Струва ли си ?

От: Струва ли си ?

Ми те са стара и доста голяма фирма. Не знам къде са ги държали тези кошници честно казано :) Те може и да са си ги държали в Клауд или нещо подобно, защото само по себеси това нещо не става за сървър. С тези 2 Г рам до никъде а и само с 1 диск. Може много да се спами по въпроса, но в днешно време няма смисъл да се взема машина с под 2 процесора, 20г рам и поне 4 диска. Освен ако не е процесорна, дисков масив или нещо по-специално. Това е мое мнение де всеки си има гледна точка.
 
От: Струва ли си ?

Мути, той да няма да прави емулации и изчисления от ранг-а на НАСА бре? За какво са му нужни тези 20г? Вико, 2Г и са много и малко, всичко зависи, какво ще им стовариш. Ако споделиш това, може и да се конкретезирам :)

Цената от 100лв е повече от добра и би взел, повече. (Ако целта е, както виждам препродаване) :)
 
Последно редактирано:
От: Струва ли си ?

добре е 100 лева според мен, стига всичко да му работи
 
От: Струва ли си ?

Ми да ти кажа честно аз вече машина по 24г рам няма да си взема. 3x4г за всеки процесор. То и тази рам вече идва малко на новите процесори. Никой не говори за НАСА а за самостоятелна машина на, която ще се пуска хостинг услуга.
 
Re: От: Струва ли си ?

Мути, той да няма да прави емулации и изчисления от ранг-а на НАСА бре? За какво са му нужни тези 20г? Вико, 2Г и са много и малко, всичко зависи, какво ще им стовариш. Ако споделиш това, може и да се конкретезирам :)

Благодаря за отговора. Бос съм в тази област и изобщо не мисля да се захващам, идеята ми беше да изкарам бързо някой и друг лев.
Единствено ме притеснява да не купя и после да не мога да ги разкарам. Почти се отказах
 
От: Струва ли си ?

Той човека може да иска да си пусне 1 сайт, за какво му е такова чудо където му предлагаш. Аз имам един компютър с 512МВ рам, който съм пснал като сървър и си работи екстра.
 
От: Струва ли си ?

Сигурно нещо не съм разбрал, аз помислих че му трябва да си пусне някой сайт.
 
От: Струва ли си ?

Към правилната везна си се наклонил Вико :)
 
От: Струва ли си ?

И аз това се питам, струва ли си? Имах 400 стари, но напълно изправни сървъри в Бостън и Хонг Конг. Реших вместо да ги продам на някой местен тарикат, да похарча още малко пари (две седмици време на четирима системни администратори, които получават по 5000-7000 лева заплата, самолетни билети, петзвездни хотел, по $100 на ден на човек командировъчни - колегите ми са хора, които уважавам колкото себе си, транспорт, ДДС и т.н.) за да докарам тези машини до България и да ги подаря на училището. Като оставим настрана гореописаните разходи, които са повече от 100 лева на машина, тези машини все-още държат стойност. Те например са с големи SCSI дискове, с вградено RILOE и какви ли не екстри. Сред 12-те тона хардуер има няколко управляеми суича, всеки от които струва по няколко хиляди долара. Между сървърите, в кашоните са набутани десетки чисто нови SCSI дискове, които дори не са разпечатани от оригиналните опаковки. Идеята беше училището да запази "тихите" (бекъп сървъри, в нормални "десктоп" кутии, с по няколко големи хард диска) машини за нуждите на кабинетите по информатика (преди месеци им купих 44 нови LCD монитори, защото сървърите са без монитори), а останалите да разпродава и така да си подпомогне бюджета. Посъветвах ги да обявят преференциална цена за ученици: 100 лева, но само за ученици, предполага се по един на ученик. И през ум не ми е минало, че ще видя тази тема тук. На всичкото отгоре ми обещаха, че ще пазят конфиденциалност: не исках да се знае кой им е дал тези машини, никакви журналисти и т.н. хиени. Сега със съжаление виждам, че някой е пуснал духа от бутилката. И понеже няма как да върнем времето назад, поне им звъннах и им се скарах за цената от 100 лева. Така че офертата им не важи. Грозно е да изкараш пари на гърба на училище. Не казвай, че това е и твоето училище, защото би било още по-грозно. А и си сбъркал форума, този е predpriemach.com, поста ти е като за kelepirec.bg
 
От: Струва ли си ?

