Сервиз за компютри и бяла техника

Имам една идея за допълнителни доходи, но не съм се занимавал със собствен бизнес. Замислил съм да взема едно малко помещение някъде моят блок, или във съседния блок. В момента работя в завод, но винаги съм искал да се занимавам със ремонт и всичко свързано с компютри. Мога да извършвам всичко по софтуер, хардуер, диагностика за проблеми, преинсталиране на ОС и т.н. Намислил съм в началото да съм без фирма говоря през тестовия период, понеже мисля, да продължа да работя във завода и след работно време да ходя там, също така събота и неделя. Ако има развитие и потенциал бих склонил да отворя фирма и т.н.. Искам да получа повече мнения по идеята ми, какво ще ми е нужно като документация и дали ще изисква голяма инвестиция. Аз мисля, че не е нужно кой знае какво, а и наемите на помещенията под блоковете са със нисък наем. Бялата техника също не е проблем това ще става с помощта на друг човек с цел разширяване на услугите, за да се разчуе по-бързо. Как мислите ще има ли успех ?
 
За да излезеш на свободна практика, аз бих ти препоръчал докато си още на работното място и да се чувстваш сигурен след като го напуснеш, да подбереш една значителна маса от клиенти, които ако не редовно, то поне от време на време да пращат други. Имах едно приятелче, което може би все още го практикува - като не е на работа и има време, разбира се, ходи по клиенти и им оправя комповете. На фирми, частни лица. Няма значени, важното е, че предлага от инсталиране на софтуер, до почистване на компютри. А от моята практика знам, че едно 95% от потребителите никога не са си отваряли лаптопите (при десктопа са се отворили с прахосмукачката) за да ги чистят, а по-голямата част от половината пък са с фабрично инсталираната си ОС. :) Демек, хляб има, но е леко трудно, защото и много фирми го предлагат. Малко повече популяризация ти е нужно в началото. И естествено да си подготвиш ценовата листа добре. Дори бих ти препоръчал да си сформираш и пакетни услуги - например - диагностика + почистване + преинсталация на ОС = еди колко си. Повечето мислят, че с един антивирусен скан ще им се оправи компютъра, но реалността е, че никога не са се грижили за него и дори не са си ъпдейтвали някакви неща.
 
това за което говориш представлява патентна дейност, тук общината го таксува като 800 лева на година, тъй, че освен ако не си развиваш дейността зад затворени врати можеш да имаш проблеми първо с тях, а после с НАП.
 
Сервизирането на бяла техника се прави при клиента, вкл и компютърната техника. Спокойно може да минеш и без наемно помещение. Първо намери достатъчно клиенти, после мисли за офис. Самия офис няма да популяризира услугата с нищо, а дори обратно като е затворен през повечето време докато си на работа.
 
Привет, практикувам в този бизнес професионално от 17 години! Дори и малко повече. Първо започнахме с компютрите, но в последствие добавихме и други пера в портфолиото си.

Това, което ще кажа е, че само с компютърни диагностики, профилактики, ремонти, и преинсталации едва ли ще е достатъчно да се изкара една нормална заплата! Ако си студент и имаш достатъчно свободно време, което да "пропиляваш" за да ходиш при клиенти и да им решаваш проблемите, за да изкараш странично някой лев - ОК!

Но ето до какви изводи съм достигнал в моята практика.
- Ако отиваш на посещение при клиент бъди готов да отделиш 2-3 часа и повече. Най-често проблемите изникват един след друг! Само една нормална хардуерна диагностика обикновено отнема по час - час и нещо!
- За преинсталация с драйвери и пакет потребителски софтуер също отива повече от час, често и доста повече. Не всички клиенти разполагат с компютри с SSD дискове и искат Win 10 OS.
- Хардуерни ремонти 99% не могат да се извършат на място при клиента. Това значи двоен разход за транспорт(гориво) и допълнително от времето на специалиста.
- Много често се налага да използваме части от други машини-донори за установяване на хардуерни проблеми. Трябва да разполагаме с такива, ако ли не ще е необходимо да си ги набавим по един или друг начин.(разход)
- За да излиза изгодно труда на специалиста и неговата заплата, е необходимо на стенда да има едновременно поне по три компютъра за сервиз.

Има и други неща, но не ми се изпада в ненужни подробности.

Ако наистина смяташ, че можеш да се справиш с горните неща, може би наистина най-важното е намирането на клиенти. Необходимо е да се прецени/изчисли, какъв е нормалния минимум оборот (приходи, разходи, печалба) за да има смисъл да се развива подобна дейност. За слава да се блъскаш смисъл няма!

А може би другото най-важно и трудно нещо е, клиентите и партньорите да остават винаги доволни. Това е пътят към успеха във всеки бизнес, и не само.

Успех.
 
А може би другото най-важно и трудно нещо е, клиентите и партньорите да остават винаги доволни. Това е пътят към успеха във всеки бизнес, и не само.

!
 

Горе