Старт в онлайн търговията - Cento.bg

тео

Well-Known Member
Здравейте.
Много от вас в момента продават в един или в няколко онлайн магазина или имат намерение да отворят такъв. Някой смятат, че използването на една от многото безплатни платформи за онлайн магазин е най-евтиния и бърз начин за старт в е-търговията. Повечето от вас обаче ясно си дават сметка, че въобще не е така лесно, нито толкова евтино, още по-малко е бързо.

Много сигурно са се питали - Има ли и друг начин? Да, има!

FB_cento_logo_520px.jpg

Какво е Cento.bg?
Центо.бг е платформа за онлайн търговия, която позволява на много търговци бързо и евтино да продават онлайн.
Не изграждате сайт, не купувате домейн, не заплащате за софтуер. Вие просто въвеждате продукти в сайта и готово. Вашите продукти се включват в ПЕТ различни точки на продажба - в общия каталог на Cento.bg, във Вашия личен онлайн магазин, във фен страницата на Cento.bg, във вашата лична фен страница и на вашия сайт.
5tochki.jpg
Ето някои от възможностите, които получава Вашият онлайн магазин, като част от Cento.bg:

• Можете да публикувате и продавате колкото продукти желаете
• Получавате онлайн магазин със собствен адрес, от типа cento.bg/onlineshop/
• Получавате онлайн магазин във Вашата фен страница във Фейсбук
• Вашите продукти се включват в общия продуктов каталог на Cento.bg и във фен страницата ни във Facebook
• Вашият онлайн магазин притежава собствен каталог само с Вашите продукти, собствени категории и търсачка
• Притежавате пълен контрол върху начините и цените на доставка
• Начините как да получите парите си избирате вие - в брой при доставка, по сметка в българска банка или чрез онлайн разплащателни портали (в момента са интегрирани PayPal, Moneybookers, 2checkout, като има възможност да се добавят и други)

Ето как работи на практика:
shemaprodazbi.jpg

Каква е оптимизацията за търсачките?
  1. Дефиниране на meta таговете на продукта
  2. Дефиниране на title таг
  3. SEO Url на всеки продукт, който определяте вие
  4. контрол върху alt таговете на изображенията
  5. SEO Url за категориите + възможност за къстъм title и meta тагове

Каква допълнителни възможности предлага Cento.bg за промотиране и представяне на продуктите?
  • Можете да въвеждате и използвате неограничен брой промо кодове за отстъпки в % и твърди суми
  • Можете да промотирате продуктите си чрез използване на различни комбинации от условия (географски, при поръчка на определен продукт или продукти, сума на продуктите в кошницата и т.н.)
  • разполагате с модул за визуализиране на големи изображения (до 2000рх х 2000рх без загуба на качеството на изображението)
  • разполагате с модул за създаване и продаване на композитни продукти или системи, съставени от разнообразни компоненти (продукти)
  • може да определяте едрови цени
  • може да продавате на различни типове клиенти на различни цени

Колко струва всичко това?
Само 28,80 лв на година (2,40 лв на месец - около 1 кафе), плюс месечна комисионна за сумата на продажбите Ви по следната схема (без ДДС):
  • Няма продажби - Комисионна не се дължи
  • Месечни продажби до 400 лв - 5% върху сумата на продажбите
  • Месечни продажби от 400 лв до 1600.00 лв - 20 лв + 4% за сумите над 400.01
  • Месечни продажби над 1600.00 лв - 68 лв + 3.5% за сумите над 1600.01
Разбира се, за всички членове на PREDPRIEMACH.COM има активиран промо код за 25% намаление от годишната такса (драснете едно ЛС)

Също така са активирани 3 промо кода за 50% намаление от таксата (на ЛС) срещу
  • едно кратко ревю във вашия сайт/блог
  • едно кратко ревю тук
  • трябва да имате поне 50 мнения тук
  • и зелен цвят :)

Може да разгледате Cento.bg, фен страницата ни във FB и магазин на търговец, интегриран в неговата фен страница

С пожелания за успехи!
Теодоси Досев
cento.bg
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

звучи интересно.
а към самия cento.bg кой кара трафика?
ние търговците?
ние търговците + вие
или вие?

