Създаване на фирма и т.н.

bedio

Member
Здравейте,
искам да мина на следващото ниво и да си минавам всички разходи и приходи от нета през фирма която да си направя.
Може ли да ме насочите каква фирма точно и някои съвети да ми дадете.
Мерси.
 
От: Създаване на фирма и т.н.

Помисли добре първо какви приходи и разходи имаш и дали си заслужава!
 
От: Създаване на фирма и т.н.

ООД или ЕООД е най-изгодно, но ако няма достатъчен оборот ще си на загуба и няма смисъл. По-добре първо се консултирай със счетоводител.
 
От: Създаване на фирма и т.н.

Сам ли си? Тогава ЕООД, ако си в сдружение - ООД. Важно е и от къде са приходите, че ако са от ЕУ, направо мисли да си и по ДДС. ;) Виж какви нужди имаш и така ще прецениш и кое ще ти свърши работа най-добре. ;)
 
От: Създаване на фирма и т.н.

Има само две причини да регистрираш фирма - ако извършваш търговска дейност (купуваш разни неща и после ги продаваш) или ако имаш твърде много разходи и искаш да плащаш данък върху печалбата вместо данък върху приходите.

Например ако имаш 50 000 приходи, 40 000 разходи, ще плащаш данък върху 10 000 ако си фирма. Ако си физическо лице, данъкът ще е върху 50 000, което е голяма набутвация.

Обаче ако имаш 2000 лв приходи месечно (само за услуги - никаква търговия), 200 лв разходи месечно (хостинг, домейни и други), не си струва да регистрираш фирма, защото само счетоводството ще е стотици левове, което е много повече от спестените данъци (вместо върху 2000 лв ще плащаш върху 2000 - 200 - останалите разходи). Тоест за да спестиш няколко лева данък ще се набуташ със стотици левове счетоводство.
 
От: Създаване на фирма и т.н.

При физическите лица има нормативно признати разходи и при начисление, отпадат от общата сума за внасяне.
 
От: Създаване на фирма и т.н.

Не винаги реалните разходи са колкото нормативно признатите.

И не ми е много ясно дали винаги може да се приложат 25% нормативно признати разходи.

Облагаем доход
Чл. 29. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., предишен текст на чл. 29 - ДВ, бр. 31 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) Облагаемият доход от стопанска дейност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, се определя, като придобитият доход се намалява с разходи за дейността, както следва:
1. (нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) с 60 на сто за доходи от дейността на физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, за производство на непреработени продукти от селско стопанство, с изключение на доходите от производство на декоративна растителност;
2. (предишна т. 1 - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) с 40 на сто за:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) доходи от дейността на физическите лица за производство на преработени или непреработени продукти от селско стопанство (включително от продажба на произведена декоративна растителност), от горско стопанство (включително от събиране на диворастящи билки, гъби и плодове), от ловно стопанство и от рибно стопанство;
б) авторски и лицензионни възнаграждения, включително за доходи от продажба на изобретения, произведения на науката, културата и изкуството от техните автори, както и за възнаграждения за изпълнения на артисти-изпълнители;
в) доходи от упражняване на занаят, които не се облагат с патентен данък по реда на Закона за местните данъци и такси;
3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) с 25 на сто за доходи от упражняване на свободна професия или възнаграждения по извънтрудови правоотношения.
(2) (Нова - ДВ, бр. 31 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) В облагаемия доход по ал. 1 не се включват доходи, които са участвали при формиране на облагаем доход по реда на чл. 26 за предходни данъчни години.

Например ако някой получава доходи от AdSense, това може да се разглежда като "възнаграждения по извънтрудови правоотношения" и според чл. 29 ал. 1 т. 3 нормативно признатите разходи са 25%. Обаче лицето може да е купило сайтове на стойност 80% от доходите си, в резултата на което ще плаща данъци и осигуровки върху сума, която превишава реалната му печалба и даже платените данъци и осигуровки ще превишат реалната печалба, в резултат на което лицето ще бъде на загуба от инвестицията в сайтове.
 
От: Създаване на фирма и т.н.

До колкото съм запознат, 25 % са основни разходи по предмета на дейността - материали, пътни такси, транспорт, предпазни средства, оборудване, прибори и т.н. Няма как да купиш плазма и да я отчетеш в тези проценти.
 
От: Създаване на фирма и т.н.

Тези 25%, които са споменати в цитирания от мен закон, не зависят по никакъв начин от направените разходи и са винаги 25%. Независимо дали реалните ти разходи са 1% или 99% - данъка и осигуровките ги плащаш върху 75% от дохода (т.е. целия доход - 25%).

Ако нямаш почти никакви разходи - значи е изгодно да ти признаят 25% разходи и да не регистрираш фирма. Ако обаче имаш 90% разходи - тогава трябва или да фалираш (прекратиш дейност), или да си регистрираш фирма.

Ако имаш фирма - разходите на фирмата са точно толкова, колкото отчетеш. Ако ги отчетеш коректно - ще плащаш данък върху печалбата на фирмата (действителната печалба), а не върху приходите на фирмата. Горните проценти се отнасят само за физически лица.

При някои видове доходи няма нормативно признати разходи. Например това са доходите, които се попълват като "други доходи" и доходите от спекулация с финансови инструменти.
 

Горе