Първата година - Как беше за Вас?

2fast4you

Well-Known Member
Нека всеки който има магазин от една или повече години да разкаже как беше за него периода на прохождане.
Примери:

- Как се е зародила Вашата идея и какво Ви мотивира да я осъществите.
- На какъв минус сте работили.
- Какви разходи сте имали.
- % Възвращаемост степенуван по периоди.
- Спънки, проблеми и решения.
- Колко пъти сте губили надежда. Какво Ви е мотивирало да продължите.
- Работите ли някъде? Как се финансирате докато проекта Ви прохожда.
- Вашите близки и познати как са приели Вашата идея, риск и успеваемост.

и т.н.т.

Би било полезно за всеки който изгражда те първа магазин, който има магазин или е изгубил мотивация и вяра да прочете Вашата история :)
Аз не влизам в този критерии все още защото не съм направил годинка, но когато я направя ще драсна и аз :)
 
От: Първата година - Как беше за Вас?

И аз официално нямам година, но да споделя:

- за сега като сметна разходите и приходите съм на 0
- счетоводител и доставки само, за сега не се впускам в реклами и т.н., но лека по лека мисля и за такива неща
- като проблеми - единствено глупостта на търговци в България (аз искам да им продавам стоката, те обаче са захапали кокала монополистите скапани и не искат да ми продават) и на куриери (уж ще сключим договор, но само за някои от услугите, които ти трябват или пък "отстъпка не можем да ти дадем без да си сложиш модула ни в сайта си и да ни правиш реклама")
- за сега 1 път се бях отчаял само, но в момента съм ентусиазиран.
- за съжаление не работя, помагат ми от тук- от там и си търся работа с която да мога да съчетавам нещата, но за последните 6 месеца - без успех... :|
- радват ми се като им говоря за това, ще се радват още повече като им върна парите... :D
 
От: Първата година - Как беше за Вас?

Част от нещата, с които се захванах станаха на година, други на по 6 месеца. Най-добрите идеи идват когато опреш гръб в стената и няма на къде да отстъпиш. Това е. Другият вариант е ако имаш много свободни пари, но това са по-редките ситуации. Мотивацията е студената стена на гърба ти :)
Някои от нещата се въртят на нулата, други малко над нея и не мога да кажа, че "бизнеса работи", по-скоро оцелява. Разходи да искаш - телефон, куриер, реклами, транспорт, осигуровки, счетоводство - абе не е като да няма. Смятах ги, че се връзват поне 350лв/месец. Спънки не липсват - бях топен от конкуренти, бях пускан в поръчкови статии на разни смешни вестници, спъван от доставчици, вносители и най-вече си късам нервите с логистика и митници. Разочарования има много, но да управляваш успешно една добре работеща машина е лесно. Важно е какво правиш когато работата не върви. Аз лично и да се почуствам зле след 1,2 дни си казвам, че най-лесното е да се откажеш, а аз искам да съм опитал. Просто след време, ако ме питат да мога да кажа, че не съм спрял да се опитвам, което е много повече от това, което другите правят.
Мотивирам се от малките успехи, защото виждам че и конкуренцията има слаби места. Оказа се, че да се състезаваш с фирми в сферата от по 3-5 години не е толкова трудно, защото ти си малък и гъвкав, а те са си повярвали и са небрежни, някак над нещата. Мога да ви дам пример с запитване за 100 броики от 1 артикул към поне 30 средни и големи фирми от бранша с камерите. 15 от тях се изсмяха и казаха, че запитването е несериозно, 10тина само защото си мислят, че са фактор на пазара и нямайки наличността им е под достойнството да допълнят купувайки от конкурент пропуснаха, и в крайна сметка успях да спечеля сделката и да доставим нещата. Дори един герои, които се мисли за голям вносител не ми повярва, че наистина сделка е имало...поне докато не е видял снимките :) Та такива малки успехи са ми ценни и важни и ме връщат в релси.
Не работя и не се финансирам от никъде - цялата история е малко на магия и ми се е налагало да се лишавам от някои неща за да има за реклама или друго свързано с начинанието. Близките се радват, но те виждат основно успехите, трудните моменти гледам да си ги държа за мен.
 

Горе