Търгуване през готова онлайн платформа

Здравейте,
нов съм в сайта и изчетох доста от публикуваните теми,консултирал съм се с различни счетоводители и адвокати и все пак срещам доста противоречия.Един адвокат ми каза - много хора не правят разлика м/y двете понятия Електронен магазин и онлайн платформа (ще визирам за пример сайтът ОЛХ).
Когато имаш електронен магазин,то на практика си е като да имаш реален - становище,фирма,счетоводство и всичко в тази насока.Да, ти осъществяваш търговска дейност и си заплащаш съответните данъци.Имаш си неоспоримите предимства пред другия посочен вариант - стоката си е твоя,твой цени,ти определяш кое,какво,как ще струва и изглежда.Дотук за Електронния магазин.
Онлайн платформите (OLX,Bazar,auction,Ebay) там не ти искат фирма за да се регистрираш.Качваш обяви и продаваш.Примерно продавам 1-2 предмета за 100лв днес или пък 10 за 1000лв.Не може да се отрече,че се извършва търговска дейност погледнато откъм законна гледна точка,но нима нарушавам закона? Платформата се официално се явява посредник между две частни лица,самата платформа е регистрирана законосъобразно и има лиценз за извършването на тази дейност,следователно си плаща някакви данъци.Същото важи и за куриера чрез който изпращаш дадена пратка и как неговата товарителница се счита един вид фактура или касова бележка.
Ти се явяваш като потребител на сайта който използваш и на куриера.Регистрираш се,съгласяваш се с техните правила и условия на ползване и следователно им заплащаш за предоставените услуги.
Ще се опитам да ви запозная накратко със своя казус - частно лице съм , имам склад под наем в индустриална зона и закупувам дадени артикули от други хора (онлайн,чрез куриери,лично,чужбина и т.н) съответно разполагам и с артикули, и с документи как съм се сдобил с тях.Тоест дейността ще бъде препродажба.Няма да продавам нищо в границите на имота - тоест няма да упражнявам търговска дейност.Няма и да отварям електронен магазин.Ще използвам готовите онлайн платформи и куриери за осъществяването на препродажбите си.Цялата идея е,че в избраната от мен сфера,по-лесно се търгуват нещата през точно такива платформи,а отварянето на електронен магазин би било излишно и безсмислено.Да,но аз не желая да нарушавам закона.Не желая утре съответните органи да се явят и да кажат- вие извършвате незаконна търговия.
Нужна ли ще ми бъде фирма,след като посочил вида и начина на дейност,която ще упражнявам,и ако да,каква фирма? От гледна точка на закона легално ли е да продаваме през готовите платформи - ако да,защо,не плащаш данъци,не откриваш фирми чисти пари,може да са малко може и много.Как може да се определи кой е в нарушение ако един човек изкарва 100лв месечно така,втори 1000лв,а трети 10000лв.При положение,че и за тримата условията и изискванията са еднакви?
Ще се радвам много,ако някой може да ме насочи или да сподели опит как би било правилно да продължа своята дейност.Пак казвам,не желая да укривам данъци и да извършвам незаконни дейности.Ако трябва фирма ще направя,ако трябват някакви данъци или такси - ще ги плащам. Просто въпросите са трябва ли и защо?
 
Мисля доста са те объркали и адвокати и счетоводители. Определението за електронен магазин посочено по горе изобщо не се лимитира само до това или пък не е нужно да е точно в такива параметри.

Можеш да продаваш стоки в различни платформи като физическо лице без фирма дотолкова доколкото би се случило това едно физическо лице което не извършва търговска дейност - тоест в много ограничен размер. Почнеш ли да продаваш нова стока е ясно, че става въпрос за търговска дейност. Има ли система в продажабите, а не спорадичност.

Нуждата от фирма се решава от това дали имаш търговска дейност или не. Няма значение дали продаваш на пазара, у дома, на плажа, онлайн или където и да е. Това, че куриерите и то не всички, издава касова бележка за паричния превод ти дава предимство дотолкова, че няма нужда да купуваш касов апарат. Това пък и още по-сложно и е нужно да ти се обясни отделно.

