Проблем който съм решавал преди, но не помня как....

dertre

Well-Known Member
Значи имам следния проблем. В даден сайт като пишеш на Английски в разделите не менюто, всичко си излиза и се вижда, обаче като напишеш същите имена на български, излизат празни полета в сайта вместо текста. Преди съм го оправял това, но ако помня как, да се застрелям.

Код:
<div id="wrapper">
<div class="lightmenu">
  <ul class="lightBlue" id="one">
      <li class="current"><a href="indexbg.html">Начало</a></li>
      <li><a href="radiologybg.html">Радиология</a></li>
      <li><a href="anestesiabg.html">Анестезиология</a></li>
      <li><a href="partnersbg.html">Партньори</a></li>
      <li><a href="contactsbg.html">Контакти</a></li>
  </ul>
  
  </div>
</div>

Код:
<div id="wrapper">
<div class="lightmenu">
  <ul class="lightBlue" id="one">
    <li><a href="index.html">Home</a></li>
    <li><a href="radiology.html">Radiology</a></li>
    <li><a href="anestesia.html">Anesthesia</a></li>
    <li class="current"><a href="partners.html">Partnerships</a></li>
    <li><a href="contacts.html">Contacts</a></li>
  </ul>
  
  </div>
</div>
 

r.stefanov

Well-Known Member
От: Проблем който съм решавал преди, но не помня как....

Би трябвало да излизат, ако настроиш кодировката с Notepad ++ на Utf-8 (без BOM)

Според мен е от шрифта. Ако беше енкодинга предполагам щяха да се виждат ????? символи или нещо подобно. На мен ми се е случвало това с Wordpress тема, където шрифта не поддържаше кирилица и след като го редактирах стана номера.

Вероятно си прав. Може би трябва да се интегрира шрифта, ако не се поддържа от браузъра, чудно ми е. Нека колегата каже какъв шрифт използва, защото като гледам само за менюто му е проблема.

Не браузъра, самия шрифт най-вероятно не поддържа кирилица.
 

petya77

Well-Known Member
От: Проблем който съм решавал преди, но не помня как....

Вероятно си прав. Може би трябва да се интегрира шрифта, ако не се поддържа от браузъра, чудно ми е. Нека колегата каже какъв шрифт използва, защото като гледам само за менюто му е проблема.
 

dertre

Well-Known Member
От: Проблем който съм решавал преди, но не помня как....

Нали знаете поговорката за каруцата, счупено колело и Неволята ? Еми сам почнах да ровичкам да го намеря проблема.
Почнах с промяна на енкодинга
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251" />
Не става (колегата е прав, че при грешен енкодинг дава ??????? вместо текста, а в моя случай не дава нищо).
menubg.JPG


Ползването на специални символи като "/?! си ги показва, но текста на бг ли е, просто изчезва мистериозно.
Забравих да спомена, че това е за един приятел, който ми се обади да му помагам. Въпросния приятел е ползвал готов темплейт. След ровене в кода намерих къде е проблема. Някакъв странен .js се зареждаше и правеше въпросния проблем. След премахването на въпросния .js всичко се оправи, а промяна в сайта нямаше (което е странно какво е зареждал тоя .js).
opraveno+menu.JPG

myraid.js.jpg


Отстраняване на проблем в темплейт
 

Прикачени файлове

  • opraveno+menu.jpg
    opraveno+menu.jpg
    39.2 KB · Преглеждания: 1

r.stefanov

Well-Known Member
От: Проблем който съм решавал преди, но не помня как....

Има такъв шрифт myriad или по-скоро шрифтове. Но какво точно прави скрипта аз поне не мога да ти кажа.
 

petya77

Well-Known Member
От: Проблем който съм решавал преди, но не помня как....

След ровене в кода намерих къде е проблема. Някакъв странен .js се зареждаше и правеше въпросния проблем. След премахването на въпросния .js всичко се оправи, а промяна в сайта нямаше (което е странно какво е зареждал тоя .js).

Мислех си, че вероятно има вързан външен файл, като .js - добре, че си упорит и действаш по пътя на логиката. Подобен джава за първи път виждам, интересно каква функция е имал...
 

dertre

Well-Known Member
От: Проблем който съм решавал преди, но не помня как....

Ами и аз това се чудя. Порових в нета и се води нещо кат "специален фонт". С него и без него, разлика в сайта на EN и BG няма (като изключим, че на БГ менюто изчезва като текст).
 

Горе