Подвигът на кап. Димитър Списаревски

redrum

Well-Known Member
Днес се навършва годишнина от подгива на великия Българин кап. Димитър Списаревски загинал във въздушен бой на 20.12.1943 г. защитавайки небето над София. Попадайки в беизходна ситуация, Спайч (както са го наричали приятелите му) прави таран на вражески бомбардировач, като жертва себе си, за да живеят стотици софиянци.

Поручик Димитър Списаревски от 3/6 изтребителен орляк е един от пилотите на бойно дежурство на летище Божурище с Месершмит Bf-109G-2, които трябва на 20 декември 1943 г. да пресрещнат нападащите „освободители“ преди да достигнат града. Това е първият му боен полет, за който той се готви отдавна. Самолетът на Списаревски не успява да стартира веднага, затова той излита с резервна машина, след другите. Когато достига бомбардировачите, въздушният бой вече се води.Сам, с безумно смела виртуозна маневра, измъквайки се от два американски изтребителя, се насочва към група от 16 "Либърейтъра", отървала се от българските изтребители и взела необезпокоявана курс към София. Той взема на прицел една машина, атакува устремно, без да се интересува от огъня на изтребителното ѝ прикритие, с непрестанен точен огън прострелва, поврежда тежко и подпалва този бомбардировач, но в ожесточената си битка за по-малко от две минути изразходва всички боеприпаси на бордовата картечница, а самолетът му е сериозно прострелян от бомбардировачите и охраняващите ги британски изтребители.
Българинът разбира, че жив няма да излезе от котела, в който се намира. Тогава, без колебание, той насочва изтребителя си и нанася унищожителен таранен удар на водещия формацията тежък американски бомбардировач. Бомбардировачът е разцепен и са разпада във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна.
Самолетът на Списаревски пада разбит на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито от спусналите се да спасяват летеца местни хора сред отломките. От другата страна на селото падат късовете на поразеният четиримоторен бомбардировач наблизо до единствения оцелял от него - картечаря подофицер Робърт Хенри Ренър, който местните също намират и отвеждат в кметството, където вместо очакваната от него враждебност той среща най-човешко добродушие и дори е нахранен от тях.
Вследствие на лютата съпротива врагът е отблъснат, принуден е да хвърли бомбите си в полето и да се оттегли.

Поклон.
 
От: Подвигът на кап. Димитър Списаревски

Нулев интерес към темата, но нищо, едно старо и хубаво видео - [video=youtube;u5_m2iuyDHc]http://www.youtube.com/watch?v=u5_m2iuyDHc[/video]
 
От: Подвигът на кап. Димитър Списаревски

image.png
 
От: Подвигът на кап. Димитър Списаревски

Димитър Списаревски е идиот.
 
От: Подвигът на кап. Димитър Списаревски

Димитър Списаревски е идиот.
Това кой ти го каза, казанлъшкият мангал, който ти пори дупарата ли?
 
От: От: Подвигът на кап. Димитър Списаревски

Не е изведнъж, до сега не сте ли чували за него ?

С "изведнъж" имах предвид последните 2-3 години.
Използвай търсачката на някой голям новинарски сайт и ще видиш, че няма много писано за него.

Имало е много храбри пилоти, а Списаревски не е единствения който е правил таран.
Дори ако трябва да стигна по-далеч, ще кажа, че това е много малоумна постъпка (да се самоубиеш - вярно, така може да спасиш 100-тина човека, но чрез уменията си в бъдеще би могъл да спасиш много повече!
 
От: Подвигът на кап. Димитър Списаревски

Поредната дрисня, която си написал. Самоубил се е, защото е бил е прострелян, самолетът му повреден и е решил на всяка цена да спаси други човешки животи, като жертва своя. Подвигът му е първият такъв, преди този на Неделчо Бонев.
 
От: Подвигът на кап. Димитър Списаревски

Това кой ти го каза, казанлъшкият мангал, който ти пори дупарата ли?
Мне, не го знам от къде е.
[video=youtube;EA4wxlnKldI]https://www.youtube.com/watch?v=EA4wxlnKldI[/video]
 
От: От: От: Подвигът на кап. Димитър Списаревски

С "изведнъж" имах предвид последните 2-3 години.
[video=youtube;rG4o2_0XzsI]https://www.youtube.com/watch?v=rG4o2_0XzsI[/video]

Песен отпреди 6 години. Това, че ти си неграмотен и живееш в черпука, не значи че хората не помнят подвига на Спайча ;)
 
От: Подвигът на кап. Димитър Списаревски

За това изведнъж има основание да се твърди. На практика, разгласяването на личността на Списаревски и подвига му идва от 100 годишнината от рождението му, и от един куп инициативи от феновете на Левски. Това е.
Постъпката доста инфантилно може да бъде определена за малоумна, при това без да влагаме в нея излишен героизъм от типа на Брус Уилис.
 

Горе