А, това дали трябва да имаш електронен магзин естествено че да, ако си сериозен.

Регистрирай си едно ЕООД, струва 110 лв. След това имаш около 200лв разходи на месец за осигуровки, счетоводство и банкова сметка.
 
Просто въпросите са трябва ли и защо?
Трябва. Защото закона го изисква. Това си е търговска дейност. Да, OLX не ти иска фирма, но след като упражняваш търговска дейност трябва да имаш фирма. Регистрирай си едно ООД или ЕООД, за да си спокоен.
 
Да,но когато се обърнете със същият въпрос откъм правна гледна точка към ОЛХ говорим обаждане,което се записва и прочие - те ви казват,че не ви е нужно да имате фирма,защото те се явяват посредник между двете лица предлагащ и търсещ и имат право да упражняват дейността си законосъобразно.Пък и на теоритично как ще докаже,че извършвам търговска дейност,при положение ,че всичко става онлайн и се изпраща по куриери и как ще ме изкарат по-различен от някой ,който си продава да речем покъщината по същия метод.EООД си имам регистрирано,идеята е как да се процедира напред,кое е удачно и защо.
 
Това, което са ти казали от OLX или нещо не сте се разбрали, или ти говорят пълни глупости. Да, ако си продаваш старите дрехи или някакви мебели от Вас, естествено че не ит трябва никаква фирма. Но купуваш ли стока, за да я продадеш после с цел печалба, това вече си е търговска дейност отвсякъде. Без значение али продаваш онлайн или на сергия пред Вас, или си под наем в някой мол. Все едно е, разликата е в мащабите, дали изкарваш 100, 10 000 или 100 000 лв., пак е горе-долу същото. От законова гледна точка трябва да имаш фирма. Има си много лесни начини да те хванах, ако решат, в Еконт пазят информация за всяка твоя пратка. Друг е въпроса, дали и кога някой ще се хване да те проверява тебе, но ако почнеш да пращаш повечко може и да се набиеш на очи. Те и в Еконт ще ти кажат сигурно, е ни ти трябва фирма, защото за тях им е по-добре да си правят оборота от теб. Вече ти си решаваш дали ще си на сиво или ще си на светло.
 
Колега, получаваш такива отговори защото ти отговарят папагали, и ти не питаш както трябва. Освен това тях не ги интересува, те искат ти по най-бързия начин да си пуснеш обявите. А, пък служителката от съпорта, пък хептен не и дреме за теб и си повтаря едно и също. Може ли да продавам без фирма, да може. Може доколкото тях ги интересува.
 
Тоя въпрос сме го дъвкали многократно тука. Без фирма не можеш да продаваш, защото извършаваш незаконна търговия, край на въпроса! Как продаваш, как изпращаш няма никакво значение. Като искаш да продаваш, регистрираш се като едноличен търговец и си ти. Разходите са минимални, всичко е законно, нямаш проблеми, отговаряш лично, с цялото си имущество. Ако искаш да развиваш бизнес, забравяш кокошкарските изпълнения, регистрираш дружество и бачкаш като човек. Вярно, разходите са малко повече, ама работиш на едно нормално ниво. Ако оборотите, които планираш, не покриват разходите по издръжката на дружеството си преразглеждаш бизнес концепцията.

Не знам каква е тая наивност да си мислиш, че olx или базара може да е някакъв фактор в случая!? Те са посредник между търсещия и предлагащия, нищо повече. Парите от доставчика кой ги взима в крайна сметка?

Виждам че си в началото на бизнес кариерата си, затова ще ти кажа следното: Ако от сега си планираш бизнеса кокошкарски, без фирма, данъци, разходи и всичко, в бъдеще никога няма да можеш да го вкараш в закови рамки. А от това следва, че разрастването ти се превръща в утопия. Жив пример за това е темата за часовниците, която един колега пусна наскоро, прочети я. Жив пример за това, което ти говоря.

