Проблеми с Дублирано Съдържание - За начинаещи

mantaman

Well-Known Member
Гугле наказанията са основно за 3 неща - Дублирано съдържание - Некачествено съдържание - Калпав линкбилдинг

Днес за пореден път се убедих че уебмастерите продължават да не обръщат внимание на проблемите си с дублираното съдържание в техните сайтове и после се оплакват как чист като сълза сайт им е бил наказан и тн.

В тази статия ще разберете как да диагностицирате дублираното съдържание и как да се борите с него.

Съществуват основно два вида дублирано съдържание - Вътрешно в сайта и Външно от други сайтове

Дублираното вътрешно съдържание е най опасно защото се появява без знанието на собственика на сайта и ако не се диагностицира на време може да удави сайта тотално. При него има две разновидности
-Първи вид - Една и съща статия е индексирана десетки пъти с различни урл-та (обикновено разликата е в края на линка различни букви и цифри от кукита или различно подреждане на продукти от онлайн магазин в дадена категория) - Това се получава когато не сте използвали каноникъл атрибута за да окажете кой е първоизточника и да индексира само него - Този проблем Гугле ви го показва в ГУМТ меню - Облик на Търсенето - Подобрения в ХТМЛ
Този проблем е често срещан в блогърските сайтове на Г където поради проблеми с темплейта гугле индексира едновремено и статиите и техните копия от архива.
Този проблем е видим също и като си проверите колко са ви индексираните страници в серпа на Г - това можете да го направите като в търсачката напишете site:пълният урл на сайта - Ако имате стотичи или хиляди страници а пък реално имате 10-20 статии то е ясно че Г е индексирал и каквото не трябва.
Оправянето на този проблем е да прочете как се добавя каноникъл и да чакате два три месеца гугле да поразчисти дублираните страници - можете и ръчно да ги посочвате за триене от ГУМТ
За блогър проблема се решава като се редактира кода на шаблона има писано доста в нета.

- Втори вид - Различни статии (продукти в онлайн магазин) поради някакви пропуски получават едни и същи мета тайтъли и описания - Този проблем също е видим в ГУМТ меню - Облик на Търсенето - Подобрения в ХТМЛ и също много лесно се вижда когато в търсачката напишете site:пълният урл на сайта - Всичките ви страници излизат с еднакви заглавия и описания.
Този проблем е в следствие на неправилни настройки на мета тайтълите и описанията или грешки в кода на сайта и начинаещите трудно могат да ги оправят за това по добре ползвайте човек който разбира.

Външно дублиране - То се появява когато копирате от други сайтове постарайте се в такива случаи да измислите начин да генерирате уникални тайтъли и описания или мета тайтъли и описания

По лошо е когато някой по силен сайт от вас копира вашите материали без да поставя линк към тях - в такива случаи трябва да се опитвате да се свързвате със съответните сайтове да не копират съдържание или да поставят линк към източника - Ако това не даде резултат можете да ги докладвате

Ако имате въпроси питайте в темата - Тия дни ще напиша още две статии за Некачественото съдържание и за Калпавият линк билдинг
 
От: Проблеми с Дублирано Съдържание - За начинаещи

You must spread some Reputation around before giving it to mantaman again.

Поздрави за хубавата тема. В момента се боря точно с "дублираното вътрешно съдържание" на сайт. Ще споделя след колко време гугъл премахва дублираното съдържание от индекса и дали сайта се е изкачил в серпа след премахване на хиляди дублирани страници. Мислех да създам отделна тема за работата по сайта, но засега още не съм се наканил.
 
От: Проблеми с Дублирано Съдържание - За начинаещи

Изчистването на дубликатите от серпа става бавно независимо дали си ги посочил за махане и от ГУМТ - по важното е че резултатите не идват веднага след изчистването, ако е бил наказан.

Мой сайт който беше наказан за дублирано съдържание с първият ъпдейт от преди година и половина и го оправих едва преди половин година си изчисти дубликатите от серпа още преди два - три месеца но едва днес след този ъпдейт гледам че го е реалибитирал и се е върнал по повечето ключови думи където си беше преди година и половина.

Така че вероятно освен да изчакате да изчисти дублираните линкове вероятно ще трябва да чакате да мине и ъпдейт който да ви реабилитира.
 
От: Проблеми с Дублирано Съдържание - За начинаещи

Изчистването на дубликатите от серпа става бавно независимо дали си ги посочил за махане и от ГУМТ - по важното е че резултатите не идват веднага след изчистването, ако е бил наказан.
Така че вероятно освен да изчакате да изчисти дублираните линкове вероятно ще трябва да чакате да мине и ъпдейт който да ви реабилитира.

Лошото, е че в началото не обърнах внимание на дублираното съдържание и сега ще си "бера плодовете". Еми явно ще се чака. Ако по-рано настъпят промени ще споделя. В момента след поставяне на "каноникъл", на всеки 3-4 дена спадат с по 5-10% дублираните страници.
 
От: Re: Проблеми с Дублирано Съдържание - За начинаещи

Super е темата. Имаш едно зелено от мен. :)

П.П: Ако можеше да метнеш и една в Ен версията на форума. ;) Нахално, но да си кажа. :)

Трябва обаче да отвориш индийска секция да се маскирам между тях да не бера много срам с моя английски :)

Ако някой с читав английски желае нека да го преведе няма да го таксувам за авторски права :)
 
От: Проблеми с Дублирано Съдържание - За начинаещи

mantaman - бих казал, че това е сравнително добра статия. Но е написана едностранчиво и се отнася само до хората които имат онлайн магазини, макар, че и там има изключения и предполагам някой от нещата които си написал не са верни. Говоря от собствен опит, а когато си направя онлайн магазин тогава ще видя дали дублираното съдържание е проблем или не.

Все пак недейте забравя - един продукт има крайно описание. Колкото и да се опитвате, не можете да измислите уникално съдържание на продуктите, защото просто трябва да опишете спецификациите. А там вече не може да съчинявате, това е глупаво. И съм сигурен, че Гугъл го знае това.
 

Горе