между другото тези двамата хубавци се борят за едно и също титулярно място) май на всички ни става ясно в какво положение се намират торинци в момента. Но нека им дадем шанс да ни убедят, че днес не са напълно обречени и да погледнем към статистиката. Вече 6 мача нямат загуба в първенството, като последният кръг дори биха намиращият се в криза отбор на Удинезе у дома с 1:0. Според същата тази статистика обаче, Торино вече 12 мача нямат победа като гост и едва ли точно днес ще нарушат тази традиция. Ако си мислите, че по-лошо не може да стане, знайте, че не сте прави. Цели 6 играча на гостите са в лазарета, а четирима от тях са доста ключови за отбора – Аброскато, Диана, Вентола и Ди Лорето.

Състави:

Каляри 4-3-1-2: Marchetti – Metheu, Lopez, Canini, Agostini – Biondini, Conti, Lazzari - Cossu – Acquafresca, Matri
Отсъстващи: Pisano, Fini

Торино 4-4-1-1: Sereni – Colombo, Natali, Dellafiore, Rubin – Abate, Corini, Barone, Zanetti – Rosina, Bianchi
Отсъстващи:Abbruscato, Rivalta, Diana, Ventola, Dzemaili, Di Loreto

Прогноза: ‘1-ца’ при коеф. @2.00 в bet365 Стейк 7.0/10

***

Тенерифе – Селта

Днес, на този стадион, победата ще е по-ценна от злато...


Тенерифе: Отборът се намира в страхотна форма и към момента без особенни притеснения мога да го определя като най-добрият тим в лигата. В последните 10 мача момчетата на Олтра записаха 7 победи, 2 равенства и едва една загуба. Още по-впечатляващо е представянето им у дома, където не са пропускали да вземат пълният актив от точки от Ноември месец насам. Статиската им у дома е впечатляваща – 8 победи, 2 ремита и 2 загуби, а днес ще гонят 6-та поредна победа. След като доста от преките конкуренти за промоция сбъркаха в последните кръгове за Тенерифе се открива златна възможност да окопира втората позиция в лигата. Към момента те се намират на 3-та позиция на 1 точка от второто място и с мач по-малко преките си конкуренти. Натроението в отбора е много добро, ето какво казаха някои от играчите преди днешният мач:
„ Неделя след неделя аз и моите съотборници изживяваме фиестата на футбола. Най-важното за отбора е да продължаваме да печелим у дома и ще направим всичко възможно да продължим добрата си серия” - Пабло Сицилиа.
„ Ние разбираме какъв шанс се открива пред нас, да натрупаме добрапреднина пред преките си конкуренти. Днес ще направим всичко по силите си, за да завоюваме трите точки и се надяваме съдбата да е с нас.” – Нуно.
„ От кръг на кръг играем все по зряло, а моралът на отбора е много висок” - тренъорът Жозе Луис Олтра.
Днес Тенерие ще играят и за честа си, защото в началото на сезона получиха добър урок именно от Селта, които тогава бяха в много добра форма. Но сега позициите са разменени и като че ли много трудно победата ще се изплъзне от ръцете на домакините.

Селта: Най-важното, което трябва да се спомене за Селта е, че ако днес не победят, тренъорът Пепе Мурсиа си стяга багажа и си заминава. Напрежението върху него е голямо, а той не разполага с нужният състав, за да удоволетвори високите изисквания на феновете и ръковоството на отбора за този мач. Селта са в ужасна форма – вече 6 мача нямат победа и взеха едва 2 точки през това време. Доста от феновете се съмняват, че отборът има силите да остане в лигата и подлагат на голямо напрежение играчите и тренъора. Селта все още не са побеждавали Тенерифе като гости.

Съставите за мача

Тенерифе: Luis García, Marc Bertrán, Clavero, Manolo Martínez, Pablo Sicilia, Nino, Ricardo, Angel, Ayoze, Cristo Marrero, Aragon, Kome, Juanlu, Óscar Pérez, Luna, Richi, Alfaro и Mikel Alonso

Селта: Ismael Falcón, Juan Manuel Peña, Roberto Lago, Borja Oubiña, Ghilas Kamel, Rubén González, Fernando Fajardo, David Rodríguez, Roberto Trashorras, Valerio Danilo Sacramento, Antonio Notario, Oscar Díaz, Jonathan Vila, Miguel Pérez Cuesta, Dani Abalo, Telmario of Araujo, Eduardo Moya и Jordi Figueras.

