1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Служител на "Грабо" завлече 400 бона

Дискусията в 'Кофа' стартирана от Krumov, Окт 5, 2017.

 1. Krumov

  Krumov Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 31, 2012
  Съобщения:
  1,299
  Харесвания:
  186
  Точки:
  63
  Интересно, доста сайтове го тиражират това от вчера. Ако е истина доста странно за голяма фирма като толкова лежерно отношение към паричните им преводи.

  Статията тук
   
 2. bobbydigital

  bobbydigital Active Member

  Рег.:
  Септ 24, 2009
  Съобщения:
  713
  Харесвания:
  121
  Точки:
  43
  на мен ми е интересно какво е станало, пише за някаква имотна измама, но какво е станало конкретно никой не пише. ти знаеш ли нещо повече?
   
 3. Krumov

  Krumov Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 31, 2012
  Съобщения:
  1,299
  Харесвания:
  186
  Точки:
  63
  Не. Дори напълно случайно ми попадна тази статия.
   
 4. xainov

  xainov Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 7, 2013
  Съобщения:
  1,093
  Харесвания:
  80
  Точки:
  48
  Пол:
  Мъж
  Е това е. Така се прави. Е, питам аз, как чак след 1 година са се усетили хората, които са рекламирали в Грабо?! За 400 000 от 3 до 10 години. Ако ги изтеглиш от банката, ще ги връщаш доживот... Само казвам ... :D
   
 5. Blinky

  Blinky Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  22,555
  Харесвания:
  1,452
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Dev
  Място:
  Sofia
  И аз не разбрах от всичко прочетено. Бил маркетинг експерт във фирмата, отклонявал парични средства по други сметки. Много много не става ясно какво точно е правил, защото според мен 400 000 лева могат да се хванат и за по-малко от половин година, че липсват. Или може би правят толкова големи обороти, че тази сума трудно може да се улови.
   
 6. jkminkov

  jkminkov Active Member

  Рег.:
  Март 10, 2010
  Съобщения:
  697
  Харесвания:
  40
  Точки:
  28
  Място:
  Haskovo
  мен пък ми е странно как банката е правила тези преводи след като има явно разминаване - получателя е физическо лице, а на платежното пише име на фирма...най-вероятно получателя е бил в Инвестбанк, някой не може ли да изкопае повече информация?
   
 7. xainov

  xainov Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 7, 2013
  Съобщения:
  1,093
  Харесвания:
  80
  Точки:
  48
  Пол:
  Мъж
  Може би общата стойност е 400 000, а той е отклонявал по малко суми, но редовно. :)
  Само, че всеки кадърен счетоводител на фирма би видил разликите още при първото плащане от Грабо. И би се осъмнил, освен ако не е замаскирал яко нещата с неа от рода: "плащаме на вноски". Другият вариант е да не е играл сам. :)
   
 8. blackout8

  blackout8 Well-Known Member

  Рег.:
  Окт 30, 2010
  Съобщения:
  4,929
  Харесвания:
  550
  Точки:
  113
  Място:
  Варна
  Ако приложите малко логична мисъл и отсеете изказа на статията, ще ви дойде на акъла, че това е пълна простотия ...
  1) Счетоводството 1, 2, 3 пъти ще се върже на номера абе сменена е банковата сметка.
  2) Самия клиент ще писне на секунда, ако в уречения ден не са пристигнали парите му. Тук не си говорим за мастодонти бизнеси, които могат да си чакат с година кеша като взимане, а за малки/средни бизнеси, където всеки лев кеш е важен(под кеш имам предвид да са налични средствата в неговата бизнес сметка).
  3) Тази врътка може да стане само веднъж, защото този ще бъде директно уволнен с повдигнато обвинение, а не не да си цъка 1 година.
   
 9. Blinky

  Blinky Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  22,555
  Харесвания:
  1,452
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Dev
  Място:
  Sofia
  Нещата яко смърдят по ред причини. Като за начало трябва да се зададе въпроса какво по дяволите прави маркетинг експерт с финансовите отношения на две фирми? Знам, че може би има и one-man-show хора, но чак пък толкова. Друг въпрос - преводите и справките на месечна база не дават ли на счетоводството някаква идея за нередност при движенията на парите? Най-малкото - липсват преводи, а постъпления има. Тук, @blackout8 добре го е изтъкнал като много голяма дупка в системата и това, че тези които са писали статия или предали информацията не са го помислили как така е възможно.

  Друго интересно, което прави впечатлени е в банката фирмата е корпоративен клиент и транзакциите са фирма-фирми (може би честно са едни и същи юридически лица). В един момент са станали фирма-физическо лице (и то само едно, айде най-много да има 3-4 сметки - споменава се приятел/и). Да речем, че като истински маркетинг експерт той е правел платените.....ОК, но то тогава е трябвало да има и пълномощно, нали? Да не говорим за другите типове верификации като ел. подпис, сертификат на флашка, токън или там с каквото се удостоверява електронно - независимо дали нарежда онлайн или през клон.

  И още по-странно, което е точка 3 от анализа на @blackout8 - как така клиентите са почнали чак след година да си търсят тия пари? Според мен макс на 2-3тия месец са им запалили телефоните за неуредени отношения.

  Да не говорим за периода от 1 година, който е повече от абсурден. Демек е имало не само някакви дупки, но те са се повтаряли многократно.
   
 10. scorebg

  scorebg Active Member

  Рег.:
  Септ 15, 2011
  Съобщения:
  662
  Харесвания:
  70
  Точки:
  28
  И според мен са пълни глупости. Дори ако платиш някоя фактура за ток, вода на фирмата от не фирмена сметка, счетоводителя след 15 мин ти звънал и почва да ти тегли майни затова.
  Ако това e вярно , нищо чудно НАП да са установили нещо нередно или тези 400 000 лв да липсват примерно от каса и да се пуска тази партенка. Имат и афф програма, всичко се следи, няма как това да бъде истина.....
   
 11. stoineff

  stoineff Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 18, 2011
  Съобщения:
  2,275
  Харесвания:
  449
  Точки:
  83
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  www.inter-view.info
  Аз мисля, че фактите в новината са верни. Просто е "преразказана" от някой неграмотен.

  "Измама в особено големи размери и последващо пране на пари са причина за ареста на 30 годишния Георги П. от Пловдив, експерт маркетинг към "Грабо медия" АД.
  Досъдебното производство се води от Икономическа полиция- Пловдив, предаде БГНЕС.
  В условията на продължавано престъпление, твърдят от прокуратурата и в качеството си на длъжностно лице задържаният е възбудил и поддържал заблуждение у други служители на същото дружество, с което е причинил имотна вреда на "Грабо медия" АД имотна вреда в особено големи размери - около 400 000 лв."
   
 12. nehrox5

  nehrox5 Member

  Рег.:
  Ян 5, 2014
  Съобщения:
  156
  Харесвания:
  20
  Точки:
  18
  Няма да влезе в затвора, някоя глоба най-много или условна присъда или нещо такова, но в затвора няма да влезне, то е ясно.
   

Сподели страницата