Търговска марка и конфликт на интереси

chandler

New Member
Здравейте, със сигурност ще трябва да се консултирам с адвокат, но все пак искам да видя дали някой се е сблъсквал с моя проблем.

Имам следния казус:

Регистрирал съм фирма с да кажем име "Продавам ябълки и круши"
Имам сайт, като домейнът е .com и няма нищо общо с името на фирмата. Да кажем edin primer namprimer . com

Оказва се, че има друга фирма, която действа в същата сфера от доста време, и има запазена марка Primer Naprimer, фирмата им се казва по същия начин, както и домейна, но е bg - primer naprimer . bg

Реално по име на фирмата нямаме нищо общо. Проблемът е че моят домейн и техния са много близки - разликата е че аз съм добавил една дума пред тяхното име.

Въпросите ми са:

1. могат ли да ми отнемат домейн, който е .com , при условие че имат регистрирана търговска марка, която включва част от името на домейна ми, а техния домейн е .bg
2. могат ли да ме съдят за щети върху интелектуална собственост, при положение че фирмата не оперира с име, по никакъв начин сходно на тяхното, просто в самия сайт се споменава нещо като търговска марка (която не съм регистрирал), но е сходна на вече регистрираната тяхна търговска марка
 
Имам регистрирана търговска марка (макар и не в България), както и съм обмислял оспорване на използване на марката ми. В тази връзка съм научил това-онова за търговските марки.

1. Домейнът ти могат да го отнемат чрез ICANN арбитраж или решение на съда. И в двата случая според мен има голяма вероятност да спечелят.
2. Могат да те съдят за щети върху името и марката им, макар че доказването на подобни щети не е лесна работа. Уронване на престижа, пропуснати ползи и такива.

Ако се занимаваше с различна от тяхната дейност или беше започнал да ползваш името преди те да регистрират търговската марка, тогава нямаше да е проблем. Но ти си им конкуренция и си регистрирал на практика идентичен домейн. Според мен ще загубиш и домейна, и евентуалното съдебно дело, така че по-добре използвай друг домейн. Но все пак може да се консултираш и с адвокат - както казах, не съм експерт по темата.
 
Последно редактирано:

Горе