Спират колите без застраховка

Maverick

Well-Known Member
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5162757

Кога ги гласуват тия неща, защо нищо не казаха по новините? Какво ще рече "временно отнемане на регистрацията на МПС"? Ако прескоча тези 15 дни и да кажем след 2 месеца си направя гражданска наново, какво се случва с регистрацията ми? Другия въпрос, какво се случва с данъка на колата? За тези 2 месеца ще ми се приспадне ли данъка? Изобщо как така ги гласуват тия неща без да дават информация.
 
От: Спират колите без застраховка

По принцип, дори и да не караш колата, тя трябва да има гражданска. Бях говорил с един човек, който ми се оплакваше, че колата му, както била на паркинга, тръгнала сама и блъснала друга кола, а той бил без гражданска и плащал всичко после. От друга страна, данъка се плаща за това, че имаш кола, пък дали я караш или не си е твоя работа.

Не казвам, че подкрепям този закон, нито съм против - на мен ми е все едно. Винаги си плащам гражданската, винетката и данъка и досега не ми се е налагало да оставям колата без да я карам. Даже по принцип съм против гражданската да бъде задължителна, понеже това си е отговорност на всеки - който няма, ще си плаща за евентуалните щети, които може да причини. Не съм съгласен и за задължителните колани, които пак са си лична отговорност, но това е друг въпрос.
 
От: Спират колите без застраховка

данъка ще ти се приспадне, условие да имаш данък е да имаш регистрация в КАТ, реално има връзка м/у КАТ и общините от м.03 тази година и в закона вече е записано виж чл.54 ЗМДТ, но печалбата ти няма да е голяма, тъй като ако те хванат на пътя глобата ще ти е 10 пъти по-голяма, иначе има резон поне за данъците, има случаи на данъци от 500-1000 лева с лихвите от стари лади подарени на цигани, а собственика уж няма кола или пък е духнал в чужбина, но данъците си текат, а така поне служебно ги спират.
мисля, че ще прекратят и скритите продажби на автомобили - плащаш, дават ти големия талон и караш в Румъния примерно, там си купуваш само винетка, румънските полицаи не те търсят за гражданска и данъци защото колата не е тяхна, правиш ПТП, а плаща българския гаранционен фонд, който няма как да си вземе парите от циганските офшорни зони...

p.s. не знам как ще можеш да си активираш обратно регистрацията, ако е безплатно при сключване на нова гражданска - добре, но ако ще трябва пак да плащаш в КАТ...
 
От: Спират колите без застраховка

чл.54 ЗМДТ - Тук не пише нищо за новите промени.

В декларации по чл. 54 от ЗМДТ за притежаван лек автомобил:

6. Декларирам, че е налице следното основание за освобождаване от данък върху
превозните средства за лекия автомобил /отбележете с “х”/ :
лекият автомобил с мощност до 117.64 kW и обем на двигателя до 2000 куб. см е
собственост на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 % - моля посочете ЕГН на лицето, № и датата на издаване на решението и срока на инвалидността /от.. до…/ за всеки от съсобствениците: ……………………………………………………………………………...……….………………
………………………………………………………………………….………......………………
…….………………………………………………………………………………...……………
собственост е на държавен или общински орган или организация на бюджетна
издръжка и има специален режим на движение
собственост е на дипломатическо или консулско представителство /освобождаване
при условията на взаимност/
собственост е на БЧК и се използва за целите на организацията
автомобилът е придобит в техн. неизправност /по смисъла на чл. 171, т. 2, б. “а” ЗДвП/.
представлява линейка

Тук също не намирам точка в която да става дума за новите промени.

