Съдружник за малък бизнес.

kpetrov

Well-Known Member
Става въпрос за идея, която обмислям периодично от може би две години.
И ще помоля - не искам никакъв спам в темата, ако някой евентуално прояви интерес, но да си помисли преди това дали наистина е сериозен или само, ще си чешем езиците, ще контактуваме на ЛС за начало. И не желая съвети и коментари в немята, ако някой иска може да ги дава на ЛС. Ако е конкретно по темата, задавайте въпроси и тук.

Сега искам да я представя цялата, но преди плана, ще се опитам да обясня малко за обстановката и привичките там където живея.

Аз съм от малък общински център, тук хората не са богати, може да се каже, че е като повечето малки градове у нас - нито е добре, нито е зле. Има и много пенсионери.

Едно от нещата, които определят защо съм избрал такъв тип бизнес са условията на града, наблюденията и практиката в допълнение с абсолютно минималният капитал, който се търси за какъвто и да е оффлайн бизнес.

Крайната ми цел относно локалното начинание е приличен, добре зареден и по иновативно представен магазин за хранителни стоки.

Как си ги представям нещата - първо търся капитал до 1000 лева, срещу което на съдружника предлагам дял от 40%.

Избирам хранителен магазин като цел, защото практиката е показала, че никой подобен досега тук не е фалирал.
Всъщност малкият град е рая за дребният бизнес, както знаем по големите градове веригите почти са го задушили.
Избирам и хранителен магазин, защото при условията в които живеем, храната е първото за което хората отделят средства. Но има и нещо друго, съвсем обичайно по неплатежоспособният човек, особено ако живее в монотонна и скучна среда да посяга и повече към алкохола, това не са само теории, а и наблюдения от практиката.

Така, че ще се продава храна и алкохол.

Заради малката инвестиция, и липсата на оборудване за нетрайни продукти, за самото начало съм преценил да се продават само трайни продукти (като ориз, боб, захар, олио, ядки и други), хляб, алкохол и безалкохолни напитки.

Относно алкохола и безалкохолното смятам да заложа само на един бранд при условие, ще ми предоставят и хладилни витрини, което правят.

Усреднено надценката върху целият асортимент е около 25%.

Хубавото е, че след първоначалните разходи, държавните уредби и изисквания, другите странични разходи при нас са минимални, на първо място има помещение.
Помещението е подходящо за хранителен магазин, има оборудване като рафтове и щандове, проблема е, че няма хладилно оборудване, и, и заради съм се спрял на трайни продукти.

Другият плюс е, че имам ноу хау, и са ме свързали принципно с най-евтините доставчици, добре и че се зарежда редовно, през 2-3 дни най-много всеки доставчик идва с нова стока.

Трябва да знаете, че много хора са готови да прекосят половината град за да си купят олио с 5 ст. по евтино и т.н.

Ето как виждам самият процес по стъпки, първо съвсем леко трябва да се освежи интериора на помещението с някои дреболии. И по фасадата и около промотиране, ще се вложи малка сумичка, общо си говорим за не повече от 100 лева, а в крайна сметка и за някои дреболии може и да не се влага в самото начало а в процеса.

Работника, ще съм аз, 99.9% е сигурно, че за първите 9 месеца година или поне 6, ще се мина през бюрото по програма за заетост. С което така си осигурявам заплатата от външен източник.

Направил съм и разчет на 90% относно асортимента, и от кое какъв процент от парите, ще се зареди в началото.

Точни прогнози за колко време, примерно ще започне да се изчерпва първата заредена стока не мога дам, но стъпките са такива, известно време оборота, ще се влага балансирано в разнообразяване на асортимента и закупуване, а пък при възможност и наемане на оборудване, най-вече става въпрос за хладилни щандове.

Нещата стоят така, постъпателно оборота се влага в нова стока и така 1 по 1 докато се получи един нормално зареден за условията магазин.

Има и детайли, някои си развиват бизнеса в застой, стоят на определено ниво и си карат на него. Аз по друг начин го смятам, един обикновен детайл просто от обстановката е, че в целият град няма къде да си купиш хайвер, съвсем обикновен хайвер, който е на цената на пастета.

