Търпите ли критика?

Cassiopeia

Active Member
Защо пускам темата в този Форум за предприемачи?
Защото онлайн или офлайн често работите за клиенти, които имат изисквания към нещо което искат от вас. За парите, които дават могат да имат претенции съотносими с вашите възможности, докато им угодите и те са доволни, а и вие че сте си свършили работата.
В горния смисъл обаче, говорим точно за претенции и изисквания, които са в рамките на общоприетото.
Отиваш в магазина и си избираш кой шоколад да си купиш или кое парче месо, кои домати или банани. Все на една цена всяко едно, но си избираш. Не обвиняваш производителя или доставчика или дори управителя на магазина, че има само кофти останали продукти, а просто не си купуваш, ако не ти харесат или няма точно от товя шоколад с круша.

Когато обаче ти самия създадеш нещо, което не е с цена или срещу заплащане и си го харесваш ... дали ще е корабче от хартия, дървена къщичка на дървото или пясъчен замък, и попиташ някого- Какво мислиш? Тогава в какви граници трябва да са критиките? И кое всъщност е градивна критика?
Ако добрнамерено и градивно ми обясниш, как на теб би ти харесало и би го направил, ок, направи си сам, хартиено корабче, къщичка, замък.
Но за моя си кораб и замък ... що е нужна критика?
Често се е случвало за писани неща някои хора да се обосновават с това, че щом не търпиш критика не го споделяш или не питаш за мнение. Пишеш си го, четеш си го. Ако имаш кинти си го издаваш и не ти пука кой какво мисли, или дали би го направил по-добре от теб ...уонаби ... да заповяда с цялото си критично мислене и разум, да покаже на уважаемата публика как се прави. Нещо съвършено и недостижимо!
С две думи, аз не търпя критика! А вие?
 
Последно редактирано:
От: Търпите ли критика?

Да, ама никъде не е казано, че не може да се бълва огън в ответ, нали :D
 
От: Търпите ли критика?

То започнеш ли да спориш с подобни критици-капацитети-авторитети, които естествено че биха го направили по-добре, забрави да ги убедиш в твоята гледна точка или гаранция, че обвинението "Ти Не търпиш критика!" трябва да те размаже от срам и виновно да унищожиш това грозно творение способно да понесе толкова критики горкото... баси колко думи, за да обясня, че не ми дреме от критиците и разбирачите. От друга страна ще е готино това да го прибавят като специалност в университета: Критика и критикология/критикософия.
 
От: Търпите ли критика?

Много хора не търпят критика. Макар и градивна. Ситуацията се влошава много когато човекът не умее да погледне нещата отстрани и да ги оцени. Тогава си мисли, че може да му се подиграват. А пък особено тежко е, когато това, което е направил не става за нищо, и всички му казват, че е така, но човекът си е заблуден и мисли обратното. Примери в това отношение колкото искаш, само да се влезе в пазара и да се види що за чудесии се продават, неща, които даже не може да си помислиш, че може да съществуват, но иначе окичени с гръмкото име: "Система, сайт, дизайн...".
 
От: Търпите ли критика?

Да, вероятно има и нещо полезно в критиката. Ако наистина си самоповярвал си неудачник би могъл да се научиш как се прави едно или друго, и да имаш вече самочувствие да се представяш наравно с други. Но когато не се показва начин да се научиш, или по-лошо, критиката не е от човек с опит в областта, или още по-добре постижения в нея, тогава си остава просто твое/негово мнение и нищо повече.
Респективно, като става въпрос за писане, тогава наистина всеки човек си има оформени стереотипи. И има неща и автори, стилове и жанрове, които му харесват и предпочита, и други които не разбира и са му безинтересни. Това като си читател, нали. И като такъв казваш: Аз имам издателска къща и искам да печеля кинти. Да имам продажби от някакви книги. Трудно е, защото в тези времена на интернет и виртуалност, която смила всичко, доста прецизно трябва да се нацели и заинтригува читател. За това искам от теб ... (това и това). Точка. Направиш ли го, давам ти 5 000 лева. Купувам ти правата и после печалба от продажбите 5% на година. Ако искаш?! Ако не, жив и здрав.
Това е сделка и е рационално да има критика. Защото е обвързване и договорка.
Когато няма подобни обстоятелства обясни ми какъв е смисълът на критиката? Ок.Аз ще се науча да понасям критики. И? Какво следва от това? Ще стана ли по-добра? Ще започна ли да пиша по-интересно? Ще имам повече фенове или ...
 