Като цяло моя проблем е следния. Имам нова кола, старата е в добро техническо състояние (в пъти по-добро от тези който се продават към момента) и нямам намерение да я подарявам (продавам на безценица). Или ще я продам за прилична сума или ще си я държа и след десетина години ще я карам като антика. Уточнявам, че имам къде да я съхранявам, припалвам и карам периодично. В частен двор и в непосредствена близост има голяма поляна. Закона за движение по пътищата няма сила в частен двор или офроуд. Поне до колкото ми е известно. Та бях ОК да си плащам данъка. Обаче! С новите разпоредби какво се случва с регистрацията? Какво се случва с номера ми (който също е хубав)? Нямам намерение да и плащам гражданската (дори и да стане нещо щетите ще са изцяло за моя сметка - в моя имот!) Да не стане в един момент хем да нямам регистрация, хем да си плащам данъка, хем да не мога да я карам без да направя пререгистрация. И ако трябва да се занимавам и с бумащината в КАТ сигурно пак ще ми отиде цял ден в чакане и разправии.

Твърдо не съм съгласен да си изгубя регистрацията защото не съм си платил гражданската! А ако има вариант за "пауза", то поне да ми приспаднат данъка за месеците/годините в който не е била в движение.
 
От: Спират колите без застраховка

Аз доколкото разбрах номера не се губи, а само се прекъсва регистрацията. Как се подновява после не е ясно. Не се знае дали въобще ще стане това нещо, така че не го мисли толкова. Ако стане, тогава ще се разберат подробностите.
 
От: Спират колите без застраховка

под нови имах впредвид от тези от началото на 2015-та, това което даваш е преди 2015

Чл. 54. (1) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Размерът на данъка се определя от служител на общинската администрация въз основа на данни от регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, и се съобщава на данъчно задълженото лице.
(2) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Данните по ал. 1 се предоставят от Министерството на финансите на общините:
1. ежедневно - чрез изградена и функционираща автоматизирана връзка между Министерството на финансите и софтуерния продукт за администриране на местните данъци и такси на съответната община за обмен на данните от регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи
, или
2. ежемесечно - на електронен носител.
(3) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Алинея 1 не се прилага, когато:
1. пътното превозно средство е придобито по наследство;
2. пътното превозно средство е собственост на повече от едно лице;
3. собственикът/собствениците на пътното превозно средство няма/нямат постоянен адрес, съответно седалище на територията на страната;
4. са налице основания за предявяване право на освобождаване от данък;
5. са налице основания за ползване на данъчни облекчения, с изключение на данъчното облекчение по чл. 59, ал. 2 и 3, когато в регистъра има данни за екологичната категория на превозното средство.
-------------------------------
това, което ще променят няма да е в този закон, а в друг, където ще дадат право на Гаранционния фонд да прекратява служебно регистрацията в КАТ, а съответно от МВР по горе-посочения в курсив начин ще ти спрат данъка.

единствения начин до момента да си спреш данъка е да занесеш номерата в КАТ, да ти надупчат талона и да ти я пишат - "съхранение в частен имот" при което отпада чл. 52 ал.1 от ЗМДТ и данък не дължиш.

в всичко това няма лошо както писах, с изключение на уловката в p.s. по какъв ред ще е подновяването на регистрацията, най-добре е по-обратния - застрахователя уведомява за сключена застраховка ГО Гаранционния фонд, а той МВР.
 
От: Спират колите без застраховка

Имай предвид, че ако една кола не се кара, се съсипва. Накрая да не се окаже, че данъка и гражданската са ти най-малките проблеми.
 
От: Спират колите без застраховка

И досега беше така, колата ми е паркирана пред обекта и идва един полицай и ме пита, дали колата е моя
Аз му казвам, че е моя и му давам документите. Той преглежда докуметито и казва, че ще ми пише акт за гражданска застраховка, защото е изтекла и ще ме спре от движение
Няма да разказвам подробности, но ме беши натопил комшия и как се оправих съшо нема да кажа, ама полицаят извлезе пекън
А колата беши развалена и за това беши без захстраховка, хехехе

Пийти ракия и не шофирайте, когато сте на маса, хехехе :beer:
 

Горе