Проблем с файлове на raspberry pi

garnet

Well-Known Member
Имам еднин пай на който е качен вебдав.
От 3-4 дни нещо се случва изчезват файлове и папки записани през вебдав-а. Или не запазва промените на файлове.
Напр, тая сутрин редактирам един екселски файл. Запазвам. 2 часа по-късно файла е като от преди 5 дни. Т.е последните промени ги няма.
Или правя папка вчера, копирам файлове в нея. Днес я няма изобщо. Това го проверих с няколко теста.
Направи ми впечатление, че като се опитах да рестартирам отне супер много време и се наложи да извадя захранването.
Възможно ли е да заминава СД картата? И тия ефекти да са поради журналното писане.
Много е странно това - тая карта е от декември 2015, на около 18 месеца. Няма кой знае колко писане по нея ден за ден.
Някой с подобен проблем?
 
Сменяй картата. Като цяло SD картите имат много ограничен брой презаписи, най-малкото зарадитова, че за да запишеш нещо първо трябва да изтиеш. Дори и няколко байта да е промяната се трие целият блок, който в зависимост от капацитета може и мегабайт да е голям. Хардуерът на картата се опитва да прави някакво балансиране, като не трие постоянно едни и същи блокове, а ги мапва на друго физическо място. От тук би следвало по-големите карти с повече свободно място изкарват повече. Но като цяло SD картите са устройства за съхранение на снимки, не са хард дискове.
Поздрави.
 
Подкрепям горния младеж. Точно затова SSD дисковете са по-добри. Когато трият те мапват сектора като празен (TRIM), а когато презаписват може да запишат и на друг блок. При SD картите няма такива възможности и ако е ФАТ пада едно писане по самия ФАТ да си е*е мамата. Във резултат първите сектори дават фира и флашката е неизползваема.
 

Горе