Проблеми при стартирането на технологичен сайт.

rujel

Well-Known Member
Ако сте решили да създавате магазин за технологични джаджи (примерно електроника) или планирате предоставянето на специална чисто web ориентирана услуга или дори сте решили да пишете блог ориентиран в технологични теми - тогава вероятно сте наясно, че стартът е труден. Дори и да изградите това, които планирате, то "зареждането" на сайта си с хора е скъпо и бавно начинание.
Нормално е след като създадете сайта си, то да го рекламирате по някакъв начин. Представяне на ПР статия (примерно представяща определени услуги от вашия сайт) в сайт за технологични новини е вариант, който ще бъде разгледан в този текст. За да имате добър ефект, то само една статия няма да е достатъчна, т. е. не трябва да гледате на това като еднократен разход. Поместването на такъв вид статия в известни сайтове, ще ви коства доста. Напимер публикуването на подобен вид статия в новинарския сайт technews.bg ще ви струва 400 лева.
Идеята, която ще бъде представена в настоящия текст се състои в поместването на ваша ПР статия в новинарски сайт, но специален такъв, така че да ви излезе доста по-евтино (тук се включва и загубено време). Ясно е, че вие не можете да създадете такъв сайт, защото писането на поне 10-на публикации на ден е много скъп разход (на време и/или пари)! Но това, което можете да направите е да се включите към вече създаден такъв, където вашата активност трябва да е много по-ниска, а да получите в замяна видимост от множество потребители на нужните ви ПР статии за сайта ви!
Идеята, за която намекваме в предишния абзац се състои в следното. Нека примерно за преразказването на български на статия, с източник сайт на английски вие получавате 100 точки. Да приемем също, че ако намерите подходяща за превод статия, то вие можете да я предложите някой друг да я преведе срещу някакво определено от вас количество точки. Също така да приемем, че след като съберете 600 точки (което се явява поместването на преразкази на 6 статии), тогава вие ще получавате правото да поместите една своя ПР статия в новинарския сайт. А какво ще кажете, ако в преводната статия добавите един абзац, който описва подобна конкурентна българска услуга от участник в новинарския сайт? При това ще направите това за него срещу определено количество точки (които той да даде на вас). С описаната тук дейност на практика вие ще спестявате по около 65 лева на преразказана от вас статия, в сравнение с варианта да помествате ваша ПР статия в technews.bg.
Описаната по-горе система е примерна. Дали трябва да се оценява на брой статии, а не на брой думи? Дали този, който открие статия за превод има право да иска точки за това или не? Това са все въпроси, които имат само субективно решение. Затова и въпросният новинарски сайт най-добре е да бъде създаден с множество канали в които да има различни правила за поместване на статиите и получените срещу това точки. Ясно е, че по-слабо подкрепените схеми ще отпаднат с времето и ще останат най-жинеспособните варианти.

Ако имате сайт, свързан с технологиите и проявявате интерес от описания по-горе модел, като начин на рекламиране на сайта си, то свържете се с мен на лично съобщение. Идеята е да се създаде нов новинарски сайт технологии, или да се ползва един друг направен (ако собственикът му прояви интерес)...
 
Последно редактирано:
Всъщност идеята, която предложих се нуждае от сериозно преразглеждане. На практика се оказва, че сайтовете, свързани с технологии разчитат много на поместването на новини, за да "вързват" потребителите си да имат какво да правят в сайта им. Затова един централизиран сайт за технологични новини не е толкова добра идея, дори и ако в него се рекламират отделните технологични български сайтове.
Обмислям нещо от вида на канал за поместване на статии на определен вид технологична тема - такава, която не е точно от вида новини (причината я описах по-горе). Все още идеята ми се избирстря и като я доизмисля и пооформя, тогава ще пиша пак в тази тема с повече подробности.
 
По моя сметка, в момента има около 30 що годе работещи сайтове за технологична информация (новини, анализи, интервюта и др.) в България. kaldata.com, technews.bg, idg.bg, computerworld.bg, pcworld.bg, digital.bg, hicomm.bg, pixelmedia.bg, smartage.bg, pcmania.bg, mobilebulgaria.com, smartnews.bg, itforumbg.net, tvoite.technology, newtrend.bg, socialevo.net, itjobs.bg, hardwarebg.com, nixanbal.com и най-различни други.

Познавам повечето хора в тях. Много от тях имат големи редакционни отдели. Много от тях са част от по-големи групи. Поддържат добри отношения с фирмите в бранша. Някои съществуват от над 15 години и си следят тематиката от години.

Препоръчвам ти да се запознаеш добре с тях, преди да започнеш твоя проект.
 
Благодаря за информацията. Определено ще се запозная с тези сайтове (имам предвид и да се опитам да осъществя евентуални контакти). Но за да е завършен проекта, то ще е добре и да се запозная със сайтовете, които предоставят не само технологична информация, но и тези които предоставят някаква технологично реализирана web услуга. За това последното все още нямам представа откъде трябва да започна. Технологичните (български) сайтове много рядко пишат за българските технологични проекти...
 

Горе