Прогноза: Тенерифе са на гребена на вълната и са много мотивирани да спечелят днес. Тренъорът на гостите ще бъде принуден да заложи на защитна тактика, защото ако се опита да играе по-офанзивно ще отвори прекалено много празни пространства за креативните и бързи играчи на домакините. Според мен Пепе Мурсия и момчетата му няма да издържат на напрежението, на което са подложени от собствените си фенове, и ще загубят мача.

Прогноза ‘1-ца’ при коеф. @1.90 в bet365 Стейк 6.5/10
 
От: Пиша прогнози и статии за спортни събития, и превеждам от английски на български

Ето че отново ШЛ мина и замина, и остави след себе си както много доволни, така и много недоволни бетъри. Аз не съм от първите, така че ще разчитам на Калчото и още няколко първенства да спасяват седмицата. Днес си набелязах няколко мача и с надеждата да не съм се надценил ще напиша по някой и друг ред за тях в тази тема.

Лацио – Болоня


Ако трябва да бъда честен, този мач не ми вдъхна много доверие отначало, но когато поразгледах по-внимателно статистиката, открих, че тя всъщност отразява напълно моито наблюдения за Болоня през последните два сезона и това ми даде сериозна причина да се насоча към този мач. Всъщност става дума за тактиката на гостите, но на това ще обърна внимание малко по-късно. Сега по същество:

Лацио: Тук се предполага, че трябва да напиша куп положителни неща, които да ви убедят,че домакините няма начин да не спечелят мача. Е, всъщност няма да го направя. Победата срещу Лече несъмнено ще даде нужната увереност на лациалите за този мач, но преди тази победа те не блестяха особенно( едва 2 точки от 6 мача). Не временната форма е това, което определя моят избор в този сблъсък, а тактиката и играчите на Лацио. В момента те се намират на 11-та позиция, но от всички претенденти за 7-мото място( Каляри, Наполи, Аталанта и Палермо ) те има най-добрия титулярен състав, както и не малък брой качествени резерви. Това, което пречи на Лацио да се бори успешно за евро квотите към момента е тактическият подход към дадени мачове, всъщност към повечето от тях. Не може да имаш толкова добър състав и да се намираш на 11-то място. Миналата година бяха в същата позиция, а това което остана непроменено през цялото това време беше Делио Роси – поне за мен той е един от най-некадърните тренъори в това първенство. И въпреки факта, че днес Роси отново ще е начело на Лацио, аз ще заложа за тях, защото както и да нареди състава няма начин да сбърка. Защо мисля така? Защото всеки един отбор, който играе бърз и нападателен футбол, се оказва прекалено голяма хапка за Болоня, а домакините практикуват именно такъв футбол. Ако днес Лацио спечели, то едва ли ще е благодарение на тактическият гений на Роси, а по-скоро благодарение на бедният кадрови потенциал на Болоня.

Болоня: За да изложа по-добре тезата си, трябва да ви обърна внимание на последните 10 мача на Болоня. Те допуснаха 4 загуби в тях – от Интер, Удинезе, Фиорентина и Милан. Това са все отбори, които практикуват атакуващ футбол и в съставите си имат много креативни играчи, които с един моментет проблясък могат да решат всеки мач. Болоня изпитва големи трудности, когато играе срещу по-офанзивно мислещи отбори, просто защото съставът на отскоро играещият в Сериа А тим е окомплектован, за да играе дефанзивен и прагматичен футбол. Когато играеш в Сериа Б, на първо място трябва да имаш много стабилна защита и чак когато имаш такава, да мислиш как да подобриш нападателните действия на отбора си. През миналият сезон Болоня имаха една от най-добрите защити в Сериа Б, а Бомбардини и Маразина бяха достатъчно добри напред, за да носят ценните победи. Но уви, в Сериа А такъв тип тактики рядко биват успешни и Болоня са живото доказателство за това. Защитата си остава все така бавна, а нападението все така пренебрегвано. Нека погледнем другите 6 мача на Болоня в предишните 10 кръга – победи срещу Катаня, Аталанта и Торино, и равенства с Наполи, Лече, и Киево. Както може би сте забелязали и 6-те отбора залагат на тактически постройки, които са удобни за Болоня. Катаня, Аталанта и Наполи обичат да контролират играта с много пасове в центъра на терена, а Торино, Киево и Лече залагат на защитната игра. Точно тези два тактически плана се срещат най-често в Сериа Б и точно за надиграване с такива отбори е окомплектован отборът на Болоня. Нормално е да успяват да печелят точки срещу такива отбори, но Лацио практикуват доста различен стил. Римляните играят нападателно, агресивно и разполагат с немалък брой креативни играчи, като най-добрите примери за това са Сарате и Фоджа.