Е, Веком ту БеГе :D

Ти намери къде да даряваш..на тия пикльовци дет у главата са им само гейм и листинг :) Освен да влезат партийно с някой алчен даскал, пласирайки СТОКАТА, незнам какво друго си очаквал. Определено в някой дом щяха да им се изкефят повече, и най-важното да ги използват според презначение - да придобият знания, които евентуално да ги изкарат от мизерията и да им дадът шанс за развитие. А и бг-школата отдавна се оборудваха с ПС-та (доколкото знам) по доста проекти. Това че щайгите мухлясват, май на никой не му дреме... бизнесът да върви, децата да се зомбат..и всичко е ток и жица....
 
От: Струва ли си ?

Поздравления за това което си направил но да не забравяме къде живеем. Евалата и за това че стартира в самото начало о то не в България. Евалата и за това че се грижиш за работниците. Знам че звучи като реклама, но си е така. Познавам хора, който работят като съпорт и нямат някакви сериозни оплаквания. И добър ъптайм изкарват машините :)

П.С. Нямам нищо общо с тази фирма. Просто от доста време си ги наблюдавам понеже се кефя на хората, който правят нещо както трябва и им върви бизнеса.
 
Доста оптимистично да си мислиш, че ще може да продадеш сървърите на ученици, при положение че даскала е повторил 10 пъти, че харчат прекалено много ток.
Колко от парите при продажбата ще отидат в бюджета ? Десетина процента може, другото е "разходи". Не знам дали живееш в чужбина, но бг действителноста е доста по-различна. Поздравявам те за даренията и оказаната помощ на училището, но след това покачване на цената ще събират прах в мазето с години.

П.П. Завърших тази година
 
Последно редактирано:
От: Струва ли си ?

Ще повторя пак: там има около 300 *истински* сървъри (големи кутии, мощни и шумни вентилатори) + 100 броя машини, които са с една идея по-добри от тези в училище, но на външен вид са си нормални десктоп машинки. Със сигурност някоя друга бюджетна организация е обявила или ще обяви обществена поръчка за такива машини, а една нова такава струва над $3000. Практиката показва, че машина, която е работила няколко години нонстоп, има по-малка вероятност да излезе от строя спрямо нова такава. Дали машините ще събират прах или не, това зависи предимно от този, който ще ги пласира. А колкото до БГ действителността - тя е такава, каквато си я направим. Не, не живея в чужбина. Живея в едно селце на 22км от Кюстендил, ако това има някакво значение, и нищо от родната действителност не ми е чуждо. Колкото до идеята да ги дам "на някой дом", вместо коментар, ще дам един пример: преди две години реших да създам работа на няколко човека, като ги натоварих със задача да отглеждат зеленчуци. Идеята беше продукцията да се раздава на домове. Хората си свършиха работата, стана огромна градина за чудо и приказ, при това им бях забранил да ползват каквито и да било химии, т.е. продукцията беше абсолютно био, органична и т.н.. Започнахме да прибираме продукция, товарех на джипката, обикалях разни институции, раздавах, оставях телефон с думите "когато свършат, се обадете и ще докараме още" и след това никой никога не се обади. Друго обяснение освен "те имат сметка да ги КУПУВАТ от определени доставчици, които вместо визитка оставят друго" не можах да си дам.
 
От: Струва ли си ?

Има значение, защото и аз имам точно на 22 от същият град :D

Колкото до действителността в бг - да вече всички сме наясно... и "парадокса", че предпочитат да пазаруват от баджанаците, трябваше да те накара да се замислиш да ги засилиш на някоя фирма, макар и на консигнация дори, защото както се вижда не е имало особена полза от доброжелателността ти
 

Горе