Искам в един момент дори да се стигне до продажба на цигари, цигарите дърпат много клиенти, ест надценката е минимална а стоката е скъпа.

Условиете, че ако някой се реши да вложи едни до 1000 лв, ще трябва да изчака няколко месеца за профит, дотогава докато магазина придобие нормален вид на хранителен магазин.

Всъщност в началото това, ще е по-скоро магазин тип склад на дребно, с малко по ниски цени от останалите.

Пак повтарям това не е големият град, тук тип бизнеси - услуги нямат никакъв шанс, от друга страна няма отбелязан случай на фалирал магазин за храна. Дори най-мизерните оцеляват и правят някаква печалба.
 
Помолих да не се флуди ама йок... няма нужда да е иновативно това е оффлайн бизнес в малък град. Каня те заповявай с иновациите при нас, ще преуспееш. Толкова ли много на някои хора им допада да се опитват да провалят темите на друг? Защо, какво точно получихте от това. Ти разбираш ли, че тука един офис на брандове като Изипей да отвориш , след два месеца удряш кепенците. 4-5 вида бизнеси има които имат пазар и това е. Почваш от храна, алкохол и цигари, 3 магазина за плод зеленчук, 1-2 домашни потреби, 2 строителни материали, 2-3 закуски, бърза закуска и това е в общи линнии. Нищо иновативно няма успех тука, затова почнах да се опитам да ти обясня обстановката, там при вас може никой да не се вдигне и да измине пеша 2 километра да си купе яйца по 21 ст, вместо по 23 ст, ама тук много хора го правят. Виждам те че даже не можеш да си го представиш има магазинчета, които си държат саламите и яйцата е съвсем обикновен домашен хладилник.
Ще взема да ти направя снимки да ти покажа фасадите на няколко магазина, а някои от тях са и най оборотните. Никой не ти гледа дограмата, гледат се цените.
 
Последно редактирано:
Правил ли си проучване на пазара? Ако не си, всичко това което изписа са пълни глупости.

Аз имам само един въпрос - какво му е иновативното?

Може би иновативното ще е, че той като бизнесмен ще получава заплата през борсата за труда, защото сам не може да си я осигури.
 
На фона на нужните първоначално средства за смесен магазин в, който ще се продават цигари и алкохол тия 1000 лева са като капка в морето.
Та купи си нов калкулатор, запише се на курс към бюрото по труда по математика абе почни от начало с 2 думи.
 
Правил ли си проучване на пазара? Ако не си, всичко това което изписа са пълни глупости.
Може би иновативното ще е, че той като бизнесмен ще получава заплата през борсата за труда, защото сам не може да си я осигури.
Ест, че в началото няма как да си я осигуря, със 1000 лева капитал.
Аз се адаптирам според реалностите, не адаптирам реалностите според какво искам аз :) Явно не схващате реалностите в малкият град, няма да си първият посетител от голям град, който се е чудил, що след 11 часа няма закуски. Това не ти е София, нито Сливен. Не ви е ясна средата, не ви е ясна обстановката.

На фона на нужните първоначално средства за смесен магазин в, който ще се продават цигари и алкохол тия 1000 лева са като капка в морето.
Та купи си нов калкулатор, запише се на курс към бюрото по труда по математика абе почни от начало с 2 думи.
На теб какво да кажа, чукча не читател, чукча писател. Знаех, че ще си един от първите които ще ми оспамят тема, че и други ще има, какво да се прави това е положението. Щом ви е кеф си флудете по ваше желание, аз нищо не мога да направя.

Нещо мяй не схващате, че тука няма откъде да се купи един кабел канбанки, а ако искаш разклонител с повече от 5 гнезда е по поръчка, обясних ви какво е основното търсене, това.
 
Какъв месечен оборот очакваш 6, 12 и 24 месеца след отваряне на магазина? На каква база реши да оцениш бизнес идеята си на 2 500 лева (1 000 / 40%)?

