Регистрация на ЕООД, докато работя на трудов договор

msr

New Member
Здравейте, не открих еднозначен отговор на въпросите си, за това реших да попитам и тук.

Работя на трудов договор в софтуерна компания (не съм достигнал максималният осигурителен праг). Искам да си направя електронен магазин за техника. Намерих си доставчици от ЕС, изискват обаче VAT номер, по което разбирам, че трябва да регистрирам фирма по ДДС. Та въпросите са ми следните:

1. Мога ли да регистрирам фирма докато работя на трудов договор?
2. Как трябва да се осигурявам като управител на фирмата?
3. Задължително ли е да имам склад/офис или мога да си работя от вкъщи? (при положение, че всичко ще се доставя с куриер)
4. Задължително ли е да се регистрирам по ДДС (знам, че звучи глупаво, но все пак може, някой да знае някоя вратичка) ?
5. Какви са месечните разходи за счетоводител ?

Фирмата няма да има персонал (за момента ще съм само аз). Общо взето това е.

Ще бъда благодарен на всякакви отговори.
 
1. Можеш да правиш каквото си поискаш, можеш да работиш на 8 часа и във фирмата си като управител, никой не го интересува и няма никога да ти прави проблем. Дори още по-добре е да работиш първоначално поне на хартия и на друго място, защото после ако имаш проверки винаги можеш да кажеш, че парите са ти от тея възнаграждения.
2. Най-евтино е да се осигуряваш като СОЛ в началото, след като почнеш да правиш по 2000 лева за теб на месец можеш да се осигуряваш по ДУК. (виж си в нета, кое какво значи). СОЛ е 108 лева на месец всички осигуровки без болничен.
3. Не, можеш да работиш от където искаш, но ако не извършваш дейности за които се изисква лиценз или разрешително (например от вкъщи не можеш да продаваш храна, както онлайн, така и оффлайн, трябва ти разрешение от РИОКОЗ)
4. В началото не, но ако клиентите са ти физически лица. Ако остонвата маса от която си правиш доходите са фирми те ще искат да си приспадат ДДСто и съответно твоите цени ще са 20% по-куци за тях и ще пазарят само, ако нямат избор (уникален продукт или условия).
5. За София без ДДС 1 управител и под 50 продажби на месец е около 100 лева с ДДС в момента, може и повече, може и по-малко. В провинцията е по-евтино. Внимавай и не се предоверявай на счетоводителя, дори да ти изглежда голямото про, защото е сега бера такива проблеми....
 
Та въпросите са ми следните
А прочете ли Търговския закон, преди да питаш?!
Както и безбройните теми в този форум по въпроса?
 
виж си текущия договор, може да има клаузи, които забраняват да работиш при друг работодател без разрешение.
 
Говори със счетоводител. Ако не знаеш такъв пиши ми ЛС ще ти пратя координати на един добър младеж :)
 
без разрешение.
Слава богу за регистрирането на фирма не ти трябва разрешение от работодател.
Няма как да иска разрешение за да работи за собствената си фирма.
В нашето законодателство, трябва да искаш разрешение ако работиш на два трудови договора. Разбира се клаузата за конфиденциалност е друго нещо.
А прочете ли Търговския закон, преди да питаш?!
Принципно си прав,
но в крайна сметка нали затова е форум, да си помагаме взаимно. Ясно е, че литература има достатъчно. Четено на един закон, не е приятна работа, не като за метрото сутрин :)
 
Последно редактирано:
не е само за конфиденциалност, може да е за паралелна сродна дейност с/без пряка конкуренция, и вероятни проблеми свързани с авторски права.
 
  • Like
Реакции: msr
Извинявам се, че ще използвам темата, но понеже съм в същата ситуация и имам един допълнителен въпрос.

Фирмата 4 месеца реализира приход, съответно плащам си на счетоводител и осигуровките като управител, но в следващите 3-4 месеца няма да реализирам никаква дейност в съответната фирма и иска да я замразя.
Някой може ли да ми каже дали трябва да плащам за замразяването нещо като преди това съм имал дейност и след това за самото размразяване.
Целта ми е през съответните месеци в които фирмата няма да извършва дейност да спестя от счетоводители и осигуровки, понеже работя и в друга фирма и затова.
 
Някой може ли да ми каже
Доколкото съм запознат, можеш да спираш и пускаш дейност. Като за периода на спиране не дължиш нищо.
Трябва да идеш в общината и да дадеш декларация, че спираш/пускаш дейността на фирмата.
 
Доколкото съм запознат, можеш да спираш и пускаш дейност. Като за периода на спиране не дължиш нищо.
Трябва да идеш в общината и да дадеш декларация, че спираш/пускаш дейността на фирмата.
Декларацията се подава в НАП, не в общината. Другото е вярно.
 
1.Можеш да работиш на ТД и да регистрираш безброй фирми.Назначаването ти като управител става чрез договор за управление м/у фирмата и теб и се различава съществено от ТД.Единствения проблем,който може да възникне е в случай ,че фирмата където работиш има същия/сходен предмет на дейност.
2.За осигуровките най-добре се консултирай със счетоводител.Като се има предвид,че ти си собственик на фирмата и едновременно управител ще имаш преференции.Като за начало можеш и сам да си водиш счетоводството докато дейността ти не се разрастне.Разбира се ще се наложи да прочетеш някой друг закон и т.н,
3.Няма проблем да работиш от вкъщи и не е необходимо да имаш друго помещение освен ако ти се налага да складираш стоката там.При регистрирането на фирмата ще трябва да посочиш адрес на управление и не е проблем това да е у вас, в последствие когато се разрасне бизнеса може да направиш елелементарна промяна в ТР.
4.Ако оборота ти не превишава 50х.лв/година не е задължителна регистрацията по ДДС. Друг е въпроса както бе отбелязано по-горе с какви клиенти рабош.Отделно от чисто счетоводна гледна точка ще имаш доста по-сериона работа, съответно и разходите за счетоводител , когато ангажираш такъв ще са по-високи.
5.Разходите зависят от обема на работа , населеното място и разбира се натовареността и популярността на счетоводителя/счетоводната къща.Лично аз не съм чувал за по малко от 100лв/месец. Нищо няма да ти струва да обиколиш няколко и просто да попиташ за цената.
И в крайна сметка най-важното е да разработиш добре бизнеса, за да не ти се налага да се занимаваш с дейности, за които не си достатъчно потвен достатъчно и ще отнемат от времето ти и да можеш да си позволиш услугите на специалист.
Успех в новото начинание!!!
 
  • Like
Реакции: msr

Горе