Стартиране на бизнес: Фазата с идеята

fifi

Well-Known Member
I част

Знаете, че искате да стартирате бизнес, но какво ще правите после? Ето как да откриете перфектната идея за Вашия бизнес.


Много хора вярват, че започването на бизнес е някакъв мистериозен процес. Те знаят, че искат да започнат такъв, но не знаят какви са първите стъпки, които трябва да предприемат. В тази статия, ще откриете как да получите идея за бизнес - как да откриете точно какво искате да правите и как да предприемете действията за реализацията.


Но преди да започнем, нека да си изясним нещо: Хората винаги се чудят кога е добре да започнат с реализацията на тяхната бизнес идея. Факт е, че всъщност никога няма лошо време за стартиране на бизнес. Очевидно е защо е по-умно да се стартира при силна икономика. Хората имат пари и търсят начини да ги похарчат. Но стартирането в подобно "силно икономическо" време може да бъде просто по-добрия вариант. Ако действате в домашни условия, вероятно ще е необходимо да се започне бизнес и в не толкова утопично добра икономическа обстановка. Тъй като много хора са склонни да започнат в трудни времена, вашата нова бизнес идея има по-добър шанс да бъде забелязана. И в зависимост от вашата идея при икономика в криза, често има оборудване (или дори цели предприятия!), които се продават на изгодни цени.


Стойностите варират, но като цяло повече от 600 000 бизнеса стартират всяка година в САЩ. И все пак за всеки американец, който всъщност стартира бизнес, има като него още милиони, които започват всяка година, казвайки "Ок, тази година ще започна бизнес", но не го правят.


Всеки си има негово собствено препядствие, нещо, което го спира да направи първата стъпка. Повечето хора се страхуват да стартират. Те може би се страхуват от провала или дори от успеха. Други намират нещо друго, непреодолимо с погрешното убеждение, че трябва да започнат от нулата. Те смятат, че трябва да започнат бизнес с нещо, което никой друг не е правил досега - ново изобретение, уникална услуга. С други думи, те смятат, че трябва да преизобретят колелото.


Но докато вие сте технологичните гении - другият Бил Гейтс или Стив Джобс - опитвайки се да изобретите колелото, това си е огромна загуба на време. За повечето хора започващи бизнес, това не трябва да значи "идването" на нещо толкова уникално, което никой досега не е чувал, но трябва да отговаря на въпросите: "Как мога да докажа това?" или "Мога ли да направя това по-добре или по-различно от другите, които се занимават със същата дейност?" Или просто "Има ли пазарен дял, в който предлагането е малко и има място за друг бизнес в тази категория?".


Но да преминем към същността...


Как да започнете процеса с идеята? Първо, вземете си лист хартия и в горната част напишете "Неща за мен". Направете списък със 5 до 7 неща за себе си - неща, които обичате да правите или в които сте наистина добри, персонални неща. Вашият списък може да включва: "Аз съм наистина добър с хората, обичам децата, обичам да чета, обичам компютрите, обичам номерата, добър съм в съставянето на маркетингови концепции, добър съм в решаването на проблеми"- Просто напишете долу каквото ви дойде на ума. Не е нужно да правите упражнение. Веднъж след като сте направили своя списък, номерирайте списъка в долната част на листа.


От другата страна на листа, направете списък с нещата, за които смятате, че не сте добри или които не харесвате. Може би сте наистина добър в изготвянето на маркетингови концепции, но не обичате да се срещате с хора или наистина не сте чак такива любители на децата или не харесвате публичното говорене нито пък искате да пътувате. Не му мислете - просто напишете това, което мислите. Когато приключите се запитайте: "Ако имаше 3 до 5 продукта или услуги, които биха направили личния ви живот по-добър - какви биха били те?" Това е вашият личен живот като мъж, жена, баща, съпруг, майка, съпруга, родител, баба или дядо - каквото и да е вашето положение. Определете какви продукти или услуги може да улеснят живота ви и да ви направят по-щастливи, които ще ви направят по-продуктивни и ефективни или пък просто ще ви дадат повече време.


След това се запитайте същото за вашия "бизнес живот". Разгледайте какво ви харесва и какво не във вашата работа както и какви черти харесват и не харесват хората във вас.

----------------------------------------------------
Това е част от статия от един английски сайт като самата статия е отказ от книга. Има и продължение, ще го допиша когато имам време.
 
От: Стартиране на бизнес: Фазата с идеята

Интересна статия, полезно четиво, но в реалния живот нещата стоят по друг начин за съжаление.
 
От: Стартиране на бизнес: Фазата с идеята

Интересна статия, полезно четиво, но в реалния живот нещата стоят по друг начин за съжаление.

В статията основната идея е, че всеки "предприемач" казва: "Ще започна бизнес", но си остава само с твърдението - така и не започва. Освен това, в нея се говори за това, че ако човек реши да прави бизнес, не е задължително да измисля нов, уникален продукт, който ще променя света. Може да се стартира и с нещо, което е вече на пазара - например онлайн магазин за дрехи, обувки и т.н., и пак да бъде успешен.

Разбира се, до голяма степен успеха зависи от индивидуални качества, които притежава дадения предприемач и дали "бизнеса" му харесва - тоест, дали това, което прави в професионален план му харесва. Ако да, то всичко ще се прави с хъс, с желание - и шанса за успех е по-голям.

Мисля, че накратко за това се говори в статията. Ако съм права, значи е вярно и за реалният живот.


А защо според теб нещата стоят по друг начин? Какво имаш предвид, можеш ли да се обосновеш? :)
 
Страхотна тема. Записвам се за нея. ;)

Има много хора, които си го казват и до никъде не стигат. И такива, които не го казват но почват. Та, какво искам да кажа - важното е да си човек на действията, а не да си дрънкаш.

Един приятел щял да прави бизнес каталог, дали има? :) Само си дрънкаше. Обясняваше какви пари се правят, шефа му как им плащал малко и ще им краде бизнеса, и пак е на работа само с празните думи. За това се искат не само топки, но видя и желание. За това и мразя да говоря много. ;) Защото знам, че нещо направено за кратко време е в тъпи по-значимо от милион думи.н ;)
 
От: Стартиране на бизнес: Фазата с идеята

Доста хубава тема ! И аз мисля да я следя :)
 

Горе