Добре е да разучиш финансите и оперативните дейности на конкуренцията, за да придобиеш обективна представа за приходите и разходите в тази сфера. Много често виждам как стартиращите бизнес подценяват разходите и надценяват приходите. Почти със сигурност и ти правиш така, затова отдели време да проучиш и планираш реалните финансови измерения на начинанието, което искаш да подемеш.
 
1-2 хиляди са нужни за регистрация на фирма, касов апарат, разрешителни , оборудване, стелажи и т.н

около 5-6 за зареждане първоначално ако е само за пакетирани храни

наем на помещение ?

ако си под 29 може към трудовата борса да се измисли нещо за 6-9 месеца - спестяваш от осигуровки, но не ти дават заплата
 
Кво стана със супер изгодния домейн,и "лекото" съфинансиране на уебсайта?
Тоз индивид тука все търси съдружници,инвеститори,спонсори....
Ей тва е ориенталския манталитет по наште ширини.Вместо да се хване на работа,лежи по гръб,реди някакви схеми,далавери,"бизнес планове" и чака инвеститори.
Браво.
 
Кво стана със супер изгодния домейн,и "лекото" съфинансиране на уебсайта?
Тоз индивид тука все търси съдружници,инвеститори,спонсори....
Ей тва е ориенталския манталитет по наште ширини.Вместо да се хване на работа,лежи по гръб,реди някакви схеми,далавери,"бизнес планове" и чака инвеститори.
Браво.
Да не забравим, че неговото даже не е редене на схеми, господинът дори продаваше маратонки преди няколко дни във форума. Сега сигурно разчиства опаковките от Фафли и семки...
 
Помолих да не се флуди ама йок... няма нужда да е иновативно това е оффлайн бизнес в малък град. Каня те заповявай с иновациите при нас, ще преуспееш. Толкова ли много на някои хора им допада да се опитват да провалят темите на друг? Защо, какво точно получихте от това. Ти разбираш ли, че тука един офис на брандове като Изипей да отвориш , след два месеца удряш кепенците. 4-5 вида бизнеси има които имат пазар и това е. Почваш от храна, алкохол и цигари, 3 магазина за плод зеленчук, 1-2 домашни потреби, 2 строителни материали, 2-3 закуски, бърза закуска и това е в общи линнии. Нищо иновативно няма успех тука, затова почнах да се опитам да ти обясня обстановката, там при вас може никой да не се вдигне и да измине пеша 2 километра да си купе яйца по 21 ст, вместо по 23 ст, ама тук много хора го правят. Виждам те че даже не можеш да си го представиш има магазинчета, които си държат саламите и яйцата е съвсем обикновен домашен хладилник.
Ще взема да ти направя снимки да ти покажа фасадите на няколко магазина, а някои от тях са и най оборотните. Никой не ти гледа дограмата, гледат се цените.

Прочети си 9-тото по ред изречение в увода на темата и ще можеш да ми разбереш въпроса :)
 
Ако не беше жалко, щеше да е смешно. С 1000 лева ако се отваряше магазин. И какво, давам ти 1000 лева, ти бачкаш и сме съдружници? Как да не ти коментират в темата и да не ти спамят, като тя цялата тема е баси и трагедията и е обречена на провал. Ти павилионче не можеш да заредиш със стока за 1000 лева, а какво остава за магазин.

Абе Кросс ти да не си си създал още един профил, че на него да се подиграват, а не на теб? :D
 
Ако не беше жалко, щеше да е смешно. С 1000 лева ако се отваряше магазин. И какво, давам ти 1000 лева, ти бачкаш и сме съдружници? Как да не ти коментират в темата и да не ти спамят, като тя цялата тема е баси и трагедията и е обречена на провал. Ти павилионче не можеш да заредиш със стока за 1000 лева, а какво остава за магазин.

