Правна защита от кражба на сайт

BReaL

New Member
Здравейте хора !
Абсолютно нов съм в тази тематика. Занимавам се с куп дейности от ракиеизваряване до системно администриране :p Т.е. всичко от където мога да изчеграстя някой уев и естествено властите да не ме занимават... Но в наши дни ако не си от ГЕРБ биваш реперсиран и частният бизнес бива лека полека потъпкан, като че ли с комунистическа кубинка :p
Та к'во съм чел, не дочел си е лично мой проблем, важното е че схванах мащаба на нещата.. Та имам една доста "велика" идея за сайт ползУвайки (от тематиката за комунистите се въодушевих ) Affiliate и искам да ви попитам как мога (защото ако успея да я популяризирам знам, че ще се пръкнат още 10-20 сайта такива ) да осъдя този който ми краде идеята.. Нужно ли е да регистрирам сайта си някъде, идеята си или просто от долу пиша, че идеята си е лично моя и ако някой я ползва ще бъде съден до дупка ....
Дано сте ме разбрали, но за към момента много неща висят на главата ми и май логиката се губи, както еродираните пенсионери казват "като пръдня във вятър.."
Поздрави !
 
От: Правна защита от кражба на сайт

Вероятно трябва да отидеш в агенцията по патентите и да си я патентоваш, евентуално ако е чак толкова уникална идеята ти. Иначе за сега осъждането за кражба на идея май го няма хич. Преди време по морето хората със сергии се жалваха, че като пуснат да продават на сергия нещо печелившо и веднага около тях се нароят още 5-6, че и повече подобни, които са им откраднали идеята.
 
От: Правна защита от кражба на сайт

Намери си адвокат по патентно право и се консултирай с него. Ако има законови чалъми, само такъв човек може да ти помогне да си омесиш правилно погачата.
Пуснеш ли нещата предварително - гони Михаля после! ;)
 
От: Правна защита от кражба на сайт

Само дето точно това патентоване ще влезе в конфликт с желанието ти да не се занимаваш с властите. От това, което съм чувал по патентоването на идея, може да си почакаш няколко години, докато започнеш да бачкаш спокойно.
 
От: Правна защита от кражба на сайт

За властите мисълта ми бе, че уж се придържам към закона и нямам желание да укривам, мамя, лъжа или к'вото и да е било ... Мислех си дали самият сайт може да бъде интерпретиран като интелектуална собственост. Попитах ви, защото може някой да се е сблъсквал с такъв род проблем, но аз ще се пробвам да прочета и разпитам, пък накрая вече ще е частната консултация :) и ще споделя, все пак предполагам може да излезе всеобщ проблем :) ..
<quote=Вискяр Бг> Пуснеш ли нещата предварително - гони Михаля после! </quote>
Поради тази причина още е идея само :)
Ок поздрави! Аз ще се залавям да чета за този му пуст Affiliate !
 
От: Правна защита от кражба на сайт

За властите мисълта ми бе, че уж се придържам към закона и нямам желание да укривам, мамя, лъжа или к'вото и да е било ... Мислех си дали самият сайт може да бъде интерпретиран като интелектуална собственост. Попитах ви, защото може някой да се е сблъсквал с такъв род проблем, но аз ще се пробвам да прочета и разпитам, пък накрая вече ще е частната консултация :) и ще споделя, все пак предполагам може да излезе всеобщ проблем :) ..
<quote=Вискяр Бг;285056> Пуснеш ли нещата предварително - гони Михаля после! </quote>
Поради тази причина още е идея само :)
Ок поздрави! Аз ще се залавям да чета за този му пуст Affiliate !

ПП.: Извинявам се за дублираният пост ... Моя грешка незнайно как ...
ПП.2.: тук в този сайт има разгледан случай в темата "Кражба на съдържание" , но в момента съм на работа и не мога да го прочета, че е*аният firewall филтрира сайтовете по опр. думи а и нямам опр. брой постове че да поставя и точен линк .. Както и да е Чао за сега !
 
