Помощ! Невалиден чек. Само едно име

Kirev

Active Member
Здравейте, колеги!

Наскоро получих поименен чек от Канада, който отидох да инкасирам(осребря) в Райфайзен, понеже там имам сметка.
Като изключим факта, че когато отидох в банката и дадох чека, всички служители от отдел "Обслужване на клиенти" се събраха да обслужват мен и да се разправят с чека ми, казаха, че всичко е наред. Единственото, което се изисква от мен е да имам 50 евро в сметката, които са необходими за покриването на евентуални разходи при инкасирането.

До тук всичко изглежда нормално...

Днес сутринта обаче получих обаждане от банката и ми беше любезно обяснено, че чекът ми не може да бъде инкасиран, а причината за това е, че на него е изписано само първото ми име. Също така ми казаха, че утре мога да отида и да си взема чека обратно.

И понеже досега не съм се занимавал с осребряване на чек, не съм запознат както с процедурите, така и с изискванията за валиден чек. Съмнявам се обаче, че чекът е невалиден, защото фирмата, от която го получавам(не е AdSense) редовно изпраща чекове и никъде не намерих друг да се оплаква от подобен проблем.

Първото нещо, което ми дойде на ум е да отида в друга банка, но до колкото ми е известно, ще трябва да си откривам сметка и там, а никак не ми се иска да се разправям с бумащини... отново.

Надявам се някой с повече опит да сподели дали има решение на проблема и ако да, то какво е то :)

Поздрави!
 

redrum

Well-Known Member
От: Помощ! Невалиден чек.

А наистина ли пише само първото ти име?
 

kreten

New Member
От: Помощ! Невалиден чек.

е как ти го има само първото име на чека?!?!

най простия вариант е да помолиш фирмата дето ти г опраща да ти го прати пак и тоя път си попълни точно имената по лична карта без волни интерпретации

пп в райфайзен си попаднал на някакви идиоти - още на пръв поглед е трябвало да им стане ясно, че не могат да го осребрят защото липсват имена
 

Test

Well-Known Member
От: Помощ! Невалиден чек.

Трябва име и фамилия на чека. Кажи на изпращача да анулира този и да ти прати нов. Райфайзен е лош избор на банка. 50 евро гаранция за кеширане на чек!? Тези са луди. По-добре ползвай ЦКБ.
 

Kirev

Active Member
Re: Помощ! Невалиден чек.

Да, наистина е изписано само първото ми име. И това е нещо, което ми направи впечатление от самото начало, но те казаха, че всичко е наред и се доверих.
А иначе не било задължително да са 2 пълни имена. Може да се използва и инициал за първото име.

Пример:
Г. Иванов

И сега заради една буква и една точка, чекът не може да се инкасира.

Относно избора на банка, досега не съм имал никакви проблеми с тях. Нямам месечни такси по картата(води се студентска), таксата за теглене от банкомат е 0.20 лв., проверката на баланса е безплатна. А и обслужването винаги е било на ниво, поне до този момент. Работил съм с ЦКБ и обслужването никак не ми се понрави.

Значи това, което мисля да направя, е да поискам анулиране на текущия и изпращане на нов чек, но с 2 имена на него.

Благодаря на всички за отделеното време и съветите! :)
 

kreten

New Member
От: Re: Помощ! Невалиден чек.

но те казаха, че всичко е наред...

в райфайзен си попаднал на някакви идиоти

туй е колосален случай на неадекватност на служителите. тия направо реват за жалба че да ходят две седмици на курсове да им набиват правила и процедури
 

Blinky

Owner
От: Помощ! Невалиден чек.

бях свидетел в ЦКБ на случка, в която на един не му дадоха пари, тъй като бяха сбъркали името му на латиница, тъй като парите бяха превод от чужбина. За голяма сума (а може би не чак толкова голяма) никой служител няма да поеме риска да ти изплати някаква сума, ако има даже и малки несъответствия при транзакцията. Пиша го, защото при липса на второ име на чека си се води доста голям пропуск. За това, гледай да си го рикуестнеш отново, този път със двете имена. Не знам от там как са позволили чек с едно име. Даже и на имена като Стинг, Мадона им пишат целите истински имена. Все пак става дума за пари. ;)

Виж в друга банка. Дота хора, гонещи някакъв таргет за откриване на сметки при тях, ще ти помогнат. Никаква бумащина не е, при положение, че ще ти дадат отговор веднага след като видят чека и преценят дали могат да поемат риска, защото за тях това също е поемане на риск.

Предполагам така изглежда чека (в общи линии):

wy8s.jpg


Има клиентски номер, който също е някаква индикация, че си собственик на чека. Но пак повтарям, това с двете имена не е малък проблем. Давам едно рамо за ЦКБ, както каза и Тест. С тях не съм имал проблем с чековете. Доста добре се справят и не го гледат като индианец пишеща машина. ;)
 

Kirev

Active Member
Re: Помощ! Невалиден чек.

Благодаря още веднъж на всички, които се включиха. В крайна сметка се оказа, че трябва да изпратя чека обратно, от където съм го получил или да платя такса от $12.50, за да го анулират.
Аз обаче направих друга врътка и сега ще чакам парите чрез Wire, което поне според мен е по-добрия вариант.
 

Blinky

Owner
От: Помощ! Невалиден чек. Само едно име

Винаги е по-добре с нещо "по жицата", било то банков, paypal, paxum, alertpay, и др. Това с чековете в наши дни си е мъчение. Нещо като да пуснеш гълъб или мейл. :) Познай кое е по-добро. Ако компанията има опция, мини на нещо друго. Каквото и да е различно от средновековието и естествено да поддържа средновековието - България. :)
 

Kirev

Active Member
Беше ми любопитно каква е цялата процедура, понеже никога не бях получавал и инкасирал чек, та реших да пробвам. И след пробата напълно се съгласявам със сравнението "гълъб - мейл" :)
 

Blinky

Owner
От: Re: Помощ! Невалиден чек. Само едно име

Беше ми любопитно каква е цялата процедура, понеже никога не бях получавал и инкасирал чек, та реших да пробвам. И след пробата напълно се съгласявам със сравнението "гълъб - мейл" :)
Аз ставам много досаден отностно това. Ако съм към някоя компания и работя с нея, и естествено им правя постъпления, ще си поискам веднага да се замислят за нещо по-удобно. Пък и вече опции да ги рикеш. Една програма, намира се в тръстед програмс във форума, имаше повече от 4 начина за плащане. Смятай. Да, единия беше чек. Всичко друго - направо супер. ;)

Направо си го искайте. Аз винаги си питам. Може и да ударя греда, ама нали знаете, ако не питаш, отговорът е винаги НЕ. :)
 

Горе