Предлагам идея за развиване на магазин с различна функционалност

nikolov42

Active Member
Здравейте колеги,
наскоро в интернет попаднах на една тема в която се коментираше на каква система и по какъв начин е възможно да се направи магазин подобен на начина
на продажби в Еtsy, Alittlemarket, Bonanza и др. подобни в които, всеки желаещ търговец би могъл да си създаде акаунт и да листне/представи/
своите продукти за продан, чрез този магазин.
Заинтригувах се, заиграх се и ето какво се получи: https://your-shop.online/bg/
Съвсем прясно ми е като проект, тествах го, според мен работи коректно.
Реално това е един интернет Online магазин с възможност за продажба както на ваши стоки, така и на стоки от ваши партньори и колеги. Някаква разновидност на marketplace, макар и в много лек вариант.
Далеч съм от мисълта да го оприличавам със известните ни магазини/знаете кои предлагат тази вид услуга/.
Това е един много лек, фриволен вариант, който има същата или поне подобна функционалност.
Всеки ваш партньор ще може се регистрира и кандидатства за продавач. Системата изисква одобрение от администратор и след това, може да се качват свои продукти.
Необходимо е да се уговарят комисионните за ползване на магазина, начините на плащане и нещата могат да се случат.
Аз лично нямам времеви потенциал да развивам подобен проект, не съм търговец и не бих могъл да стопанисвам подобен магазин, но ако на някой му представлява интерес и смята, че би могъл да развие тази идея,
насреща съм да обсъдим варианти за придобиване.
Нужно е да се знае, че от бъдещия собственик ще се изисква работа, по рекламиране, одобряване, следене за коректност на доставчици и куп други неща по магазина.
Все пак в момента е в работен тестов вариант.
Няма да е лесно и смятам, че ако човек не е запознат с материята, ще му е трудно, независимо от лесната администрация.
Въпреки всичко, не ме жалете, а се обадете.
Идея нямам би ли имало потенциал подобно начинание и за колко бих могъл да материазлизирам труда си по конфигурирането на този проект
Хубава вечер и успех на всички.
Поздрави!
 
Последно редактирано:
1. Какво се случва ако нямой си поръча продукти от различни продавачи?
2. Какво ще стане, ако някой се оплаче в КЗП, че си е купил от твоят магазин стока, обаче няма касова бележка от продавача?
3. Кой ще прави доставките и как са интегрирани в сайта ти?
4. Как стои въпросът с онлейн плащанията къде отиват? Особенно, ако си поръчам стоки от различни продавачи?
5.Защо да работа с теб, а не с get.bg или emag?

Поздрави и успех
п.с. то не става само с инсталация на един опънкарт и един плъгин
п.с.1 сложи още един линк че 3 са малко
 
  • Like
Реакции: Sky
Благодаря за поздравите и успеха.

Вероятно не съм успял да се изразя правилно, но аз нямам намерение да развивам този вид дейност в предвид това, че не съм търговец и не ми се отдава това. Не е моето амплоа, а и не разбирам от търговия.
По скоро исках да кажа, че съм успял да конфигурирам една добра според мен платформа като интернет магазин с възможност за развиване на така наречения вид marketplace.
Не казвам, че съм открил "топлата вода" и че никой друг не може да направи това.
Напротив. Знам, че поне редовните членове на този форум имат далеч по добри умения и могат сами да си направят подобен, но пък си мисля, че точно във форум нарекъл се "Предприемач" е точното място за подобна изява и се посещава и от членове, които имат нужда и желание да развиват подобна дейност.
Ако греша, нека модераторите преценят и изтрият темата, за да не вреди на някой.

