Развиване на Newsletter

Copywriter

Active Member
Става въпрос за един нов проект, който вече е в доста напреднал стадий на развитие и ми се иска да чуя мнението ви за проекта, както и евентуално нови идеи. Става въпрос за онлайн newsletter, т.е. даден потребител се регистрира със своя имейл и всяка седмица получава писма по определена тема. В моя случай става въпрос за имейл абонамент за исторически и природни статии за България, като всеки понеделник абонатите ще получават по един мейл с исторически факти/примерно статия за Хан Тервел/ и всеки четвъртък по един мейл с информация и снимки за определени природни забележителности/примерно Перперикон/. Статиите, разбира се, са уникални и ще представят по-малко достъпна информация и повече “интересни факти”, които да предизвикат любопитство и да накарат потребителите да поразтърсят за повече информация. Към момента разполагам със информация за 2 месеца напред, като повечето текстове са с дължина от над 1000 думи.

В бъдеще, проектът може да се развие с допълнителни newsletter-и, примерно с ежеседмични, събрани на едно място, топ технологични новини, най-новите неща и проекти в сферата на програмирането, newsletter за надомна работа и други такива.

Приходите от проекта, основно за самото поддържане на системата жива ще идват от кратки реклами във тези имейли(т.е няма да има отделни имейли, които да са само реклама и самите реклами ще бъдат ясно обозначени, че са реклами), като идеален таргет биха били хотелите, които са в районите на определени природни забележителности, както и реклами на мои, собствени проекти. Положителното от нещо подобно е, че Adblock няма как да узнае дали даден текст е реклама, т.е се предлага достъп до голям брой интернет потребители с AdBlock. Но за да е успешен този план ще са нужни повече регистрирани абонати, както и добра отвораемост на имейлите. Отвараемостта на имейлите се очаква да е в пряка зависимост с качеството на статиите и информацията, а доколкото регистрациите една от основните ми идеи е, нещо копирано от Kickstarter. Броят на регистрираните абонати ще отключва нови неща за услугата. Примерно:

0-500 - Основната услуга, два мейла всяка седмица

500-1500 - предишните екстри + Всички статии са със свободни права, можете да ги използвате/копирате както искате, няма нужда от линк


1500-2500 - предишните екстри + Мобилно приложение


2500-5000 - предишните екстри + безплатна е-книга със всички текстове всеки месец


5000-10000 - предишните екстри + допълнителни кръстословици по темите, както и допълнителни файлове(презентации и видеоклипове). Също така и двуседмичен “тест” с въпроси за информацията от преди.


10000-20000 - допълнителна ежеседмична тема, традициите на Бълария.


20000+ - допълнителна ежеседмична тема.

С една дума, основната цел на един такъв проект е да се изгради newsletter бранд, да покаже на хората, че имейл маркетингът не е само спам, като същевременно им дава достъп до качествена информация безплатно, като се използва whitehat реклама(т.е реклама, която не е досадна) за финансиране на проекта.

Та, това е. Предполагам, ще го стартирам някъде в началото на Май, като искам да разполагам с готова информация за 3 месеца напред, разполагам със възможност за изпращане на такова количество имейли, тъй като освен всичко статиите няма да са спам/непоискани търговски съобщения. Пиша тук, основно за да се допитам до колеги, дали имате някакви идеи как да се направи по-добра и по-полезна услуга или допълнителни начини за монетизация, без това да е дразнещо за потребителите. Ако някой е развивал собствен лист от доброволно регистрирани потребители, също бих се радвал да чуя някакъв коментар.
 
От: Развиване на Newsletter

Супер идея... ако бяхме 2002.
 
От: Развиване на Newsletter

Супер идея... ако бяхме 2002.

Причина? Предполагам, че основната ти идея е, че имейлът е остарял метод за разпространяване на информация? Ако е това, не съм 100% съгласен с това твърдение, тъй като чрез пощата се достига до вниманието на потребителите доста лесно и редовно. Много по-лесно е да се създаде навик у потребител, ако през определени дни получава нещо, за което сам се е записал и да му обърне внимание, според мен по-лесно за нов проект отколкото сайт. В случай, че дадения потребител не ползва имейл редовно, разполагат с мобилна версия(приложение), която без това е в доста напреднал етап на разработка или ще получи е-книга със съответните статии, които ще може да си ги свали и от други места, включително торенти и т.н.

Възможността за реклама през мейл, особено във вариант където не говорим за СПАМ, е доста по-добра от банерни реклами и не се блокира от AdBlock, което е допълнителен бонус за клиенти, които биха искали да рекламират своя бизнес в този абонамент.

С една дума, бих се радвал ако можеш да разясниш позицията си, кое точно те притеснява в случая и т.н, за да мога да идентифицирам проблема и евентуално да измисля решение :)

Поздрави!
 
От: Развиване на Newsletter

На практика email-овете все още са много използваеми и не изглежда, че ще залязат скоро. Може би проблемът е, че хората вече не се впечатляват от информацията, независимо каква е тя. Вече не е нужно да си я поръчваш (както ти предлагаш като услуга в сайта си), а можеш да "ядеш" на корем, когато каквото си поискаш, и го взимаш просто чрез стандартно Google търсене. И не мисли, че хората желаят да мислят. Ако беше така, то нямаше да четат информация, а ще започнат да създават такава...
 
От: Развиване на Newsletter

Мейлите са един страхотен начин да достигаш до клиентите си. При това един сравнително сигурен начин - фейсбук променя алгоритми, гугъл променя алгоритми и реално винаги си в зависимост от техните прищявки, докато мейлите ги имаш и винаги можеш да стигнеш до клиента.
Според мен обаче те са един спомагателен начин, не основен. В този ред на мисли според мен може би ще е по-удачно да използваш част от информацията, за да направиш един сайт. Друга част, за да направиш е-книга. И да ги използваш, за да привличаш трафик, който дали ще вкараш в някоя афф програма, дали ще продаваш книгата - вече ще прецениш кое ще е най-добре.

А един въпрос - всичко хубаво, но как планираш да го изградиш този мейл лист? Ако не е тайна разбира се :)
 

Горе