Сайт от типа на youtube или vbox7

bary40

Member
Здравейте,

Какви са условията (в България и в Европа) за сайт от типа на youtube или vbox7, потребителите качват файловете на сървъра, да кажем че имам такив сайт, какви проблеми може да възникнат, относно авторските права и така нататък...

Благодаря предварително
 
От: Сайт от типа на youtube или vbox7

Всякакви. Това, че го казваш при тях го разглеждат като опит за "разпространение без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право" (чл.172а от НК). Реално би трябвало да се води възпроизвеждане (копиране) и да се позволява за лично ползване, но неграмотността на някои хора играе срещу теб. Ако някой се заяде с теб, идва ти милиция у вас, дават те по телевизията, задигат ти всички компютри, телефони и каквото още им хрумне + бонус чат-пат арест за по 72 часа ('щото съдът трудно ще даде повече). Делото ти е малко вероятно да стигне до съд, но със сигурност ще бъдеш съсипан без присъда.
От друга страна тези, които печелят от твоя труд (гореспонатите сайтове) остават чисти и си увеличават печалбите на твой гръб.
До колкото ми е известно YouTube плаща някакви компенсации на някои продуценти или организации за колективно събиране (нямам точна информация). За Vbox7 нямам съвсем никаква информация.
Принципно големите никой не ги бара. В случай на проблем тормозят дребните потребители. Наскоро имаше подобно изпълнение срещу няколко младежи заради един български филм метнат във Vbox7 и май в Арената.
Ако път ти имаш такъв сайт, си застрахован срещу тормоз само ако имаш свои хора в ГДБОП или сървъра ти е разположен в чужбина. Иначе никой няма да ги спре да ти задигнат сървърите уж като събиране на доказателства.
 

Горе