По какъв начин да си защитя домейна?

radki

Active Member
Здравейте,
имам си една идейка която засега ще запазя в тайна, надявам се след няколко месеца да мога да я предложа като услуга тук в predpriemach.com но преди да започна с каквото и да е искам да съм сигурен, че никой няма да има претенции за домейна ми, та въпроса ми е следният.

Избрал съм си име, което е точното име за това което ще правя, но видях че доста известни американци се занимават с нещо подобно на това което искам да правя и имам опасения че има шанс един ден да поискат домейна ми. Домейна е свободен само в .bg зоната и е доста обща и често използвана дума на английски.

Начините да защитя домейна ми са ясни, аз или фирмата ми трябва да се казва по този начин или да направя молба до патентното ведомство за запазване на марка. Последното мисля, че няма да стане, защото думата е доста обща и това не отговаря на техните правила, поне така разбрах. Аз също не се казвам така а и едва ли някой човек някъде се казва така :) та ми остава варианта само с фирма.

Тук е основният ми въпрос, сайта не мисля че ще изкарва кой знае колко пари първите 7-8 месеца а разходите за фирма не са особено ниски. Та кой е най-добрият и евтин вариант на месечна база, фирмата няма да има нито приходи нито разходи, поне първите 7-8 месеца, всичко ще се прави от мен и от съдружника ми. Ще имат ли в последствие американските ми съперници право на домейна ми ако не регистрирам фирма преди запазването на домейна и как да процедирам.

ЩЕ съм изключително благодарен на отзовалите се.
 
От: По какъв начин да си защитя домейна?

Можеш да регистрираш фирма, която не развива дейност и съответно по нея няма да има никакви разходи, докато не решиш да я пуснеш в действие официално след въпросните 7-8 месеца.
 
От: По какъв начин да си защитя домейна?

Регистрирай си домейна през ICN.bg с основание. Те ще ти го издадат. Тук на един колега му бяха взели такъв домейн, но според мен не е заради основанието, което ICN или подбни фирми издават, а Register.bg са си решили така. В крайна сметка те имат последната дума, ако стане арбитраж, основанието е сигурност, но не и 100% гаранция така или иначе.
 
От: По какъв начин да си защитя домейна?

Ами утре ще потърся и мнение от адвокат все пак, но мисля че варианта с фирмата си остава най-стабилният. Все още няма фирма с това име било тя и ltd така, че не виждам опасност и предпочитам да не оставям на произвола (регистър.бг) нещата, защото при един евентуален спор не мисля че ще мога да се боря с мериканските адвокати и парите им :wink: .

Благодаря на отзовалите се като приведа нещата в ред ще пиша какво е станало.
 
От: По какъв начин да си защитя домейна?

Много важно нещо. Освен българско патентно водомство има подобно европейско ( а до колкото знам и международно ). Ако идеята е толкова добра и има възможност да претендират за нея ти предлагам да се обърнеш за минимум европейски патент. Ти си вземи и само за България, но тогава по-трудно ще можеш да претендираш за право ако някой си американец прави същото, докато на по-висша инстанция е по-добре.
 
От: По какъв начин да си защитя домейна?

Домейна ще е популярна дума на английски език ? Ако правилно съм те разбрал и това ти е домейна, не могат да ти го вземат .
 

Горе