Проблем с лаптоп Toshiba

Welder

Active Member
Става въпрос за лаптоп Toshiba Satellyte A300-15l. Беше задръстен от прах и прегряваше. Та разглобих го, почистих го, смених му термопастата, абе всичко по реда си. За съжаление когато го сглобих не тръгна или поне не тръгна както трябва. Като го пусна копчетата светват, харддиска завърта, cdrom-а се отваря, но не пали екрана. Направи ми впечатление, че и вентилатора на охлаждането не завърта. Няма забравени изключени кабели- проверено. Някакви идеи?
:cry:
 
От: Проблем с лаптоп Toshiba

Лаптоп не е хубаво да се разглобява туко така, затова трябваше да го оставиш на професионалисти и да ти го почистят за 5, 10 гущера
 
От: Проблем с лаптоп Toshiba

Всички А300 ,след няколко години работа дават 90% дефект от кондензатора под процесора ,а ефекта е "ту тръгва ,ту не тръгва" - напиши в гугъл toshiba а300 repair capacitor.
 
От: Проблем с лаптоп Toshiba

Аз предишния ми Toshiba U300 го бях разглобявал доста пъти и в един момент отказа да пали без да знам защо. Оказа се едно лентово кабелче дето свързва звуковата карта с дъното дето от много вадения и вкарвания явно беше дало нещо накъсо. И в двата му края металните му лентички се бяха много разбъркали. При тебе едва ли точно това е станало, но пак си провери кабелите и платките дали са добре свързани.
 
От: Проблем с лаптоп Toshiba

Всички А300 ,след няколко години работа дават 90% дефект от кондензатора под процесора ,а ефекта е "ту тръгва ,ту не тръгва" - напиши в гугъл toshiba а300 repair capacitor.

Такова пък ми се случва на едни Samsung монитори дето кондензаторите им от 1000uF бяха станали на по-малко от 20uF. Едно разглобяване по принцип не може да събуди подобен проблем, но е хубаво и това да се провери щом е специфично за модела.
 
От: Проблем с лаптоп Toshiba

Процесора нагрява кондензатора който е плосък и е направен от две плочки специфичен метал ,нагрявайки го 2-3 години се променя структората му и при угъвне на платката се доразрушава и намаля капацитета рязко ,а лаптопа не тръгва . Просто мнение ,дано съм полезен .
 
Бих подкрепил мнението на @AseasRoa, наистина погледни добре какво точно може да се е откачило, гледай матрицата на монитора и дъното. Често се случва. Преди време на един Acer ми се случи, но после запари. И още един важен въпрос - На колко години е лаптопа, защото честно казано и годинките си казва думите. Преди точно 3 дни ми дадоха да преинсталирам една Toshiba на 7 години. Нямаше такава бангия. :) От 200гб диск, едно 90% беше зает. при ровене - нямаше никакви файлове, директори или нещо, което да взима толкова място. Демек диска си отива бавно-бавно. При мен лично еди лаптоп не издържа повече от 3-4 години, само един се справи от 7, но в момента е доста зле. Но и зависи и кой го е ползвал. И не мислете, че IT-тата юркат повече комповете си, това е така, но поне успяват да се грижат за него, защото мим изкарва хляба. Докато обикновените юзъри са толкова небрежни, че чак се чудя къде увисва един комп повече - при адванс IT прота или при обикновените юзъри. Предпоследният лаптоп на един такъв юзър беше с XP, което не беше преинсталирано от има няма 3 години. Направо едвам палеше. :) Казвам го и това да се вземе в предвид. Последно време все по-рядко ми се случва да оправям компове на приятели под 4 години, което мъка. А въобще не се ангажирам и да ги отварям, изпращам ги на техничари вече. :) Съветвам да правите същото. Просто са допълнителни главоболия. :)
 
От: Проблем с лаптоп Toshiba

Наскоро оправяхме климатика на BMW-то на един френд, като трябваше само да се смени едно дребно кондензаторче. Тогава намерих доста писаници в нета по този проблем и точно това си се оказа.

Иначе мойта Toshiba когато не тръгваше заради късото в кабела, то поне вентилатора правеше някакви въртения. Да не би пък вентилатора да е дал нещо накъсо? Аз бих пробвал включвания в разглобено състояние с премахнати елементи - вентилатор, клавиатура, хард, wi-fi, bluetooth и каквото още има там, ама това наистина е за такива дето са по-geek. Иначе дето казва Blinky - да се дава на някой дето поне веднъж е оправял такова нещо :)

Blinky, доста нереално ми се вижда така да изчезват гигабайти от диск без никой да забележи. Те дори 10 лоши сектора да се получат, то ще се отрази на работата на Windows, ако въобще тръгне да работи. И аз имам един хард дето си го знам че постоянно му се развалят секторите и просто в един момент зацикля, ама му ги оправям с HDD Regenerator :D Кой знае колко скрити системни файлове или дялове е имал твоя човек...
 
При изпускане съм докарвал 500гб диск на 200гб, от личен опит даже го казвам. Другият админ - кула, може да потвърди, че на него му се жалвах. :) А веднъж като ми се сдуха харда, че ония не можеха да намерят празно място от бед сектори. :) Дори не ставаше и за външен и за мини флашка. :) Говорим за диск, който е манипулиран адски юзърската. Изтърването на компа е било само част от програмата, както се вика живота на лаптопа. Аз се учудих, че успях да запаля някакъв Windows на него. Дори и риперй програмите се отказаха. Говоря за 8-годишна Тошиба. :)
 
От: Проблем с лаптоп Toshiba

Zdravko. Kapanov
5 10 гущера или 10 ,15лв. Е леко малко за почистване на лаптопа.
Да за крайния клиент е супер е цената но замисли се този който го почиства. Риск винаги има да сгъне нещо дори и при този който почиства по 20 лаптопа на ден. Ко стане нещо е за сметка на фирмата или този който чисти. 20 25 лв поне за почистване. Има лаптопи от втората световна война от отваряне до затваряне ти се изправя косата както може би и ти самия го знаеш.
 
От: Проблем с лаптоп Toshiba

Разглабявах и го сглабях 5 пъти. Вече имам чувството, че мога да го направя със затворени очи. Няма изключени или видимо повредени кабели. Забелязах, че като го пусна, завърта вентилатова за секунда, но веднага спира.
 
Последно редактирано:
От: Проблем с лаптоп Toshiba

Вентилатора си е наред, то и при мен така правеше. Завъртането му по звук напомня на единично помпане на автомобил и вероятно е някакъв вид тест. Ти все пак пробвай с изключени кабеляци от дънната платка за да ги елиминираш като причина. Видимо няма как да се забележи ако нещо не е наред. Аз така сигурно цяла година си въобразявах че звуковата ми карта е развалена и карах без звук, докато в един момент стана блокажа и чак после осъзнах че кабела бил виновен за всичко. Кондензатора не съм и поглеждал какъв е и що е, но ми звучи като много логична причина също. Дири инфо из нета също, щото много често конкретни модели се скапват по една и съща причина.
 

Горе