Ако имаш топки, можеш да работиш в сивото, докато натрупаш някакъв капитал или да храниш друг бизнес, докато потръгне, ама за дълго време да работиш нелегално си е трудно и не е за всеки. Особено за човек без опит. То и легално да работиш, ако си новобранец, пак същата работа, все ще се набуташ накрая, ама то е друга тема :)
 
Като искаш да продаваш, регистрираш се като едноличен търговец и си ти. Разходите са минимални, всичко е законно, нямаш проблеми, отговаряш лично, с цялото си имущество.

или си регистрираш еоод и те боли фара за каквато и да е отговорност.
 
Да де, ама подозирам, че не може да си плаща масрафа. ЕООД/ ООД, си има разходи, особено ако е регистрирано по ДДС.

или си регистрираш еоод и те боли фара за каквато и да е отговорност.
 
Жена ми твърди, че съм девствен.
А децата от кого са?
 
Съгласен съм с колегата tanipo...Когато извършваш търговска дейност по занятие трябва да го декларираш и да плащаш данъци (ако искаш да си изряден към държавата). Можеш да декларираш доходи от търговия и като ФЛ, не е нужно задължително да регистрираш дружество, но от гледна точка да осчетоводяване и отговорност ЕООД е най- добрия вариант. Краткото обяснение за това е, че отговаряш до размера на имуществото (ако няма такова-до размера на капитала) на дружеството и не се засяга личното имущество. Обратно ако търгуваш като ФЛ отговаряш и с личното имущество.
 
Счетоводител напред в бранша ме посъветва да не се регистрирам по ДДС до 50000лв оборот не било нужно,след това спирам и отварям нова фирма и като се минат 12 месеца може да почна пак от първата и в действителност ми даде за пример няколко местни,които са доста напред с материала използващи този метод
 
които са доста напред с материала използващи този метод
И каква е далаверата?
Аз се сещам само за една, но и за доста минуси покрай нея.
 
Счетоводител напред в бранша ме посъветва да не се регистрирам по ДДС до 50000лв оборот не било нужно,след това спирам и отварям нова фирма и като се минат 12 месеца може да почна пак от първата и в действителност ми даде за пример няколко местни,които са доста напред с материала използващи този метод

Първо тогава и ти няма да можеш да ползваш ДДС от твоите доставчици.
Второ ако са на твое име и двете ЕООД-та или ти ги управляваш ще бъдат свързани лица и не е много сигурно при евентуална ревизия как ще ги разглеждат.
ДДС-то е хлъзгава работа, така че внимавай с заигравката ...
Успех!
 
ДДС-то е най-дебилния данък. Абсолютно пропагандна история, уж че крайния потребител го плаща. Да ама не, освен това го плащат и всички малки фирми, които работят с крайния потребител.
Минусите да си по ДДС са много. Например по-скъпо и сложно счетодовство, повече проверки, и най-вече повече разходи, защото ти възстановяваш ДДС на цена на едро, а плащаш ДДС на цена на дребно. Тоест ако си малка фирма работеща с крайни клиенти купуваш на 12 лв, продаваш на 24, има едни 2 лв дето ти се губят. Още повече пък ако предоставяш услуги, тогава направо си ги подаряваш на държавата тия пари, щото нищо не възстановяваш. Така ставаш неконкурентен не само на тия дето нямат фирми, ами и на тия дето не са по ДДС. Да не говорим колко губи държавата от ДДС измами. В крайна сметка обаче губят коректните и честни тъговци. В резултат на което много хора наистина прибягват по ползването на различни фирми за да избегнат тази регистрация.
 
Абсолютно, освен това за онлайн търговия специално, мисля че без ДДС може да предлагаш по-ниски цени. Сложиш ли ДДС-то веднага ги вдигаш. Има си и минуси де, не може да ползваш рекламни фактури от ФБ да речем.
 
Тоест ако си малка фирма работеща с крайни клиенти купуваш на 12 лв, продаваш на 24, има едни 2 лв дето ти се губят.
Ми нали за това се казва Данък Добавена Стойност, на тези 10 лева горница, които си слагаш им се начислява ДДС.
 
Така излиза, че регистирания по ДДС внася в държавата ДДС-то на горницата си, а нерегистрирания или може си го остави за себе си. В този ред на мисли за мен твърдението, че ДДС не се плаща от търговеца и подоби и, че не утежнява бизнеса са глупости.
 

Горе