Последно редактирано:
От: Правна защита от кражба на сайт

Не ми е известно някой, някъде да е патентовал "идея за сайт" и това да е попречило за появата на клонинги. Ако приемем хипотетично, че все пак ти разрешат да патентоваш "идея за сайт" в България (което няма да се случи) аз мога да хостна клонинга в САЩ или някъде другаде, където българските патенти не важат. Просто няма смисъл да се вкарваш в някакви филми, а като смяташ, че идеята ти е гениална просто я реализирай много добре и тогава клонингите няма как да те засегнат. Кадърността е най-добрата защита.

По принцип такива неща не се патентоват никъде по света. Ако беше възможно нямаше да има Google, а само http://www.altavista.com/ примерно или който там се е сетил да направи търсачка първи.
 
От: Правна защита от кражба на сайт

А ако патентова самата идея за афилиейта, който е намислил (ако е нещо иновативно), а не самия сайт? И ако го интересува само българския пазар, като си патентова схемата за тук, едвали ще го притеснява факта, че някой хоства в Тайланд, след като, ако навлезе на Бг пазара с неговата система ще възникнат правни отношения? То сайтове да си има - ама да не могат да използват неговия метод тук.

Друг е въпроса каква е точно идеята и замисъла за изпълнението й де...

А иначе това за кадърността и "връзването на гащите" го подкрепям с 2 ръце :) (макар, че по нашите земи изпиратстването и таковането на системата е на ниво висш пилотаж)
 
От: Правна защита от кражба на сайт

6. Кое съдържание, публикувано в интернет може да бъде използвано свободно? Това е всяко едно съдържание, което не е обект на авторско право, а именно:
- нормативни и индивидуални актове на държавни органи за управление, както и официалните им преводи – това са всички закони, наредби, конвенци, спогодби и т.н;
- идеи и концепции – това са всички разработки, които не са предмет на патенти, търговски марки, промишлени дизайни, авторски права и т.н;
- фолклорни творби – всички творби на народното творчество, които са анонимни или чието авторско право е изтекло, но не и техните преработки;
- новини, факти, сведения и данни – това са публично известни обстоятелства, които отразяват актуални събития.
Текста е взет от iusauthor [дот] com/Kak-da-zashtitim-sadarjanieto-na-saIta-si-kato-avtorsko-pravo [дот] html
Автор: адвокат Атанас Костов

У нас времетраенето на авторското право е уредено в Глава шеста на ЗАвтПСП. То е съобразено с изискванията на Бернската конвенция, по която България е страна, а също и с Европейското споразумение за асоцииране. Времето, през което авторското право се закриля, се различава според това, дали авторът (напр. писател, художник и т.н.) е известен или не. В първия случай закрилата е до 70 години след смъртта на автора. Във втория случай - 70 години от първото разгласяване (напр. публикуване вкл. и интернет) на произведението. Ако обаче в този срок авторът стане известен или пък псевдонимът му не буди съмнение относно личността му - тогава се прилагат правилата според първия случай. При съавторство срокът започва да тече от смъртта на последния преживял съавтор.
При компютърните програми и бази данни (в това число влизат и уебсайтовете), които са създадени в рамките на трудови правоотношения, носител на авторското право е работодателят, освен ако не е уговорено друго. Срокът започва да тече от разгласяване на произведението. Ако обаче се установи конкретният автор . прилага се общите правила.
Source bg [дот] wikipedia [дот] org/wiki/%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE

Предположение за авторство
Чл. 6. До доказване на противното за автор на произведението се смята лицето, чието име или друг идентифициращ знак са посочени върху произведението по обичайния за това начин.
Авторство на произведение, разгласено под псевдоним или анонимно
Чл. 7. (1) Произведение може да бъде разгласено под псевдоним или анонимно.
(2) До разкриване личността на автора неговото авторско право се упражнява от физическото или юридическото лице, което със съгласието на автора е разгласило за първи път произведението.
(3) Разпоредбата на ал. 2 не се прилага, когато псевдонимът не поражда съмнение относно личността на автора.

