Регистриране на фирма със сходна дейност като текущия работодател

Здравейте,

Намирам се в следната ситуация: Работя във фирма от ИТ сектора на трудов договор. Искам да напусна и да регистрирам собствена фирма със същата дейност, в която ще съм единствен служител. Вече имам предложение за първия проект, по който да работя през собствената си фирма, и искам да започна веднага след като напусна първата фирма. Притеснението ми идва от факта, че ще трябва да започна процедура по регистрация на нова фирма със сходна дейност преди да съм напуснал официално. Искам да знам дали е възможно това да доведе до правни конфликти. В трудовия ми договор е упоменато, че по време на действието му нямам право да влизам в договорни отношения или по какъвто и да е начин да участвам в дейността на конкурентни фирми. НЕ смятам да извършвам конкурентна дейност докато все още работя за първата фирма, а само да регистрирам новата.

Искам да помоля да ме насочите към литература, тема във форума или какъвто и да е материал по въпроса. Не намерих сходна тема (мисля, че не уцелвам ключовите думи) и в търговския закон намерих само чл. 142, който се отнася за управители на фирми, а не за служители.

Благодаря!
 
Нямаш никакъв проблем, освен ако в трудовия ти договор няма клауза, която да те ограничава да развиваш конкурентна дейност на работодателя. Дори и тогава няма конфликт, ако регистрираш фирмата и тя не е действаща до момента на прекратяване на трудовото правоотношение. Виж все пак в договора ти какво пише. Може да имаш и ограничаваща клауза да не работиш в конкурента фирма определен срок след напускане.
 
Самото действие по регистрирането на фирмата - никой няма да го забележи - никой. Никой не следи регистъра по сходност на имената :) не им се плаща.

Никой не следи ти след напускането какви договори ще подписваш и с кого.........

Никой не следи нищо до момента когато някой не те натопи ... и ако има прецедент за съдебно дело - всеки ще те съди.

Плати си на адвокат - консултация - не взимат скъпо.......... дай им да ти прегледат трудовият договор.... да проверят дали има патенти, които може да нарушиш или запазени марки...

Ако те осъдят - ще те набутат с много пари.......... не е за затвор.
 
Някои работодатели защитават интересите си, като подписват с постъпващите служители договори, с включени клаузи за неустойки, или други такива, визиращи забрана за бъдеща работа при конкурентни организации. До каква степен тези клаузи имат реално действие е трудно да се каже, но тук ще ви посочим някои от най-честите примери, както и възможните съдебни тълкувания.

Успех: http://blog.jobtiger.bg/2013/08/spetsialni-klauzi-v-trudovite-dogovori-validnost-i-prilozhenie.html
 
“и да регистрирам собствена фирма със същата дейност, в която ще съм единствен служител.”
И ако те надушат ще си имаш проблем.
Варианти за проблем:
-използваш тяхна съществуваща база данни ( клиентска например )
- в работно време си работил върху собствен проект
...
Напускаш - действаш ! Според мен това е правилният и по-малко рисков вариант.
 
- в работно време си работил върху собствен проект

ТОВА не трябва да го правите никога - консултирайте се с АДВОКАТ - ако сте го правили и ви надушат и физически се досетят или ги консултира АДВОКАТ ще те осъдят, че си работил по ТЯХНА собственост - тъй като си на трудов договор тогава бил и има физическо доказателство на техни компютри.

Но не знам тоя казус в България как е законно пипнат :)
 
Ето ти и написано по въпроса и от АДВОКАТ.......... ще ходя да си сипя една водка :)

"При сключване на трудов договор работодателят се стреми да защити максимално своите интереси. За да може обаче да търси отговорност от вас, следва изрично и изчерпателно да е определил какво се разбира под служебна тайна. Законът за защита на конкуренцията (§1, т.9 от допълнителните разпоредби) съдържа определение за производствена или търговска тайна."

http://johnev-legal.com/bg/klauza-konfidentsialnost-v-trudovia-dogovor
 

Горе