С кои закони трябва да сме наясно?

XpucTo

New Member
Реших да си вложа събраните пари в една българска банка с месечно олихвяване от 0.01%. Да, процентът е малък, но все пак е по-добре отколкото само да си стоят в шкафа. Малко преди да ги внеса ме светнаха, че има закон, с който доходите от лихвите по банкови сметки се облагат с 8%.

Според разпоредбата на чл. 38, ал. 13 от ЗДДФЛ всички лихви по банкови сметки на местни физически лица са обект на облагане с окончателен данък 8%, който се определя върху брутната сума на придобитите доходи и за който не е предвидено да се ползват каквито и да било данъчни облекчения.

  1. Понеже съм млад и зелен :) реших да се допитам дали това означава, че ако внеса 1000лв след първото месечно олихвяване ще имам 1000.1лв, но ще дължа 0.008лв на държавата.
  2. Има ли някои други задължителни закони, с които трябва да сме наясно, и къде да се запозная с тях?
 
Последно редактирано:
и да има такъв закон ще ти вземат 8% само от лихвата, поне така излиза
 
С много закони трябва човек да е наясно. Помисли откъде ти идват доходите - ако се подписваш някъде, ако в документите остават следи, че си получил кинти - дължиш данък и в определени случаи и осигуровки. Когато се разплащаш в брой - на ти стоката, дай ми парите и не се подписват документи - следа няма и съответно никой не е луд да обявява такива сделки, за да му обложат приходите. Ако си на трудов договор, грижата за тези работи е на работодателя ти, всичко останало - зависи как излиза по документи. Питай тук за конкретни работи.
Задължително е над 18 г. да плащаш здравни осигуровки, без значение дали работиш - някъде около 22 лв/месец, ако си безработен. За целта посети клона на НАП по постоянен адрес и се поинтересувай какви декларации трябва да подадеш, преди да започнеш да плащаш.
 

Горе