Пътят към успеха(от начинаещи за начинаещи)

Kirev

Active Member
Здравейте. :)
Реших да драсна няколко реда, относно това, с което се сблъсква всеки един начинаещ предприемач. Заглавието на темата ясно показва, че приемам себе си за начинаещ, просто защото деля предприемачите на два вида - учащи се и преуспели. Средно положение за мен - няма. Мислех да пльосна статията си в блога, но пък реших, че тук ще е по-полезна, а и понякога трябва да игнорираме егоизма, който се е настанил така дълбоко в почти всеки един от нас.
Това, което ще напиша няма да съдържа статистики и пр., понеже целя да служи за мотивация, но не чрез обещания за големите пари. Та нека да започна, че само увода стана по-разтеглив, отколкото очаквах, за статията - не знам. Всичко се пише на прима виста, всичко, което ще прочетете изниква в съзнанието ми на момента. Единственото, с което съм наясно е самата тема, в/у която ще пиша. Нека започна...

Пътят на всеки бъдещ предприемач е осеян с много препятствия от най-всякакво естество. Всеки човек, открил интернет, рано или късно започва да се чуди как да направи пари. Почти всички минават по пътя CashFiesta, bux сайтовете и въобще неща от този тип, които гарантират лесна печалба, без съвсем никакви познания. Когато обаче веднъж бъдат излъгани, хората започват да търсят информация(най-често в Google) за сайта/софтуера, който ги е прецакал и попадат на форуми, като нашия(Предприемач.ком), където разбират, че всичко е било добре скалъпена за новаци, илюзия. Точно тогава новаците разбират, че пари в интернет могат да се правят, но просто трябват знания. Всеки човек е добър в нещо(не е гарантирано обаче, че това нещо е интернет, било то маркетинг в него или произходните му). Аз не възнамерявам да пиша как да разбере в какво сте добър. С времето и метода проба - грешка, ще го разберете сами.
И ето ни вече ориентирани, знаещи в какво сме добри. Първото нещо, което ще направим е да потърсим работа за себе си, с което пък ще установим, че има още куп хора, които се занимават със същото нещо, с което и ние, а са доста по-напред с нещата от нас. Доказали са се, имат изграден авторитет, клиенти. На не малък процент от хората това действа обезкуражаващо, отчайващо. Е, това драги колеги, е конкуренцията. Нещо, което присъства абсолютно навсякъде, когато стане въпрос за бизнес. Вместо обаче това да ни пречупва, то трябва да ни действа стимулиращо. Трябва да започнем да се учим от подхода на успелите в бранша. Предполага сте чували приказката, че "занаят не се учи, занаят се краде". Да, точно така! Възползвайте се максимално от информацията, която Ви се предоставя на тепсия, от хора, които вече са извървели Вашия път, които са с крачка пред Вас. Проучете цените, качеството и времето, за което се предлагат/извършват дадени услуги на пазара. Бъдете търпеливи! Не бързайте да се хвърляте в джаза с не добре оформени оферти, прекалено конкурентни цени или обещания за качество, което не може да предоставите. Това ще Ви изиграе лоша шега, ще опетни името Ви и най-вероятно ще трябва да започнете отначало, с натрупаните познания до тук, което не е лошо, но пък е по-добре да вървите по даден път, макар и неотъпкан, отколкото да се връщате от самото начало.
Да приемем, че вече сте разучили конкуренцията, знаете как стоят нещата на пазара и искате да се включите и Вие. Достатъчно уверени сте в това, че може да предоставите качествени услуги на конкурентни цени. Дали това обаче е достатъчно?
Запомнете, че винаги ще има хора, които ще се опитат да Ви сломят, колкото и добъри да сте. Това, че всички мълчат пред качество, дарби и т.н. - майната му! Говорим за бизнес и тук никой не си трае! Всеки си пази хляба.
Опциите, които Ви се предлагат в случая са няколко:

  • да игнорирате нападките и да продължите. - дали обаче това няма да се окаже фатално за Вас и Вашия тепърва прохождащ бизнес? Всички знаем, че никой не се доверява на хора, които биват оплювани от доказали се такива.
  • да се подразните от нападките и да отвърнете със същото. - агресия? - не! Не забравяйте, че сте тръгнали да правите бизнес, а не да водите дуели. Макар, че всяко начало е една битка, важно е с какви средства ще я водите.
  • да се защитавате от нападките умерено, да се аргументирате, да не изпадате в нервни кризи, да покажете, че имате подход и виждане в/у нещата. - най-добрият за мен вариант, който би Ви осигурил предимство пред останалите.
Самообладанието е важна черта от характера, която трябва да се проявява и в бизнеса.
И ето ни в следващата фаза. Може би чак тук ще се наложи да използваме уменията си в бранша, за които се борихме толкова усърдно. Дали ще сте freelancer, пишещ статии, програмист, уеб и/или графичен дизайнер - няма значение. Важно е да сте добри! Освен това обаче трябва да сте любезни, отзивчиви и още куп неща, които също ще усвоите с практиката.

Целият процес, описан горе, може да отнеме известно време, но веднъж преминали през това, то Вие сте положили основата си като предприемач и то не само в интернет, а и въобще, като цяло. Основните неща, на които ще се научите, когато стигнете до това ниво са: търпение, малко или много креативност(да, в самия процес на прохождане трябва да сте креативни до известна степен, за да преминете през началната фаза), способност за анализиране на ситуации, възникващи в процеса преди и на работа, а и още някои, които със сигурност пропускам, къде съзнателно, къде - не.

