Ползване на снимки за он-лайн магазин

Дискусията в 'Юридически и Счетоводни Въпроси' стартирана от Niki-lubopitno, Май 16, 2018.

 1. Niki-lubopitno

  Niki-lubopitno New Member

  Рег.:
  Март 14, 2018
  Съобщения:
  26
  Харесвания:
  4
  Точки:
  3
  Пол:
  Жена
  Здравейте,

  Бих искала малко помощ: Искам да използвам за моят он-лайн магазин снимки на козметични продукти, които са взети от интернет, например Амазон. Въпросът ми е: фирмата, която прозвежда тези продукти, може ли да ме осъди за ползване на нейните снимки, при условие, че аз не закупувам директно от нея?

  Мерси предварително,

  Ники
   
 2. biaaro

  biaaro Well-Known Member

  Рег.:
  Май 27, 2008
  Съобщения:
  2,679
  Харесвания:
  640
  Точки:
  113
  Място:
  в кюпа
  Принципно, повечето производители пускат снимките за свободно ползване от търговците, което е логично, нали продават продукта, който те са произвели. Тука няма проблем. Трябва обаче да се внимава, защото други търговци си правят собствени снимки, които се явяват авторски и не можеш да ги ползваш. Сваляй си снимките директно от официалния сайт на производителя или официалния дистрибутор, обикновено са с високо качество и не са омацани с излишни неща.

  Ако сваляш от амазон или друга подобна платформа, лесно ще се натресеш на авторска снимка, най-добре директно от сайта на дистрибутора или производителя, както казах.

   
  Беджев Стил харесва това.
 3. cvetin

  cvetin Member

  Рег.:
  Ян 25, 2014
  Съобщения:
  100
  Харесвания:
  12
  Точки:
  18
  Ако искаш да e на 100% законно всяка снимка, която не си заснела ти трябва да я закупиш.
  Снимка свалена от интернет е с нечии авторски права, най често на заснелия кадъра, освен, ако не е преотстъпил правата на снимката по надлежен ред.

  Автор на снимката е фотографът. Ако не е обявил някаква форма на свободно ползване на снимката (или части от нея) публикуването и без разрешение е неспазване на авторското право, независимо какво е заснето на нея. Правата винаги са на фотографа, независимо дали е публикувана от него или друг, където и да е. Поне така е според Закона за авторското право и... в България.

  Този, който е заснет на снимката може да има претенции при публикуването й, ако не е подписвал т.н. "Model release". Ако е подписал - гледат се клаузите какво може и какво не. Преценява се също така, доколко обекта на заснимане е човекът и доколко дадено събитие, място и т.н. Ако е заснето събитие провеждано на публично място и е ясно, че не случайният зрител е бил обекта, пак не може да има претенции.

  Цитирам от нета:

  1. Авторскоправният режим на фотографските произведения и произведенията, създадени по начин, аналогичен на фотографския, е отразен от законодателя в чл.3, ал.1, т.7 от ЗАПСП. За да бъде обаче една фотография годен обект на авторското право, тя трябва да има т.нар художествен характер и да спада към т.нар. художествена фотография или да отразява постижения на изкуството, науката и културата. До доказване на противното за автор на такова произведение се смята лицето, което съхранява оригинала на негативите на филма и/или компютърните файлове, отразяващи авторски филмов материал.
  2. Ако едно фотографско произведение е създадено по трудово правоотношение, то авторското право върху същото, принадлежи на автора, освен ако в ЗАПСП не е предвидено друго(чл.41, ал.1 ЗАПСП). В тези случаи работодателят има изключителното право без разрешение на автора и без заплащане на възнаграждение, доколкото в трудовия договор не е уговорено друго, да използва така създаденото произведение за свои цели. (чл.41, ал.2 от ЗАПСП). Работодателят може да упражнява това право по начин и до степен, съответстващи на обичайната му дейност. Този текст идва да покаже, че една важна част от авторскоправните правомощия, а именно имуществените такива, възникват направо за работодателя. Автора остава титуляр на неимуществените си правомощия и имуществените такива, които не са свързани с дейността на работодателя. При разграничаване на използването „за целите на работодателя” от всяко друго използване текстът на закона въвежда критерия – използване „по начин и до степен, съответстваща на обичайната дейност на работодателя”. „Обичайната дейност” би трябвало да се тълкува ограничително, в смисъл на това, с което нормално се занимава той, а то може да не съвпада изцяло с това, което е записано в акта за създаване на учреждението или в решението на съда за регистриране на търговско дружество. Важно е да се отбележи все пак, че тази „друга дейност” не може да противоречи на императивни норми на закона, което да доведе например до това работодателят да получи правото да се нарича автор на произведението. Коректността изисква да се знае и нещо друго. При всички случаи на използване на произведения, създадени в рамките на трудово правоотношение съществува, по силата на ал.3 но чл.41 от ЗАПСП, възможността независимо кой какви права има и какво е уговорено конкретно, ако трудовото възнаграждение на автора по времето, през което е създал произведението, се окаже явно несъразмерно на приходите на работодателя от използването на същото, авторът да поиска допълнително възнаграждение.
  3. При прехвърляне на собствеността, т.е ако е налице продажба по отношение на произведение, създадено по фотографски или аналогичен на него начин се отстъпва, ако писмено не е уговорено друго договорно и правото за публично показване на произведението, като новия собственик също не може да придобие качеството автор, те той придобива само имуществените права да се разпорежда с една вещ, предмет на изкуството – в случая фотография (чл.68, ал.1 от ЗАПСП).
  4. Що се отнася да използването на фотографски произведения, ако те не са създадени в хипотезата на чл.41 ЗАПСП, то важи общото правило на чл.19 от ЗАПСП: авторът има право на възнаграждение за всеки вид използване на произведението и за всяко поредно използване на същия вид. В тази категория влиза и публичното показване на произведение, създадено по фотографски или аналогичен на него начин. Тук се имат предвид различните видове изложби и експозиции на публични места. Именно публични, защото закачването на снимки в помещения, недостъпни за неограничен кръг лица, не попада в приложното поле на тази хипотеза. Под използване се разбира и разпространение на оригинала или екземпляри от произведението сред неограничен брой лица. Параграф 2, т.4 от преходните и заключителни разпоредби на ЗАПСП, уточнява, че разпространението може да се изрази в продажба, замяна, дарение, даване под наем или в заем, както и предложение за продажба или даване под наем на оригинали или екземпляри от произведението.

