Препоръка на книжка за PHP

SoloContraTutti

Well-Known Member
Здравейте,
претърсих нета, но все попадам на 5 годишни теми и реших, че ще е добре да отворя нова тема, защото нещата се развиват бързо и може да има нещо по-ново. :)

Търся предложения за книга/и, която/които ще ми помогне/ат в изучаването на PHP. Вероятно трябва да е/са за начинаещи, тъй като за пръв път се сблъсквам с този език, и не знам дали html, css и c# програмиране имат кой знае колко нещо, което ще ми бъде от голяма полза в php.

Предпочитам да е на български, за да схвана точно базовите неща. Нямам предпочитания дали ще е електронна книга или хартиена, стига да е полезно - не съм претенциозен.

Отворен съм и към предложения за сайтове/приложения (тип: SoloLearn), които утвърждават наученото, а защо не и да се учи директно от тях.

Благодаря предварително!
 
Разгледай уроците в tutorials.bg - със сигурност има подходящи неща за теб.
 
Това ми е ясно, но искам някаква последователност, а не да тръгна от средата към началото. Колкото и в тая сфера да трябва опит, заначало си трябва и малко суха теория. :)
 
Към момента като препоръчвано четиво се открояват: Програмиране и Web дизайн с PHP5, MySQL, Apache - двата тома. Някой да ги е чел и с инфо за тях?

Аз съм ги чел преди доста години. Стари издания са и някои неща са се променили оттогава, но би трябвало да те въведат успешно в езика. Оттам нататък вече надграждаш с практика, документация, stackoverflow и още книги/туториъли.
 
Последно редактирано:
Без да гледам колегите какво са те посъветвали, ти казвам директно, tutorials.bg, уроци на Иван (gattaka).
Категорично не се залъгвай с книга от родния пазар, като знам че са от едно издателство Асеневци - не стават за нищо, превода е брутален. И е обяснено като ... пълна трагедия. Колкото и пъти да им пращам мнението си за техните книги който съм купил, никога до сега не върнаха отговор или коментар.

ПС: Да уточня нещо, не ти трябват дърти книги в който се говори за PHP5, има значителни промени в PHP7 а вече има 7.2 скоро 7.3
 
Колега, наистина не ти трябват книги. Аз учих от Иван (gatakka), имаше един курс за PHP от 2014 година в Телерик. Там са 10,12 лекции, много добре ги обяснява нещата. Също и в tutorials.bg е супер.

Аз си бях купил една книжка за PHP точно на издателството Асеневци и честно казано, тези неща, които ги пишеше там аз си ги бях научил от Иван.

Най-вече практика ти трябва!

Успех! :)
 
Тоя пич съм му гледал някои клипове и разбира нещата. Трябва да погледна в тубата дали ги има синтезирани и да почвам от там + титориълсБГ.
 
Тоя пич съм му гледал някои клипове и разбира нещата. Трябва да погледна в тубата дали ги има синтезирани и да почвам от там + титориълсБГ.
В tutorials.bg са подредени отлично.
Давай ги така
https://tutorials.bg/kursove/php/Vavedenie-v-PHP-8/vuvedenie-v-php
после
https://tutorials.bg/kursove/php/Vavedenie-v-PHP-MySQL-10/php-mysql-vuvedenie
и после вече реши ти, но съвета ми е почвай да пишеш.
Направи си проект, да кажем notice система, с форма за регистрация, логин форма, добавяне и премахване и така.

Ето ти линк за Telerik
https://my.telerikacademy.com/Courses/Courses/Details/104
имай предвид, че в телерик са по-набързо.
 
И като всички "уроци" и този пропуска най-важното. Ще правиш неща за уеб, а няма да познаваш протокола HTTP. Няма и какво е това архитектура клеинт-сървър... и т.н.

Най-вероятно няма да намериш актуална книга на български език.
 
Имам някакви познания относно това от .Net, но са оскъдни и ще трябва да си допълвам нещата отстрани.
 
От www.videotutorials-bg.com можеш да научиш много също така и от Gatakka става въпрос за видео уроци.
Имам някъде запилени и 2-3 книга за PHP 2 тома и още една допълнителна за ООП ако ги намеря мога да ти ги изпратя да се учиш.
 
Не закупувай нищо basics, в бг няма читави, аз имам 3 и не стават за нищо. Както ти казаха - Гатака и youtube...
 
Прочетох като увод една 700 стр., като доста от нещата ми бяха познати от C#, с изключение на синтаксиса.
Почвам скоро и гатака.
 
@4moki как така синтаксиса? И двата езика са със "C like" синтаксис.
Гатака, ютуб, софтунита и други такива няма да ти помогнат. Освен ако не са правени в последните 6 месеца.

Както писах и преди научи повече за архителктурата клиент-сървър, за HTTP протокола. Да не пропуснеш алгоритми, дизайн петерни и т.н. базови неща, които нямат общо с конкретен език. След това php.net ти е достатъчно да схванеш кое как се ползва и защо.

След това stackoverflow + докуменацията. PHP е прост език, но ако решиш и ти като масата ползващи го може да го направиш сложен (това води до загуба на преимуществата му) :).
 

Горе