Глава четвърта
СЪДЪРЖАНИЕ НА АВТОРСКОТО ПРАВО
[редактиране]Раздел I
Неимуществени права
[редактиране]Видове неимуществени авторски права
Чл. 15. (1) Авторът има право:
1. да реши дали създаденото от него произведение може да бъде разгласено и да определи времето, мястото и начина, по който да стане това, с изключение на обектите по чл. 3, ал. 1, т. 4, 6 и 8, при които това право се уговаря по договор;
2. да иска признаване на неговото авторство върху произведението;
3. да реши дали произведението му да бъде разгласено под псевдоним или анонимно;
4. да иска името му, псевдонима му или друг идентифициращ го авторски знак да бъдат обозначавани по съответния начин при всяко използване на произведението;
5. да иска запазване на целостта на произведението и да се противопоставя на всякакви промени в него, както и на всяко друго действие, което би могло да наруши законните му интереси или личното му достойнство;
6. да променя произведението си, ако с това не се нарушават права, придобити от други лица;
7. на достъп до оригинала на произведението, когато то се намира във владение на друго лице и когато това е необходимо с оглед упражняване на неимуществено или имуществено право, предвидено в този закон;
8. да спре използването на произведението поради промени в убежденията си, с изключение на реализираните произведения на архитектурата, като обезщети за претърпените вреди лицата, които законно са придобили правото да използват произведението.
(2) Авторът няма право да се противопостави на желанието на собственика на произведението на архитектурата да го разруши, преустрои, надстрои или пристрои, ако това се извършва в съответствие с действащите разпоредби.
[редактиране]Неотчуждимост на неимуществени права
Чл. 16. Неимуществените права по т. 2 и 4 на ал. 1 от предходния член са неотчуждими. Отчуждаването на други неимуществени права може да става само изрично и в писмена форма.
[редактиране]Упражняване на неимуществени права след смъртта на автора
Чл. 17. След смъртта на автора до изтичане на срока за закрила на авторското право неимуществените права, с изключение на правата по чл. 15, ал. 1, т. 6 и 8, се упражняват от наследниците на автора.
Закон за авторското право и сродните му права

Така аз как разбирам нещата... Слагам си името и/или "идентифициращ знак" по "обичайния за това начин" (който още не съм открил какъв, навярно copyright, но е бегло предположение) и от тук нататък 'щото съм неизвестен никому по "широкийй, бели свет" , не могат да ме бутнат "70 години от първото разгласяване" .. Как да е ..
Открих друга интересна статия на този адрес "SEO блог на Васил Тошков" : toshkov [дот] com/authorship-markup/
За патент не съм чак толкова велик още :))) !
Поздрави !
П.П. И принципно сайтът ще се цели и в английскоговорещите потребители т.е. никой не искам да ми взема идеята.. И тя се отнася до начина ни на работа с афилиейт линкове като предприемачи ...
За втори път "Как да е!" .. Работното ми време изтече и трябва да запрашвам :) Приятна вечер хора и приятно афтър парти на всички, които мислят да продължават снощните празници, които действително са един булшит .. Единият по-старо му (макар, че е по-удачно да се измести на старата дата т.е. 14, но е адски дълга и агротехническа тема, обвързана с личното ми мнение и виждане по въпроса ), другият лигав и католистически (лично мнение, не искам да обиждам 1/някоя си от населението на света!) ..
Поздрави !
 
От: Правна защита от кражба на сайт

Както ти казаха не се вкарвай във филми, ами направи един летящ старт, така че другите да не могат да те стигнат.
Ако добре си реализираш нещата трудно ще те бутнат, но ако се провалиш... патента няма да те спаси.
Както е казано на крива ракета, космоса и пречи.
 