От: Търпите ли критика?

Ок.Аз ще се науча да понасям критики. И? Какво следва от това? Ще стана ли по-добра?

Тук въпросът е не толкова до понасянето на критика, а да можеш да се промениш. Да имаш волята за това. Самата промяна и подобряване на уменията е нещо малко по-различно от понасянето на критика.
 
От: Търпите ли критика?

Разминаването е в това, че ти мислиш, че проблемът е в мен, а аз мисля, че проблемът е в критикуващият.
Мога и да се променя, но мога и да не искам. Така да се харесвам и една голяма част хора такава да ме харесват. А това че един критикуващ намира това за недостатъчно, е свободен да си остане с критиката и удоволствието да я сподели, ако пише във вестник или блог. Но не и да смята мнението си за меродавно и животоспасяващо за критикувания. Хубаво че споменах животспасяващото, защото се сетих за прмер с лекар например. Отиваш да ти правят операция и доктора ти казва (информира те, не те пита, защото той е лекарят, ти си в неговите ръце- живота ти): така и така една упойка, ще отстраним единия тестис, за да Ви спасим живота.
Не си съгласен (това между другото е по истински случай, не се шегувам). Информирано съгласие не подписваш, но с подлагаш на операцията. Събуждаш се след упойката ЖИВ, но без един тестис.
Тук си в правото си и не си съгласен. Става въпрос за твоето здраве и тестис, но докторът е този който решава всъщност и ти спасява живота.
Ако беше оставил да го критикуваш какъв е мародер, садист и загубеняк щеше да си мъртъв.
 
От: Търпите ли критика?

Понятието градивна критика ми е малко непонятно, намирам думите градивно и критика за несъвместими, все едно да кажеш градивен шамар:) и все пак като се замисля шамара може да бъде градивен до толкова да те накара да не повтаряш следващия път същата грешка примерно, но ако пък отнесеш много шамари това може да има не градивен, а дори и деградивен ефект, всичко е относително.

Критиката повечето от Българите външност не я понасяме добре, критикуваме, но не понасяме да бъдеме критикувани, така че най-добре е въобще да не се използва думата критика поради негативното и значение в нашето съзнание, а да се използва думата съвет, така че не трябва да се критикуваме, а да си даваме приятелски съвети:).
 
От: Търпите ли критика?

Който не търпи критика, явно има някакъв проблем. Всеки имаво право на мнение и никой не е длъжен да харесва нещата на останалите. Друг е въпроса, че понякога хората използват злобни коментари, с които се опитват да принизят някого, но тогав апроблема пак е техен.
 
От: Търпите ли критика?

Съгласна съм. Съвет и то поискан. Конкретно. Това и това не си харесвам, посъветвай ме как да го направя или как ти би го направил?
 
От: Търпите ли критика?

Който не търпи критика, явно има някакъв проблем. Всеки имаво право на мнение и никой не е длъжен да харесва нещата на останалите. Друг е въпроса, че понякога хората използват злобни коментари, с които се опитват да принизят някого, но тогав апроблема пак е техен.

Или си противоречиш с първото и последното изречение, или ни обясняваш, че който не е мазохист и не може да търпи си е негов проблем.
Добре. Вече ще предупреждавам, че мога и аз да критикувам ... ако има какво... и така ще е реципрочно усещането за откровеност и заинтересованост.
 
От: Търпите ли критика?

Като критикуваш аргументирай се защото иначе се възприема като заяждане, а ако не можеш да се аргументираш или не ти се занимава по-добре не критикувай, аз така мисля.
 
Да, определено. :)

Това е много ценно, защото научаваш много повече. Както съм казвал винаги и съм следвал това като максима - когато някой те критикува, той ти показва грешките, а ти вече си се научил. Много по-добре от това някой да ти каже "да така е, супер е", а реално да е пълен шит, било то работата или продукта.

Но критиката е хубаво да е подплатена с някаква обосновка. ;) Нещо от рода на "не става и не бих го ползвал" без да има нещо от сорта на "защото, технически това можеше да е така, а то е така а в много случаи това не е правилно" е смешно и непрофесионално. :)
 
От: Търпите ли критика?