Абе Кросс ти да не си си създал още един профил, че на него да се подиграват, а не на теб? :D
Ест, че може да се зареди, след една седмица, когато стоката е на привършване, ще презаредиш с постъпилият оборот. И всъщност не е като да не е правено. Всъщност едно от магазинчетата започна точно така, като вид склад на дребно.
Има едни хора, знаят нещо, а си мислят, че знаят всичко. Има и едни други хора, които не могат да излязат от собствената си призма, и не могат да погледнат през очите на другия.
Ест, разбираемо е че хора от големият град не могат да разберат обстановката в малкият град, те ходят там спорадично, някоя екскурзийка. Трябва да поживееш на едно място за да го опознаеш. Човека от малкият град ходи в големият предимно по работа или за работа. И се адаптира много по-лесно.
Виж, подигравай се, но си помисли какво на теб ти носи това. И има ли смисъл. Въобще не ме познаваш, на подигравка от непознат няма от какво да се засегна, ти не си ми никой за да се засегна от думите ти :) А дори и да ми беше някой, бих се засегнал от лъжа от лицемерие. От подигравка защо да се засягам. Пък и тази подигравка не е подплатена , а е като хвърлена в пространството.

Не с 1000, и със 700 можеш да заредиш и да започнеш в малкият град, и когато казвам малък град, не визирам всеки малък град, всеки може да е различен, трябва да си живял на определеното място и да опознаеш точно това конкретно място..

Смисъл а е в детайлите. Там е разковничето.
 
Ест, че може да се зареди, след една седмица, когато стоката е на привършване, ще презаредиш с постъпилият оборот. И всъщност не е като да не е правено. Всъщност едно от магазинчетата започна точно така, като вид склад на дребно.
Има едни хора, знаят нещо, а си мислят, че знаят всичко. Има и едни други хора, които не могат да излязат от собствената си призма, и не могат да погледнат през очите на другия.
Ест, разбираемо е че хора от големият град не могат да разберат обстановката в малкият град, те ходят там спорадично, някоя екскурзийка. Трябва да поживееш на едно място за да го опознаеш. Човека от малкият град ходи в големият предимно по работа или за работа. И се адаптира много по-лесно.
Виж, подигравай се, но си помисли какво на теб ти носи това. И има ли смисъл. Въобще не ме познаваш, на подигравка от непознат няма от какво да се засегна, ти не си ми никой за да се засегна от думите ти :) А дори и да ми беше някой, бих се засегнал от лъжа от лицемерие. От подигравка защо да се засягам. Пък и тази подигравка не е подплатена , а е като хвърлена в пространството.

Не с 1000, и със 700 можеш да заредиш и да започнеш в малкият град, и когато казвам малък град, не визирам всеки малък град, всеки може да е различен, трябва да си живял на определеното място и да опознаеш точно това конкретно място..

Смисъл а е в детайлите. Там е разковничето.
Аз ще се намеся тук - като като човек, имаш няколко бизнеса, понякога се е случвало да имам престои от по 1+ месеца в провинцията. Разбира се, пътувам до столицата по работа, няма как, но все пак живея там, дори и за кратко. Както и да е...любимото ми място - вила на село. Абсолютно умишлено не е нещо бог знае какво - нали поради тази причина отиваш там..та, искаш или не - като поживееш за толкова време пазаруваш от местните магазини, че и ежедневно ходя за елементарните неща понякога. Та..това е село с население около 1,500 души. Тук има 4 магазина. Преди бяха 5, но и единият така в нещо като барака, отпред прясното мляко в колата на слънце, вътре - пълна мизерия и доста бързо затвори. Нито един от тях не е от въпросните, които ти описваш - всички са напълно нормални магазини, каквито ги познаваме в София. Въпреки че населението са си предимно възрастни хора. Та тук откривам пресни десерти във всеки магазин - перфектно за гости, добър алкохол (не е такъв, какъвто си купувам иначе, но ако има нещо спешно няма да е трагедия ако купя от черния Jack Daniels), има пресни яйца всяка сутрин, месо (в повечето случаи има и от единственото пиле, което купувам, и то охладено, а не замразено - Duc), което не е евтино в сравнение със заплатите там, прясно свинско и т.н., няколко вида брашна, включително на каменна мелница от по 3лв/бройката , става божествен хляб с квас от него. Винаги като си заявя ми докарват сушени домати на следващия ден, каперси или каквото и да е. Винаги има нахут, боб и други култури и в буркан, и в пакет. И това е във всички магазини. Само за един недостатък се сещам - плодовете и зеленчуците. За тях вече трябва да паля колата и да ходя до града, защото са под всякаква критика.