Състави:

Лацио: Muslera - Kolarov, Cribari, Siviglia, Lichtsteiner – Foggia, Matuzalem, Ledesma, Brocchi – Pandev, Zarate
Отсъстващи: Del Nero, Meghni

Болоня: Antonioli – Lanna, Terzi, Britos, Zenoni – Bombardini, Mudingayi, Volpi, Mingazzini, Valiani – Di Vaio
Отсъстващи: Paonessa, Cesar, Osvaldo, Moras

Прогноза: Съмнявам се бавната защита на Болоня да успее да действа успешно срещу играчи като Фоджа, Ледесма и Сарате. Болоня просто нямат нужният кадрови потенциал, за да си тръгнат с нещо от този мач. Въз основа на всичко написано от мен залагам срещу тактическата немощ на гостите.

Прогноза ‘1-ца’ при коеф. @1.66 в ***365 Стейк 7/10

***

Рочдейл – Гримсби

Отборът с най-добра временна форма в лигата посреща един от претендентите за изпадане, намиращ се едва на две точки над чертата на обречените. На първо място това, което ме кара да заложа за домакините е временна обстановка в лигата. Рочдейл се намират на 4-та позиция, съответно на 1, 2 и 4 точки зад отборите, заемащи местата даващи директна промоция. Днес обаче два от тези три отбора се срещат в директен сблъсък помежду си и за Рочдейл се открива перфектната възможност да се настани на третата позиция. В страхотна форма са – всъщност най-добрата в лигата – и посрещат на своя стадион един от най-слабите отбори. Домакините са вкарали 21 гола в последните си 10 мача и са допуснали едва 12 – впечатляваща статистика за тази дивизия. Спечелиха 3 от последните си 5 мача( и трите победи дойдоха като гости), а от другите два мача взеха по точка. Отборът няма проблеми при гостуванията, така че на дневен ред стои въпросът с подобряване на резултатите у дома. Не могат и да си пожелаят по-добра възможност от днешната, защото Гримсби не идват за точки на всяка цена. Те има известна преднина пред отборите, намиращи се в зоната на изпадащите и могат да си позволят днес са си тръгнат с празни ръце, защото директните им конкуренти също имат много тежки гостувания и едва ли някой от тях ще успее да вземе пълният актив от точки. Гримсби не впечатляват с нищо. Вече 7 мача са без победа, записаха загуби в последните три кръга, а дори в два от мачовете бяха домакини. Не успяха да вземат нито една точка от домакинствата си на топ отборите в лигата и едва ли точно днес ще успеят да сътворят чудото, при това като гости. И за да е пълна картинката двамата титулярни централни защитника на гостите липсват.

Прогноза: Рочдейл са с класи над Гримсби. Докато домакините са в страхотна форма, гостите са на другата крайност. Мотивацията на Рочдейл днес ще е изключително голяма, тъй като има възможност да окопират позиция, даваща право на директна промоция, докато гостите могат да си позволят да загубят мача, защото за тях това няма да има фатални последствия. Рочдейл не са пропускали да отбележат гол в последните си 23 мача в лигата, Гримсби едва веднъж да си тръгвали непобедени от този стадион, така че едва ли ще излязат на терена с нещо повече от надежда за футболен шанс. Всичко говори за сигурна домакинска победа и аз ще се доверя на фактите.

Прогноза ‘1-ца’ при коеф. @1.50 Стейк 7/10.

***

А ето и резулттатите на прогнозираните от мен мачове:
FT Cagliari 0:0 Torino - Непознат
FT Tenerife 3:0 Celta - Познат
FT Lazio 2:0 Bologna - Познат
FT Rochdale 2:0 Grimsby - Познат
 

Горе