Помогнете за избора на програмист

Attacker

Well-Known Member
Здравейте! Смятам да наема PHP/MySQL/JavaScript програмист на пълен работен ден, който да поддържа и развива система за следене и управление на трафик, включваща работа с различни API-та. В тази връзка имам няколко въпроса, чиито отговори се надявам да намеря тук.

1. Тъй като системата е написана от, меко казано, начинаещ програмист, ще се наложи да се пренапише/редактира по грамотен и кадърен начин. Програмист с какъв опит трябва да търся, за да свърши добра работа? Имайте предвид, че той ще е единственият програмист във фирмата и няма кой да го научи на каквото и да било - като цяло ще трябва сам да се оправя.
2. Каква е средната заплата за програмист с такъв опит в София? Иска ми се да имам някаква идея, за да мога да сформирам адекватно предложение за заплащане от моя страна.

Благодаря предварително!
 
От: Помогнете за избора на програмист

Здравей, наемането на програмист е като да играеш на тото! Но хубавото е че в България и като цяло в София има много кадърни програмисти които биха ти свършили чудесна работа и не пропускай да ги изпращаш на семинари, събирания и ако имаш възможност на стаж - обучение в някоя друга фирма.

1. Една система без значение дали е написана на процедурен код или на обектно ориентирано програмиране (OOP) винаги може да се преправи - пренапише. Въпроса е че ако е била на процедурен или на OOP но кода е тип "спагети" тогава програмиста който си наел ще уважава предния програмист на ум по всички възможни начини или в най-лошия случай теб.

2. Средна заплата на един Senior PHP Developer в гр. София варира между 2500 - 3500лв но като цяло заплатата се сформира според натовареността и сложността на задачите които му се възлагат. Но винаги може да се наеме допълнителен Junior PHP Developer който да му смекчава мъките и в случая ще си го обучиш и направиш перфектен за нуждите на компанията ти.

3. Намери друг Senior PHP Developer който да наемеш да провежда интервютата и не прави грешката да слагаш подставено лице което си няма и идея какво е програмен код. Другото което е на самите интервюта не карай който и да е кандидат да ти пише негова версия на Joomla или OpenCart само за да разбереш че е кадърен! Програмиста който си наел да ръководи интервюто с кратък разговор от 20 минути ще разбере става ли за задачата или не.

4. Подреди си кандидатите по критерии като най-отгоре постави тези които имат опит с популярни фреймуъркове като Simfony, CodeIgniter, Laravel.

5. Запомни че програмиста който си наел не е дизайнер! И най-често срещаното не е човек за всичко той се е обучавал за програмист а не за рекламен дизайнер, уеб дизайнер, SEO оптимизатор и така нататък.
 
Благодаря ти за изчерпателния отговор и полезните съвети!

Определено няма да пропусна да го пращам на семинари, стажове и други събития, повишаващи квалификацията – възприех политиката за инвестиция в човешкия капитал още когато започнах дейността (и резултатите са видими; препоръчвам на всеки работодател да го направи).

Системата е ОО и не е писана по спагетния метод - кодът е организиран и добре документиран. Също така не се ползва framework.

Това за наемането на друг старши разработчик за интервюто е добра идея, със сигурност ще се възползвам.

И също така няма да го занимавам с нищо, различно от работа с код.
 
След като системата е прегледна, какви са проблемите? По-добре ли би било да се пренапише от нула? Това са също важни неща.
За кадърен програмист поне 3500 лв за София, освен ако не искаш да си тръгне след месец или два.
 
Благодаря за отговора!
Системата е организирана и документирана (лесна за четене и разбиране), но подозирам, че е писана неефективно и без да се следват стандартни практики (може би дори има дупки в сигурността) поради липсата на знания от страна на програмиста, който я е писал. Разчитам на новия програмист да реши какво би било добре да се направи, след като се запознае със съществуващия код.
 

Горе