има ли някакви статистики за посещаемост
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

Трафикът е органичен. В момента има вкарани около 250 продукта, а прави посещаемост около 100тина. В малко по-трудните ниши, с помоща на 1 статия вади резултат в топ 10 (шах табла), в лесните, без побутване продуктите излизат в топ 3-5. Правих всякякви експерименти и мога да кажа, че благодарение на доброто СЕО, ако съдържанието е уникално (добре спинвано) резултатите са повече от задоволителни.
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

може ли да бъде експортнато съдържанието от онлайн магазина който ползвам в момента (joomla virtuemart) в cento.bg?
не ми се пишат 230 описания наново...
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

Понеже правя SEO на 2 магазина и главно работата ми е да бутам продукти нагоре, мога да напиша с какви впечатления съм от тези ниши. В по-лесните ниши е достатъчно уникално съдържание и субмит в социалните мрежи - това ви гарантира топ 10 задължително. Ако нишата е малко по-трудна, трябват ви 2-3 блога, в които да пишете статии с анкор думата и да субмитвате и нея. Целта е да избутате и статията, която линква продукта, ако не стане - пускате 2ра статия в друг блог и така докато не излезнете на топ3. Обикновенно нишите са лесни, но тъпото на гугъл.бг е, че трудно маха ранк 1 сайтовете и общо взето трябва да почакате докато ви сложи на ранк 1, но пък дотогава спокойно можете да се задоволявате с ранк 3, 4 чрез модела който написах.

Друг добър номер е да субмитвате някой линк от социалните мрежи ( 2ро ниво линк-схеми ) пак в социалните и въобще по всякакъв начин да търсите linkwheel чрез социалните бг мрежи. Аз попринцип за такива неща ползвам zdravei.net защото ако си си написал хубаво описанието и титле-то, дава готин related Линк, а пък ако субмитнете и него в 5-6 социалки, линка отива на 2-3та страница, въобще хубаво е да се правят такива неща със социалните мрежи, защото повечето от тях дават related линкче и не може да се изпусне. Линкът от свежо също може да го субмитвате из социалните мрежи, нищо че е nofollow, линка е related и от trusted страница, което няма как да е в минус, а и попринцип свежото доста нагоре се бута, особено ако бутате към /tags/ или към новината, все тая, пак ще иде нагоре ако му пуснете няколко линка от социалните мрежи.

Успех с проекта, не са трудни нишите :)
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

До колкото разбирам бизнес модела ти е сходен с този на амазон. Мисля че трябва да обърнеш сериозно внимание към привличането на потребители които да си направят магазин при теб, защото все пак печалбата ти е пряко свързана с това да има потребители които да продават разнообразни стоки и твоя сайт да стане един вид "one stop shop" за купувачите . За целта може да пишеш по форуми и блогове с бизнес насоченост, като разчиташ че там влизат потенциални предприемачи които биха имали интерес да използват услугите на сайта. Също така ще е хубаво да отделиш някакъв рекламен бюджет, макар и да е малък ако си изиграеш добре картите може да е доста успешен. Друга идеа която ми идва на ум е да пуснеш free trial примерно за 1 месец, защото ще има доста продавачи които за пръв път ще се сблъскат с онлайн търговията и може би не са сигурни във техните възможности и не би им се искало да инвестират макар и малко в дейност която може да не е печеливша. За тези клиенти може също така да направиш и един кратък e-marketing guide, примерно един пдф с около 5-10 страници описващи основните сео и маркетинг похвати при електронната търговия, като изтъкнеш че това е безплатен бонус за евентуалните продавачи, а и все пак ако имат макар и базови знания те ще са ти един вид помощници за е-маркетинга на твоя сайт, при това безплатни :) . За целта може да преведеш и синтезираш някакви материали от английски или да си напишеш изцяло спобствен сео и маркетинг гайд.
Успех.
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

в интерес на истината, от гледна точка на брендинг "one stop shop" не е добра идея.
амазон са това, което са защото дълги години подред са били "онлайн книжарницата" в главата на потребителите.
това, което правят в момента унищожава брендинг позицията им и им намалява продажбите.
ако бяха тръгнали като one stop shop никога нямаше да станат известни.

затова не бих препоръчал да се адвертизира с тази идея.

идеята, под която той е залегнал, а именно 2.40 лв на месец онлайн магазин е доста добра при business-to-business предложението, което прави и мене примерно, ми привлече доста интереса.

под какъв начин ще позиционира магазина пред потребителите - това е по-големият проблем. затова е добре всеки търговец да пренасочва потребителите си, които искат да пазаруват онлайн натам. а за да го прави всеки търговец, най-добре е търговецът да е супер доволен от платформата.
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

Впечатляваща презентация - пожелавам ти успех идеята е добра
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

При покупка от фб страницата, задължава ли се клиента да оторизира някаква апликация или тя да му ползва данните? щото аз бая се борих с фб аппс-овете докато я изчистя тая дивотия.
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

@ кокал - не, не се изискват никакви permissions - приключването на порьчката става в центо. Във ФБ само се пълни количката.

@ всички - много благодаря за мненията, искрено ги ценя. Цял ден съм по пътищата и само чета докато карам. Ще се прибера до час, два и ще отговоря на всички.
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

@AlanFort
Понеже правя SEO .....
Алъне, благодаря за пожеланието. Абсолютно съм съгласен с написаното от теб - това е формулата за офпейдж СЕОто за продукти. Когато се върже и с добро онпейдж, става перфектно.

