Подробности за регистрация на онлайн магазин в НАП?

Paolo_Maldini

New Member
Здравейте,
Нов съм във форума и се извинявам предварително ако въпросът ми се повтаря.
Вече имам работещ офлайн бизнес и искам малко по малко да го прехвърля и онлайн.
Става въпрос за евтинджоси от Китай.
Започнах с фейсбук страница, реклами, клипчета както си му е реда с 2-3 видео уроци и за сега се вижда някакъв прогрес.
Обмислям да направя и сайт на някоя от вече готовите платформи като cloudcart или някоя друга готова платформа, за която не са нужни перфектни ИТ знания.
За сега оперирам с куриерска фирма, като сам си изпращам продуктите с наложен платеж, но не през фирма.
Разбрах за новите наредби на НАП за онлайн магазините, но не съм много наясно с нещата.
Въпросите ми са няколко:
Трябва ли да създам фирма, ако реша от ФБ страница да премина и на сайт от готова платформа?
Трябва ли ми касов апарат, след като оперирам само с куриерска фирма и наложен платеж и как става това с касовите бележки, които НАП изисква?
Ще се радвам някой с вече работещ онлайн бизнес да ми даде първоначални съвети.

Благодаря Ви предварително и още веднъж се извинявам ако въпросът ми се повтаря!
 
Здравей и добре си ни дошъл. Адмирации за всичко постигнато до момента. Малко хора, ще ти го кажат, но майната им, адмирации.

Почвам да ти отговарям, за да не губим време:

1. Задължително ти трябва фирма. Няма как без нея. Дори си мислех, че след като ти е тръгнало всичко, си пуснал вече за регистрация.
2. За да се регистрираш в НАП ти е нужно фирма, но е всеобщ факт това.
3. Не е нужно преминаването да е водещо за това дали трябва да имаш фирма. Трябва да имаш, извършваш търговска дейност.
4. Не ти трябва касов апарат, за да оперираш с онлайн магазина си. И куриери като цяло. Даже си е автогол касовия апарат. И него трябва да регнеш и да отчиташ. ;)
5. Повечето тук са с онлайн магазини, аз лично нямам, но съм що годе наясно с процеса. А да и виж тук: https://nap.bg/page?id=744

Поздрави и успехи.

П.П: Надявам се и да получиш повече мнения. Давай народе. ;)
 
Според мен задължително се замисли за отваряне на фирма и на минаване дейността си през нея. И преди това сметни си разходи, приходи и печалби. Защото тук не се прибира всичко чисто, което изкарваш. Виж дали си заслужава, защото това е легалния и правилен начин нещата да се случват.

Също така, по другите въпрос - и аз съм на мнение, както и счетоводителката ми, че ако може да минеш без касов, най-добре. Тия с магазините, които взимат кеш на ръка, са без голям избор, но ти ако го имаш - не си го причинявай. Разбира се, това е мое мнение, ако искаш консултирай се с още някой.

И това да зависиш само от Фейса си е малко греда, да знаеш. Поразвий и други канали. ;)
 
Общо взето колегите са те насочили,

1. Фирма е задължително изискване ако извършваш търговска дейност и искаш да спазваш законите (ти извършваш такава)
2. Подписваш с куриер договор за изплащане на наложения платеж като ПОЩЕНСКИ ПРИЧЕН ПРЕВОД - куриерът трябва да е лицензиран пощенски оператор Спиди и Еконт са.
3. След като имаш договор за изплащане на наложените платежи чрез ППП не ти трябва касов апарат, ако всички плащания минават през куриера (демек не взимаш пари на ръка от клиентите)
 
Здравейте, след много изчетени мнения, кои компетентни, кои не - оставам объркана от твърденията тук за ЗАДЪЛЖИТЕЛНА регистрация на фирма и други твърдения за безпроблемно извършване на търговска дейност като ФЛ, но декларирайки доход и заплащайки 15% данък. Е, къде е истината?
 
За да е чисто всичко и добре, по правилата, това е начина. И какво....като зареждаш стока как точно си оправдаваш фирмените разходи? Така де, в случа на ЧЛ някакви разходи? Знам, че нямаш в момента готовност и възможност, но набери скорост и след това. До тогава гледай на минаваш под радара, за да не те приключат преди да почнеш бизнеса си. :)
 

Горе