От: Правна защита от кражба на сайт

Кратък отговор: Не няма как да защитиш идеята.
Можеш да защитиш дизайна, начина по който работи back-end на системата ти и тн но самата идея е незащитима (иначе още нямаше да имаме Facebook, Windows, Google, Adobe и тн.) Ако идеята ти е толко уникална и интересна няма от какво да се притесняваш, ще придобиеш голяма популярност и конкуренти няма да могат да те догонят само ще вдигат шум който ще е в твоя полза. За целта обаче трябва и сайта ти да е по добър, хубав, функционален от останалите.
 
От: Правна защита от кражба на сайт

Добро утро ! Не знам, но съм много щастлив тая сутрин ..
По темата.. Да знам, че ако нещо е добро и има шанса да пробие, и се хареса е непобедимо, стига да не го оставиш на самотек ;), но в защита на идеята си гледам начин да изкарам още капитал, след като осъдя някой "хитрец".. Хем ще е шамар, хем (си мисля) някоя лесна хилядарка.. Сега се сетих.. Хем и ще ги изритвам от нишата си, която в същност не знам дали може да се нарече така... Може и да съм с грешка. Не съм се забърквал, по-надълбоко в БГ законодателството от наемането на адвокат, да ме защитава от "хитреци" (но в коренно разл. сфера на бизнес), че в БГ е инкубатор за такива, а много се дразня когато искат да вземат от някой, който е работил за парите си...
Приятен ден!
П.П. Ако успея да науча нещо ще споделя и наистина Ви благодаря за отговорите !
 
Последно редактирано:
От: Правна защита от кражба на сайт

като го направиш да се похвалиш тук със сайта, ще го икопираме дружно :D
 
От: Правна защита от кражба на сайт

Щом имате пари да ми давате :))))))))))))))) шегувам се .. Със сигурност ще ви го споделя, но като гледам ще е след известно време. Доста неясноти имам, а и сайта не съм започнал да правя.. Дори снимката за фон ще е авторски в тоа сайт .. Ще спукам някой ако ми го тупне :) Просто изпипвам нещата..
Поздрави !
 
От: Правна защита от кражба на сайт

Хахах, сега я виждам темата и тъкмо това си помислих като прочетох първия пост - човека се е сетил къде да дойде и да си каже, че има идея, право при вълците и ги пита - абе как да се предпазя от вълци :)

Но шегата настрана, колегите според мен са казали най-важното къде насериозно къде на майтап - летящ старт и я сподели тук идеята чак вече като се е развила, иначе нищо не може да те спаси.

Успех!
 
От: Правна защита от кражба на сайт

Щом те кефят метафоричните алегории .. Не се страхувам от вълци щом ижовката ми е в ръцете и съм на дърво. Даже ако може вълците да бягат, че е по- интересно за стрелба .. Смятам точно тази тематика вълнува известна част от уебмастърите . Както и да е.. Извинявам се за оффтопика, макар да сме в точно тази част от форума :) Желая ви приятна вечер и благодаря за съветите !
 
От: Правна защита от кражба на сайт

Ето нещо, което показва защо е вредно вманиачването на тема патенти и интелектуална собственост:
[video=vimeo;36881035]http://vimeo.com/36881035[/video]
 
  • Like
Реакции: Alf
От: Правна защита от кражба на сайт

Преди мен обясниха, че идея не се патентова или защитава от българския ЗАПСП по какъвто и да е начин. Това дето го описваш със съденето за някоя друга хилядарка минава най-лесно в САЩ и хора, които се занимават с това, се наричат патентни тролове. И това си е бизнес, но аз лично бих го определил като непочтен и дори срамен.
 
От: Правна защита от кражба на сайт

Ако се регистрираш като автор имаш авторски права 70 години над идеята си ... Къде и колко струва съм в процес да го проуча.. Това 99% сигурна информация. Юрист ми го обяснява и тези интернет правни чудесии не се преподават много във ВУЗ-овете ;)
Поздрави !
П.П. Моята велика идея е в разрез с правилата на Чичо Гошо хахахах ама ще я изтрещя пък да става квото ще.. Сега правя сайта :)
 

Горе