Но съвсем не е както ти си го представяш - "никой не гледа прозорците", не е вярно. Ходят за 2 стотинки - не е вярно. Тези, които биха го направили теоретично, не могат да ходят. Тези, които могат - не биха се занимавали с такива глупости. Почти никой не би пазарувал и от т.нар. "малък склад" при наличието на 4 хубави магазина с много богат асортимент за населеното място. Разбира се - ще има един, двама, но ти на тях ли ще разчиташ?

Изобщо в нещата ти може да има нещо вярно, но определено са силно преувеличени. Ти трябва да се отличиш с нещо, за да печелиш. Нека ти кажа нещо - въпросните собственици не отцеляват, защото разчитат на дохода само от един магазин - те имат по много. Отвори магазин за перилни препарати и тоалетна хартия по-хубаво, внасяй ги от чужбина на добри цени и тогава хората ще идват при теб заради това....

Идеи имаш, но като ти идват по 5 на ден - сортирай ги малко и започни с една, защото в момента продаваш кецове за нло сайт, търсиш финансиране за втори сайт, магазин и накрая нищо. Не така се правят бизнес планове, нямш нищо в детайли, ама нищо...
 
Аз ще се намеся тук - като като човек, имаш няколко бизнеса, понякога се е случвало да имам престои от по 1+ месеца в провинцията. Разбира се, пътувам до столицата по работа, няма как, но все пак живея там, дори и за кратко. Както и да е...любимото ми място - вила на село. Абсолютно умишлено не е нещо бог знае какво - нали поради тази причина отиваш там..та, искаш или не - като поживееш за толкова време пазаруваш от местните магазини, че и ежедневно ходя за елементарните неща понякога. Та..това е село с население около 1,500 души. Тук има 4 магазина. Преди бяха 5, но и единият така в нещо като барака, отпред прясното мляко в колата на слънце, вътре - пълна мизерия и доста бързо затвори. Нито един от тях не е от въпросните, които ти описваш - всички са напълно нормални магазини, каквито ги познаваме в София. Въпреки че населението са си предимно възрастни хора. Та тук откривам пресни десерти във всеки магазин - перфектно за гости, добър алкохол (не е такъв, какъвто си купувам иначе, но ако има нещо спешно няма да е трагедия ако купя от черния Jack Daniels), има пресни яйца всяка сутрин, месо (в повечето случаи има и от единственото пиле, което купувам, и то охладено, а не замразено - Duc), което не е евтино в сравнение със заплатите там, прясно свинско и т.н., няколко вида брашна, включително на каменна мелница от по 3лв/бройката , става божествен хляб с квас от него. Винаги като си заявя ми докарват сушени домати на следващия ден, каперси или каквото и да е. Винаги има нахут, боб и други култури и в буркан, и в пакет. И това е във всички магазини. Само за един недостатък се сещам - плодовете и зеленчуците. За тях вече трябва да паля колата и да ходя до града, защото са под всякаква критика.

Но съвсем не е както ти си го представяш - "никой не гледа прозорците", не е вярно. Ходят за 2 стотинки - не е вярно. Тези, които биха го направили теоретично, не могат да ходят. Тези, които могат - не биха се занимавали с такива глупости. Почти никой не би пазарувал и от т.нар. "малък склад" при наличието на 4 хубави магазина с много богат асортимент за населеното място. Разбира се - ще има един, двама, но ти на тях ли ще разчиташ?
Има магазинчета, в които като влезеш мирише на гадно и на развалено, примерно са истипосали едно пла

Изобщо в нещата ти може да има нещо вярно, но определено са силно преувеличени. Ти трябва да се отличиш с нещо, за да печелиш. Нека ти кажа нещо - въпросните собственици не отцеляват, защото разчитат на дохода само от един магазин - те имат по много. Отвори магазин за перилни препарати и тоалетна хартия по-хубаво, внасяй ги от чужбина на добри цени и тогава хората ще идват при теб заради това....