Конкретно на въпросите без да съм убеден, че отговорите са най-правилни:
1. Какво се случва ако нямой си поръча продукти от различни продавачи? /Всеки един подобен marketplace трябва да има и има администратор/и, които приемат и отразяват поръчките. Те ще получат поръчката и ще уведомят търговците на какъв адрес да изпратят стоката.
2. Какво ще стане, ако някой се оплаче в КЗП, че си е купил от твоят магазин стока, обаче няма касова бележка от продавача? /За това са договорите с продавачите и marketplace, за да си уточнят отношенията и отговорностите. Ако там всичко е описано юридически няма да има две мнения. Всеки ще си понесе вината/
3. Кой ще прави доставките и как са интегрирани в сайта ти? /На всякъде по света обичайния начин е да се използват куриерски служби: идва куриера до доставчика, взема пратката и я доставя на клиента. Къде е чуденката?/
4. Как стои въпросът с онлейн плащанията къде отиват? /Въпрос на правила между партньори-те ще се споразумеят/ Особенно, ако си поръчам стоки от различни продавачи? /Еконт например предлага "Триъгълна логистика", мисл, че е решение.
5.Защо да работа с теб, а не с get.bg или emag? /Никъде не съм казал, че някой трябва да работи с мен/респективно с придобилия магазина нов собственик. Няма бизнес, който на готово да 'сервира" клиенти и партньори. За спечелването на всеки партньор, клиент битката е огромна в световен мащаб.
Може би един добър начин за желаещият да развива подобна дейност е да се информира подробно как работят другите в бранша. Убеден съм, че те имат добре смазан и на практика изпълним метод на работа. Щом работят на този принцип...
Вероятно ще е нужно много работа да се задвижи такъв проект и да се рекламира, убеждават клиенти, партньори, доставчици и др. Лесно в живота и най-вече в работата няма.
Лесно е да се кълве по клавиатурите и да се вика "Ми то това вече е измислено-няма да стане".
Човек негативен ли е, не е ли убеден, че има бъдеще в идеята си-пиши го "бегал". Поне аз така го разбирам.
Сега в заключение най-добронамерено да обобщя.
Никого и по никакъв начин не искам и не се и опитвам да задължа, подведа, навредя и др. подобни с моето предложение и изложение в горния пост.
Може би бях в еуфория, че се получи нещо интересно и смислено и за това споделих. Дали ще е полено някому и дали ще има потенциал за развитие времето ще покаже.
С уважение към четящите това не толкова кратко мое словозлияние, но нека бъдем позитивни.
Нека денят ни бъде ведър и усмихнат и не си пречим един на друг.
Слънцето грее за всички, така е и с работата-ще има за всички.
Поздрави и хубав и усмихнат ден.
 
Добре, понеже явно не разбираш какво те питам, ще повтория въпросите само, че този път ще има уточнения за да можеш да вникнеш в нещата и да разбереш защо това която си сглобил не става.

1. Какво се случва ако нямой си поръча продукти от различни продавачи?
В тази система която показваш, може ли един клиент да си поръчка стоки в една поръчка от различни доставчици и ако може това в админа как изглежда, то е ясно че трябва да има администратор, въпросът е тази поръчка на кой администратор се показва. В този ред на мисли, понеже клиента си е купил от двама доставчици, и стоките ще тръгнат от различни места, колко доставки ще плати клиента?

2. Какво ще стане, ако някой се оплаче в КЗП, че си е купил от твоят магазин стока, обаче няма касова бележка от продавача?
Добре, да кажем, че тук може да се уредят нещата с някакъв договор. ДА кажем обаче че продавача е недобросъвестен, а клиента каже в КЗП, че си е купил от твоя сайт. Ще стане ходи доказвай че нямаш сестра.

3. Кой ще прави доставките и как са интегрирани в сайта ти?
Тука има малко от първия въпрос, ако си купя от 3 различни доставчика, колко броя доставка трябва да платя? Имаш ли интеграция с куриери в този сайт?

4. Как стои въпросът с онлейн плащанията къде отиват? Особенно, ако си поръчам стоки от различни продавачи?
Пак като 3, ако си купя от 3 доставчика, и си платя онлайн, какво се случва? Имаш ли интеграция с платежни системи?

5.Защо да работа с теб, а не с get.bg или emag?
Отговарям, ти, защото в тези магазини са налети милиони, и ти гарантирам, че ако някой има толкова, няма да купи готова система.

п.с. няма лоши чувства, недей да си мислиш, че нещо те хейтвам, просто ти поставям въпроси, които биха те питали и бъдещи клиенти преди да купят системата.
 
Колега споделих темата ти на приятелка с явен интерес точно към такъв вид търговия.
Успех
 
Здравейте отново, не можах да се сдържа.
Независимо от това, че има много неизвестни за мен методи на работа с marketplace, темата ме провокира приятно и и отделих време за лично ограмотяване.
Почетох малко из интернет и за себе си разбрах, как би могло да се извършва партньорска дейност чрез сайта, но съм далеч от мисълта да я осъществявам аз.
Не искам да ангажирам и други колеги с това, а само споделям какво може да се направи за малко пари.
Отново се заиграх и сега се кефя какво се получи:
Това още един нов "тест-демо" сайт който създадох специално за тест на системата с нов вид на клиентско-търговски партньорски профил.
Доста по богат на настройки и с приятен интерфейс.
Е, естетствено ще си иска обяснения или кратък tutorials, как се администрира, добавя профил и стока, от бъдещи партньори, но то е повече от ясно, че това не е система за всеки и не би могла да се обслужва със затворени очи и хора не познаващи материята.
Аз лично мисля, че може да се постигне и разработи един добър Multi Vendor Marketplace и то с не много голяма инвестиция, стига да има желание за маркетиране и работа.
Отворен съм за предложения и идеи, ако някой има такива.
Поздрави!
Хубави почивни дни.
 
Последно редактирано:

Горе