@Modular
... Също така ще е хубаво да отделиш някакъв рекламен бюджет, макар и да е малък ако си изиграеш добре картите може да е доста успешен. Друга идеа която ми идва на ум е да пуснеш free trial примерно за 1 месец, защото ще има доста продавачи които за пръв път ще се сблъскат с онлайн търговията и може би не са сигурни във техните възможности и не би им се искало да инвестират макар и малко в дейност която може да не е печеливша. За тези клиенти може също така да направиш и един кратък e-marketing guide, примерно един пдф с около 5-10 страници описващи основните сео и маркетинг похвати при електронната търговия, като изтъкнеш че това е безплатен бонус за евентуалните продавачи....
Успех.
Free trial при тази цена няма как да стане, но 30 дневна money back guarantee може да се въведе. Благодаря ти за идеята. Относно безплатните наръчници - до няколко дни надявам се да е готово ръководството за използване (pdf задължително!-виж темата на Алън за СЕО размисли), в което тези техники са описани подробно. Имаш +1реп от мен.

@Rationality

...под какъв начин ще позиционира магазина пред потребителите - това е по-големият проблем. затова е добре всеки търговец да пренасочва потребителите си, които искат да пазаруват онлайн натам. а за да го прави всеки търговец, най-добре е търговецът да е супер доволен от платформата.
На първо място в cento.bg стои продуктът и неговата продажба. Позиционирането на магазина е избор на търговеца и зависи от типа бизнес, който той развива. Ако говорим за малка фирма със фирмен сайт, позиционирането е просто линк от фирмения сайт към магазина в центо. Тук насочването би било такова, защото избягва правенето на магазин, редизайн на фирмения сайт и куп още главоболия. За такива фирми е-търговията е по-скоро допълнение и престиж, отколкото основен бизнес.
Ако търговецът развива собствен онлайн магазин, то центо се явява или още един канал(в неговия случай до 4 канала) за органичен трафик и продажба или ще използва връзката центо-ФБ за продажби в собствената си фен страница.
Третия тип търговци са тези, които разполагат с продукт(и), но нямат онлайн магазин - на фокус ще се постави продукта и магазина и ще се гони трафик към тях + ФБ.
Разбира се има хора, които са насочили усилията си във Фейсбук и ще фокусират силите си натам.
Могат да се изредят още много възможни комбинации, но всички те са универсални по отношение на целта - да се продава продукта.

@mantaman Благодаря ти.
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

Интегрирахме с колегата тео модула за пазаруване във фейсбук страницата на магазина ми.Всичко функционира коректно, все още не съм реализирал продажба през cento.bg, но пък за сметка на това доста добре се индексират продуктите в гугъл през cento.bg.Надявам се платформата да придобие популярност в интернет пространството.Успехи на всички в онлайн търговията !
Поздрави,Г.Стефанов!
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

Здрвейте,
имам шанса и удоволствието да работя с Тео. Рядко мога да си пасна с някой така добре за работа. Знаете програмистите са трудна порода хора. :). Мога да кажа накратко, че комуникацията ни е много добра, работи се леко с него и освен това има доста добри идеи. Системата, по която работим - Cento.bg, е много добре разработена и има много добри възможности в админ панелите, които улесняват обработката на данните за всеки добавен магазин от обикновения потребител-търговец. Определено, ако имах собствен магазин бих го добавил към платформата Cento.bg, тъй като знам, че стоките ми ще имат търсене, като се има предвид реализирания трафик. Смятам, че този тип платформи са голямото бъдеще в онлайн търговията и мисля, че всеки онлайн търговец би спечелил посещаемост и реализирани покупки.
Вярвам, че ще имаме дълга и ползотворна работа заедно с Тео. Препоръчвам на всеки, който търси стабилен и сериозен човек в интернет търговията да се спре на Cento.bg.
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

Здравейте,
вече и аз съм член на Cento.bg! Нека пожелая на Тео да бъде българския Amazon! Само напред и нагоре, приятелю! С общи усилия ще успеем! В консолидацията и силата, не в единичните действия. Успех!
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

Тео, за мен представлява интерес центо.бг
Предпочитам телефонен разговор обаче.

0888 949509
052 602 612 - Георги
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

По случай новата категория "Онлайн магазини":D, да пусна един промокод за отваряне на магазин в центо БЕЗ първоначалната такса.
Важи за 3 магазина, давам го на ЛС. Единственото условие - да не светите в червено.
Успех в търговията :)
 
От: Старт в онлайн търговията - Cento.bg

Остана един промокод :) Кой ще го грабне?

Благодаря за интереса!
 

Горе