Търся: Интериорен дизайнер за салон

Здравейте съфорумници !

Някой би ли ми дал ориентир за начина на ползване на услуги от интериорен дизайнер? Първото, което ме интересува е как се формира цената и - за време, за обзаведена площ или в зависимост от капризите на клиента?

Ще ми се да се обърна към дизайнер за проект за обзавеждане на помещение, което не е много голямо - Barber Shop фризьорски салон (затова го считам тругно за обзавеждане и вярвам, че специалиста ще приложи разни хитрини за по-рационално използване на пространството, цветовете, осветлението), но пък се опасявам, че може и да се създаде проект, за който след това трудно да намеря изпълнител, освен ако не оставя дизайнера да организира и изпълнението, което за мен ще е най-удобния варянт.

Моля ви за съвет, какви са принципите на позване на такава услуга, къде може да има неизгодни за клиента уловки, на какви точки в договора за услугата трябва да се обърне внимание? А някой имал ли е горчив опит в такава дейност? А какво пък става, ако клиента накрая остане недоволен от поне някои елементи на проекта или изпълнението, организирано от дизайнера?

Много въпроси зададох, но моля който има какво да спедели по темата да го направи.
Благодаря предварително!
 
Привет! Налагало ми се е да ползвам дизайнери няколко пъти, така че споделям опит от първо лице.

Цените им се базират на квадратура, като вътре могат да бъдат включени различни под-услуги според това какво търсиш (пр. план, визуализация на идеен проект, избор на материали, изпълнение и т.н.), но в повечето случаи ще получиш крайна цена на кв.м.

Принципно си имат контакти с изпълнители, майстори и производители, така че биха могли да ти надзирават целия процес до завършване (или дори да ти включат цена със самото изпълнение). Работил съм и по двата начина - с мои и с техни изпълнители и не съм имал проблеми. В крайна сметка работата на дизайнера е да ти надзирава изпълнението по проект.

Потенциални проблеми се проявяват по-скоро при самото изпълнение - трябва да се заместват материали, несериозни или калпави работници и т.н. Но по изготвянето на самия проект не би трябвало да имаш проблем, ако си предадеш добре изискванията може да работите по визуализациите докато ти харесат. Относно договори, не се сещам за някакви особени специфики, имал съм единствено макс. брой ревизии на самия проект, но все пак да подчертая, че не съм работил с най-големите студиа. А и в крайна сметка, никой няма да ти пусне неустойка ако не се получи проекта 1:1.

Поискай няколко оферти, направи 1-2 идейни проекта и ще усетиш как работят. Ако ти трябва специфична препоръка за някой, драсни едно ЛС.
 

Горе