Лично заключение: Писаниците не са получиха така, както ми се искаше и в момента съм разколебан дали да публикувам въобще, но ще го направя, защото съм описал неща, с които се сблъсква ако не всеки един бъдещ предприемач, то поне новите потребители в нашия форум. :)

Добавка: Разделът е OFFTOPIC, защото не можах да преценя кое е най-подходящото място за темата. Ако съм сгрешил, нека упълномощените лица я преместят.

Поздрави, Кирев!
 
От: Пътят към успеха(от начинаещи за начинаещи)

Началото беше ОК, но към края имам чувството, че просто искаше да нахвърляш нещо и да приключиш с темата.
Очаквам v2.0.

Аз също съм начинаещ... вече 3 години :D.
 
От: Пътят към успеха(от начинаещи за начинаещи)

Кирев, добро начинание, но не се опитвай да описваш универсално пътя, защото всеки го изминава индивидуално, а пътеки много и все различни.

Що не опишеш твоя опит и през какви етапи си минал...
 
От: Пътят към успеха(от начинаещи за начинаещи)

Нещо ми изчезна музата около средата, ако не и малко по-рано. Има адски много неща, които могат да се кажат по темата и за това реших да я ориентирам по-специално към нещата, с които ще се сблъска почти всеки нов потребител на форума, претендиращ, че иска да постигне нещо по един или друг начин.
А относно учащ се/начинаещ и преуспял... В момента се замислям, че времето не е критерий, а това, което си постигнал. Има хора, които за много кратък срок от време съумяват да се наложат в дадена сфера и да се задържат там дълго.
Както казах, темата е адски обширна, а и не съм човек, който може да твърди на 100% дадени неща. Все пак в заглавието съм споменал, че темата е от начинаещи, за същите. Всеки може да допълва по нещо и от един не толкова добър първи пост, може да се получи тема, която да е полезна на всеки един, на който тепърва му предстой да извърви трудния път към успеха. :)

EDIT: Сега прочетох мнението на spy, с което съм напълно съгласен! Смея да твърдя обаче, че какъвто и да е пътя, все има нещо общо с всички останали, понеже крайната цел е една, а именно успех и реализация.
Наистина ще взема да опиша как точно протече всичко при мен, защото това е третото запитване от този сорт в рамките на ~2 седмици. Нека и всички други, които имат желание да го направят, а новодошлите сами ще си правят изводи.
 
От: Пътят към успеха(от начинаещи за начинаещи)

Всичко е свързано.
Дали си строител, управител на корпорация, чиновник или каквато и да е позиция, изобщо с каквото й да се захванеш. Ако не се захванеш сериозно, на никъде. Важно е да си сериозен и като си направиш една чеклиста, да си я попълваш от първата до последната точка с ентусиазъм и да не пропускаш нищо, защото при всеки го има този момент... "абе то тфа може по-късно..." или "то тва не е важно"...
С каквото и да се захванете трябва да сте сериозни.
 
Последно редактирано:
От: Пътят към успеха(от начинаещи за начинаещи)

Kirev, прекрасна инициатива, адмирации за което :) Ще ми е изключително интересно да прочета статия номер две, когато решиш, че искаш да я напишеш

За да подпомогна идеите ти, ще напиша осемте стъпки към успеха според Ричард Джон:
1. Страст /да обичаш това, което правиш/
2. Работа /много работа, ежедневно отделяйте нужното време. Нищо не става със спорадични усилия, трябва постоянство/
3. Фокусиране /върху едно нещо/
4. Упорство /срещу неуспеха, критиката, натиска, задниците/
5. Идеи
6. Да си добър, дяволски добър в това което правиш
7. Стимули / трябва да се стимулирате и вярвате в себе си. Ако не можете да го направите, знайте, че за това са измислени майките/
8. Обслужване
 
От: Пътят към успеха(от начинаещи за начинаещи)

Kirev, прекрасна инициатива, адмирации за което :) Ще ми е изключително интересно да прочета статия номер две, когато решиш, че искаш да я напишеш

За да подпомогна идеите ти, ще напиша осемте стъпки към успеха според Ричард Джон:
1. Страст /да обичаш това, което правиш/
...................

Номер едно е напълно достатъчно.

Ако правиш нещо защото ти харесва а не по задължение, принуда или защото другите го правят рано или късно ще береш плодовете на успеха си
 
От: Пътят към успеха(от начинаещи за начинаещи)

За да се постигне нещо трябва да сте много упорити и да не се отказвате. Повечето хора се отказват, когато са на крачка от успеха. И също така не трябва нищо да се смята за невъзможно. Вместо да кажеш "това не може да се направи", по-добре кажи "това нещо как може да се направи". Кажеш ли си че не може, директно си го правиш наистина невъзможно. Трябва да ти харесва това което вършиш, а не да го правиш по принуда. "Започни да работиш това което харесваш и никога няма да ти се налага да работиш" - мисля че на Конфуций беше тази мисъл и е напълно реална. Много неща има, но това са най-важните - да ти харесва това което вършиш и да си упорит. Нищо не става лесно и на готово, така че си трябва здрава работа.
 

Горе