Идеи имаш, но като ти идват по 5 на ден - сортирай ги малко и започни с една, защото в момента продаваш кецове за нло сайт, търсиш финансиране за втори сайт, магазин и накрая нищо. Не така се правят бизнес планове, нямш нищо в детайли, ама нищо...
Не е измислица това, което пиша. Да ходят за 5 стотинки пенсионери, които едвам ходят ходят да си вземат по евтино с 5 стотинки. А и не само пенсионери. Кофти е, но е така. Едвам, едвам върви но отива да си купи 5 хляба по 60 стотинки и така нататък.
Не че сме западнал град, но не сме и проспериращ. Ти разбираш ли, че един от най-вървежните магазини, е с тенекиена фасада от времето на соца, не се сещам как се казваха тогава, соц заведенията за по някоя чашка. Има и такива, които миришат на гадно и на развалено, примерно са изтипосали едно плаке със сурови пилешки дробчета. Има и такива които са добре направени, поддържат хигиена, имат фасада. Различно е, но хората като цяло са бедни и на повечето не им дреме за фасадата и за изпълнението важно е да си намерят каквото им е необходимо на най ниска цена, на мен ми пука, но на повечето не.
Ако ти кажа къде живея изобщо няма да ми повярваш, още повече няма да ми повярваш на това, което пиша, защото живея някъде, в един малък град, който всъщност е доста известен, но реалността е много различна от това, което е.
 
Последно редактирано:
Аз ще се намеся тук - като като човек, имаш няколко бизнеса
С тази намеса трябваше да изчакаш до петък :D
 
Само за един недостатък се сещам - плодовете и зеленчуците. За тях вече трябва да паля колата и да ходя до града, защото са под всякаква критика.
Тц-тц-тц и това от био-производител и износител с 200 декара оранжерии... На къде отива света.

@kpetrov, като бивш собственик на хранителен магазин в малко населено място ти казвам приятелски - няма да го бъде. Откажи се. :) Измисли нещо наистина рентабилно. Модата на хранителните магазини отмина.
 
Тц-тц-тц и това от био-производител и износител с 200 декара оранжерии... На къде отива света.

@kpetrov, като бивш собственик на хранителен магазин в малко населено място ти казвам приятелски - няма да го бъде. Откажи се. :) Измисли нещо наистина рентабилно. Модата на хранителните магазини отмина.
Съжалявам, че не отглеждам маруля/ягоди/манго/банани, etc..ама какво да се прави. Първото ми става горчиво всеки път, с второто изобщо не ми се занимава, а другите няма и да ги коментирам :D. Кво да се прави, сутрешното смути без банана е като мусаката без картофи.
 
Не е измислица това, което пиша. Да ходят за 5 стотинки пенсионери, които едвам ходят ходят да си вземат по евтино с 5 стотинки. А и не само пенсионери. Кофти е, но е така. Едвам, едвам върви но отива да си купи 5 хляба по 60 стотинки и така нататък.
Не че сме западнал град, но не сме и проспериращ. Ти разбираш ли, че един от най-вървежните магазини, е с тенекиена фасада от времето на соца, не се сещам как се казваха тогава, соц заведенията за по някоя чашка. Има и такива, които миришат на гадно и на развалено, примерно са изтипосали едно плаке със сурови пилешки дробчета. Има и такива които са добре направени, поддържат хигиена, имат фасада. Различно е, но хората като цяло са бедни и на повечето не им дреме за фасадата и за изпълнението важно е да си намерят каквото им е необходимо на най ниска цена, на мен ми пука, но на повечето не.
Ако ти кажа къде живея изобщо няма да ми повярваш, още повече няма да ми повярваш на това, което пиша, защото живея някъде, в един малък град, който всъщност е доста известен, но реалността е много различна от това, което е.
Е кажи къде живееш, може да съм бил там...
 

Горе