Аз не само търпя критика към нещата, които правя, но дори я изисквам, защото потупването по рамото не те учи на нищо, освен, че хората са лицемерни, когато имат забележки, а не ти ги казват в очите.

Забележките ще ти спестят време и усилия следващия път и от тях ще научиш как да правиш нещата добре.

Когато си правиш шапка от вестник ( за себе си) няма нужда модните експерти да се изказват, но когато работиш за някого - неговото мнение е закон и трябва да го приемеш.

Изобщо критиката, според мен винаги е градивна и този, който не може да я приеме или е дълбоко комплексиран или главата му се намира дълбоко... някъде.:)
 
От: Re: Търпите ли критика?

Зависи изцяло от това кой е критикуващият и на каква база ме критикува.

Непознат/и! В преобладаващ брой от случаите всъщност са такива. На база ... свободата на словото и това че си имат мнение по въпроса. В голяма част от случаите за тях самите е градивно това мнение, но ако тях ги изкритикуваш по подобен начин ще си заядлив или луд, но те не биха рискували да те "питат" за градивна критика, защото достатъчно правилно вършат всичко каквото правят, и нямат нужда от каквато и да е оценка дори
 
И пак зависи от ситуацията и от непознатия. От начина, по който поднася критиката, от това какво мога да извлека за него като информация чисто визуално, мястото където се намираме, причината, породила критиката и т.н.

Но мисля, че в случая се пита за "махленските критици", на които мога да кажа да си заврат мнението там, където слънце не огрява.
 
От: Re: Търпите ли критика?

Да, определено. :)

Това е много ценно, защото научаваш много повече. Както съм казвал винаги и съм следвал това като максима - когато някой те критикува, той ти показва грешките, а ти вече си се научил. Много по-добре от това някой да ти каже "да така е, супер е", а реално да е пълен шит, било то работата или продукта.

Но критиката е хубаво да е подплатена с някаква обосновка. ;) Нещо от рода на "не става и не бих го ползвал" без да има нещо от сорта на "защото, технически това можеше да е така, а то е така а в много случаи това не е правилно" е смешно и непрофесионално. :)

Blinky,
ти си душичка и напълно разбирам и твоята позиция по въпроса, но по-скоро си е някакъв твой начин да си толерантен, не вярвам винаги да си съгласен с критикуващите и от всеки да научаваш по нещо. В твоя случай е по-интересно всъщност кога ти си позволяваш да критикуваш и защо? Как го поднасяш, така че човекът да те разбере правилно и да не го приеме като лично към неговите способности и усилия да направи нещо, а като възможност, че може и да е по-добре :|
 
От: Re: Търпите ли критика?

И пак зависи от ситуацията и от непознатия. От начина, по който поднася критиката, от това какво мога да извлека за него като информация чисто визуално, мястото където се намираме, причината, породила критиката и т.н.

Но мисля, че в случая се пита за "махленските критици", на които мога да кажа да си заврат мнението там, където слънце не огрява.

Разбира се, че зависи, но аз поясних странния парадокс, колко по-знаещи са непознатите с мнение, от близките ти и приятелите ти. И не защото са ти близки и могат да си замълчат, а защото наистина се съобразяват ... било с достойнството ти или чувствителността ти, поне до начина по който ти го казват или ти обръщат внимание.
Аз много ценя заради това мненията и критиките на брат ми примерно. Той смея да твърдя е оптимално обективен и много строг към мен, дори ако става въпрос за поведението ми и въобще отношенията ми с хората. Да, това приемам, и аз се уча, но ако може непознатите първо да си правят труда и десет пъти да се пробват да удържат порива да изкритикуват и на единадесетия ще им приема критиката. Вече от къде ще ми мине е друг въпрос. 8)
 
От: Търпите ли критика?

В интерес на истината ако правиш въпросното корабче да се хареса на много хора ще трябва да търпиш критика. И да го преправяш поне докато на по-голяма част от таргет групата ти и хареса твоето корабче. Човек се научава на това когато започне да прави корабчета за пари. И тогава изчезва удоволствието от правенето на корабчета. Голяма вероятност е 90% от хората да имат точно обратните на твоите виждания. И тогава или се съобразяваш или се учиш да се съобразяваш. Или правиш корабчета само като хоби.
 

Горе