  Най добре прочети закона за авторско право и го спазвай за да нямаш проблеми.
   
 4. biaaro

  biaaro Well-Known Member

  Рег.:
  Май 27, 2008
  Съобщения:
  2,679
  Харесвания:
  640
  Точки:
  113
  Място:
  в кюпа
  Ти прочете ли изобщо какво се пита?

   
 5. sstankov

  sstankov Active Member

  Рег.:
  Септ 29, 2013
  Съобщения:
  471
  Харесвания:
  58
  Точки:
  28
  От опита ми с вносители и производители ( козметика ) мога да кажа, че нещата са много омазани. За да си 100% сигурен, трябва да имаш договор, който да ти позволява използване на ИМЕТО на продукта ( марката ), което досега имам само за една белгийска фирма, чиито продукти си внасям. Официалните представители ( например NIVEA ) изпращат без проблем продуктови снимки ( така наречените пак шотове ) стига да зареждаш от местата които разпространяват техните неща ( в случая Амперел ). Отделен е момента, че пак могат да те “захапят” за права върху снимките, защото нямаш документ, който да докаже че са добити по правилният начин.
  Най-безпроблемно е да направиш свои снимки.
   
 6. Беджев Стил

  Беджев Стил Well-Known Member

  Рег.:
  Май 30, 2014
  Съобщения:
  1,643
  Харесвания:
  231
  Точки:
  63
  Пол:
  Мъж
  Винаги съветвам клиентите си да ползват свои снимки и собствена визия на продуктите си. Иначе ще се превърнеш в един от многото безлични сайтове, дето не знаят какво продават.
   
  Niki-lubopitno, Странникът и sstankov харесват това.
 7. Niki-lubopitno

  Niki-lubopitno New Member

  Рег.:
  Март 14, 2018
  Съобщения:
  26
  Харесвания:
  4
  Точки:
  3
  Пол:
  Жена

  Сърдечни благодарности!
   
 8. Niki-lubopitno

  Niki-lubopitno New Member

  Рег.:
  Март 14, 2018
  Съобщения:
  26
  Харесвания:
  4
  Точки:
  3
  Пол:
  Жена
  Мерси, конкретните снимки ги има на доста места, просто от Амазон ми е най-удобно. А ако ги сваля от официалния им сайт, при условие, че не внасям директно от тях, даже и да звучи малко параноично, могат ли да ме съдят според теб?
   
 9. Niki-lubopitno

  Niki-lubopitno New Member

  Рег.:
  Март 14, 2018
  Съобщения:
  26
  Харесвания:
  4
  Точки:
  3
  Пол:
  Жена
  Добре, мисля, че това е което исках да чуя. Мерси много!
   
 10. Niki-lubopitno

  Niki-lubopitno New Member

  Рег.:
  Март 14, 2018
  Съобщения:
  26
  Харесвания:
  4
  Точки:
  3
  Пол:
  Жена
  Мерси
   
 11. Niki-lubopitno

  Niki-lubopitno New Member

  Рег.:
  Март 14, 2018
  Съобщения:
  26
  Харесвания:
  4
  Точки:
  3
  Пол:
  Жена
  Може ли още един въпрос: Аз бих направила свои снимки, но това означава да закупя продуктите, а те са доста и не искам да харча толкова много пари. Ако ползвам снимките, но ги деформирам по някакъв начин, примерно ползвам формата и цветовете и махна надписите но в описанието под всяка снимка напиша коя марка е, така дали ще мине? След време ще закупя всичко и ще си направя снимки, наистина мисля, че е най-добре, но в момента нямам тази възможност. Много благодаря!
   
 12. sstankov

  sstankov Active Member

  Рег.:
  Септ 29, 2013
  Съобщения:
  471
  Харесвания:
  58
  Точки:
  28
  Приятелю, отговора ти е ясен. Просто се опитваш да излъжеш себе си.
   
  Беджев Стил харесва това.
 13. Беджев Стил

  Беджев Стил Well-Known Member

  Рег.:
  Май 30, 2014
  Съобщения:
  1,643
  Харесвания:
  231
  Точки:
  63
  Пол:
  Мъж
  Колегата по горе ти го казал много точно. Не подценявай клиентите, те не са вчерашни. Има клиенти идиоти, но повечето вече са доста добре информирани и веднага разбират кой какъв е . Щом не си виждал продуктите, които продаваш как искаш клиентите ти да се доверят ?
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice