Търся програмист за изграждане на сайт

Marieta.A

New Member
Здравейте,

Разработвам проект свързан с френското вино. Събрала съм група от винопроизводители и сайтът ще представя всеки един от тях, история на избата...... и възможност за закупуване на вината онлайн. Мисля, че проектът е по-скоро комплексен, има доста неща да се предвидят като изработване на панел research, геолокализация на избите...

Сайтът, който се доближава до моята идея е relaischateaux точка com
Представям си нещо такова, но на мястото на хотелите - винопроизводители.

Дали някой би могал да изработи също така и мобилно приложение ?

Ако има истински заинтересовани, бихме могли да поговорим и за постоянна работа.
Уточнявам, че имам графист, текстовете и снимките за сайта ще са мое дело.

Не разбирам много от програмиране. Моля, дайте предложения за езици и тн... мислила съм за темплейт престашоп, който да се разработи, но не съм сигурна, че е добра идея. Може би цялостно изработване на сайта ще е по-добър вариант.

Благодаря ви предварирелно.
 
От: Търся програмист за изграждане на сайт

Здравей,

Тука пишман кодъри с лопата да ги ринеш. Ще получиш оферти от 20 до 20000 лв с куп идей и предложения.Един ще ти обясни как Wordpress е най-великото нещо до което се е докосвал друг ще ти каже нещо още по извратено.
Сайта който даваш за пример е доста обемен като фукционалности и ако найстина искаш подобен на него, си намери фирма която да ти реализира проекта иначе до никаде няма да го добуташ с частни хора със съмнителни умения.Не че съм против freelancer-ите напротив но с оглед на това че не разбираш много от технологиите които ще ти трябват е по-добре да отделиш малко повече ресурси и по малко нерви като се допиташ до 2,3,4,5 колкото трябва фирми и си избереш най-добрата оферта.

Просто съвет!!!!

Успех с реализацията на проекта изглежда интересен.
 
От: Търся програмист за изграждане на сайт

Напълно споделям мнението на otspace.
Разгледах сайта, който си посочила като пример. Малко разхвърлян ми се вижда, но доста подробен и на сам човек би отнело доста време за разработка (от порядъка на няколко месеца).
Ако наемеш фирма, не бива да очакваш, че сайта ще стане "за нула време". Отново би отнело от порядъка на месец-два-три, може дори и до шест, в зависимост от това, което искаш да бъде включено в сайта като функционалности.
Наемането на фирма отново не ограничава възможността за не особено добре направен сайт, неадекватна поддръжка, размотаване със срокове.
Защо ли? -> В повечето фирми във Варна, средната заплата за разработчици и дизайнери варира от 700 до 1500лв. Добрите такива не работят за подобна сума месечно. Повечето служители постъпващи във фирмите са - неуспели фрийлансъри, позапомнили нещо от университета младежи. Като се разчита старите кучета да научат на нещо новобранците. Дали това ще се случи, зависи пряко от политиките и атмосферата царящи в съответната фирма.
Знам за една фирма, създадена от фрийлансър в града, от коятао наистина излизат добри и качествени неща, но същата работи само с клиенти от UK, US и CA.

Моят съвет е - потърси за фирми. Задължително е същите да имат силни профили в Dribbble.com или поне в Behance. Разгледай проектите, които са представили в портфолиата и в тези два сайта. Спри се на няколко и се свържи с тях, опиши какво желаеш, вземи обратна оферта и прецени.
Мит е, че при работата с фрийлансър излиза по-евтино. Излиза, ако фрийлансъра е прохождащ/не особено добър. Също по-евтино може и да ти излезе при ангажиране на някоя малка фирмичка от 3-5 човека, които е много вероятно да не свършат по-добра работа от прохождащия фрийлансър (защото съставляващите такъв тип фирма в 99% от случаите са точно такива фрийлансъри, събрали се под една шапка да си помагат взаимно). Не са редки и случаите собственици на фирми най-нагло да лъжат клиентите си че имат екипи и да им свалят звезди, докато всъщност за тях работят не повече от 2ма трима човека + секретарка, която е за имидж и често приятелка/съпруга/роднина на собственика.

Надявам се не съм те обезсърчил съвсем.
Написах ги тези неща, за да те предупредя, че е добре да си направиш старателно проучване преди да се спреш на човек/екип, с които да работиш.

Поздрави и успех!
 
От: Търся програмист за изграждане на сайт

Благодаря много за съвета. Направих запитване в две фирми, но ако намеря сериозни кандидати тук, офертата за работа е реална и смятам дългосрочна, хубав сайт иска и хубава поддръжка ;)
 
От: Търся програмист за изграждане на сайт

Леле, май съвсем се разубедих !! Благодаря много за информацията, изключително полезна. Публикувах в този сайт, тъй като профилите ми изглеждаха много на ти с ит технологиите :))))
А тази фирма сериозната няма ли да се съгласи да работи с клиенти от Франция ?? :D
Ще погледна и сайтовете, които посочваш, благодаря за помощта.
 
От: Търся програмист за изграждане на сайт

Чета форума от 10тина дни отново, преди година-две се отказах поради подобни мнения. За 10тина дни това е 3-4та тема, в която някой търси фрийленсър и първите 2-3 мнения веднага са от типа "Не ти трябва фрийленсър - ще те излъже, намери си фирма!". Не разбирам удоволствие ли изпитвате от подобни мнения или просто типично по български трябва да се дава акъл навсякъде.

Попадал съм на няколко теми и клиенти, които са били "измамени" или са останали недоволни от свършената работа. И всичките имат нещо общо помежду си - приели са безумно ниски оферти от "пишман кодъри". Спомням си сайта за запознанства за 300лв, друг случай беше къстъм система за онлайн магазин за 150лв. Когато човек се притеснява от това да бъде излъган просто сключва договор с изпълнителя, не е толкова трудно нали?

Аз лично съм работил с 3-4ма човека от форума и тези от тях, които все още имат нужда от програмиране се обръщат към мен. Пращал съм още няколко оферти на ЛС, на които така и не съм получил отговор, или пък отговора е бил "намерих си човек", така че там не знам как стоят нещата.

И всъщност някой много добре го е казал - в повечето фирми, които изработват сайтове по поръчка масово програмистите са по-слаби от повечето фрийленсъри, но това е друга тема.

Това ли е целта на форума? Някой да си търси програмист за нещо, а вие да му кажете "тук няма да намериш, търси фирма" :)
 
Последно редактирано:
От: Търся програмист за изграждане на сайт

Поразгледах онзи сайт,, който си дала за пример и не намирам много връзка с това което искаш от гледна точка на функционалност. Или става въпрос за подобен дизайн?

Относно дали да наемеш фрилансър или фирма.. и двата варианта може както да ти свършат чудесна работа, така и да ти осерът нещата тотално. Зависи на какви хора попаднеш.

Ако ми дадеш подробно задание да го поразгледам, може да ти дам повече препоръки, или дори да се договорим за изработка.

Поздрави!
 
От: Търся програмист за изграждане на сайт

Аз самият работих като фрийлансър доста години. Също така и в различни фирми.
Към момента съм се съсредоточил в работа над собствени проекти (както авторката на тази тема).
Просто исках да я запозная как горе-долу стоят нещата.
Не зная какви са тези сайтове за по 150 и 300лв, които бяха цитирани по-горе след като знам за средно голяма фирма в града (30-40 човека персонал) в който живея - същата таксува по 75 паунда на час.

А за тези, които бих препоръчал, дори и да се счете за реклама са Dtail Studio. Държат ниво що се отнася до дизайн, процес на разработка и цялостно обслужване.
 
От: Търся програмист за изграждане на сайт

Сайтовете, които съм споменал са причината да се говори негативно за намиране на фрийленсъри по форуми. Не ми се рови за темата из форума, беше стара, вероятно и други я помнят. Някой пусна тема с оплакване към даден фрийленсър, че му платил 300лв както е договорено, а не му направил изобщо каквото искал той(идеше реч за дейтинг като gepime). И още такива теми е имало. В такива ситуации не е виновен фрийленсъра, виновен е тоя дето е мислел, че за 300лв ще получи читав дейтинг.

Ако проекта клони към малък(1-2 месеца работа за 1 човек) винаги е по-добре да се работи с фрийленсър!! Мога и да изброя причините:
1. Ще стане вероятно по-бързо, тъй като в читавите фирми има бюрокрация и шефове(най-често);
2. Ще стане по-евтино(поради същата причина), плащайки на фирма вие плащате заплатата на този, който изработва сайта + плащате на самата фирма;
3. Ще комуникирате директно с човека, който ви прави сайта;
4. Човека, който ви прави сайта ще работи с по-голямо желание, защото работи за името си! При избор на фирма вие плащате на фирмата, тя носи отговорността и съответно тя "ръчка" служителя, който ви прави сайта, съответно го прави с тотално нежелание.
5. Ако искате качество тип "аз работя с голяма IT компания" подгответе сериозна пачка. За справка - българските фирми, които правят сайтове на големите компании и знаете, че работейки с тях ще сте напълно доволни, правят онлайн магазини за 20 000 евро. Само онлайн магазини, без оптимизация, без нищо, просто магазин.
6. Сключване на договор, независимо дали ще е граждански или между 2 фирми(в случай че фрийленсъра разполага регистрирана фирма) носи същата юридическа стойност.

Разбира се има и предимства да работите с компания, но както ви казах подгответе много сериозна сума и се подгответе за по-дълги срокове, отколкото ще ви даде фрийленсъра. Между другото компаниите, които дават такива тежки цени имат навика да завишават сериозно сроковете на изработка, допускам че е за да се оправдае сериозната цена.

Ако намерите фирма, която ви даде добра(приемлива/ниска) цена то вариантите са два:
1. Работите с фрийленсъри, които са си взели общ офис и са регистрирали едно ООД;
2. Работите за някое шефче, което си е взело 2-3ма студенти и ги експлоатира на 500-1000лв заплата докато все още се учат да програмират.

Минал съм през почти всички звена и говоря от опит :)
 
От: Търся програмист за изграждане на сайт

@manuel прав си за много неща,но нека да отбележим следното. Този форум като цяло не е за намиране на програмисти, на него идеята му е съвсем друга и изобщо никакъв имидж не се нарушава.Това че има такъв раздел за търсене на подобни хора е просто бонус. Погледни колко назад е сложена самата секция ;). В България виреят доста кадърни freelancer-и които няма как да ги намериш тук или изобщо от форум.

Предложих фирма като вариянт за изпълнение защото от самата тема на дамата се разбира че не си е изчистила идеята като цяло какво иска да има по сайта. За такъв тип проект се изисква всичко написано подробно обяснено кое, от къде, защо и т.н. В интернет могат да се намерят примерни бланки за такива задания. Разгледай ги и си направи опит да попълниш една от тях и тогава ще разбереш за какво ти говоря.Ще видиш неща за които за първи път си чувала и ще ти даде реална гледна точка на това какъв обем от работа ще бъде подложена фирмата или човека които избереш.

И при двата случая дали фирма или човек трябва да имаш подобно задание за да може на хората да им стане ясно какво трябва да се направи и без повече разговори и недомлъвки да се почне да се коди цялото нещо.

Малко не съм съгласен само с колегата дет спомена 6 10 месеца изпълнение. Ако го имаш заданието и парите може да бъде направено за доста кратко време. Все пак това не е нещо невиждано или неправено до момента.

И пак казвам. ПОДРОБНО ЗАДАНИЕ НА ПРОЕКТА!!!! Без него квото и да си говорим тук дали ще е фирма или някой човек проблемите ще са доста.
 
От: Търся програмист за изграждане на сайт

Прочетох с интерес и любопитство всичко написано до тук и честно казано съм съгласен с мнението на @manuel.

Идеята на форума не е ли да се обсъждат предприемачески въпроси и същевременно да се свързват хора, занимаващи се с бизнес. Да си freelancer също е бизнес. Има добри freelancer-и, има и такива от които само можеш да получиш силно главоболие.

Потвърждавам, че тук в форума има много кадърни хора, които в някой случаи са доста над нивото на някой от девелопърите в по-големи фирми, но това е друга тема на разговор.

Нека с 2 думи аз да кажа как ги виждам нещата... Едва ли има човек, който ако разполага с неограничен бюджет, не би се сетил, че е много по-лесно да отвори 5-6 сайта, които е харесал и да види кой е сътворил тая хубост (обикновено големите фирми си слагат разни надписчета, лога и т.н. в футъра именно с тази цел). Дори да предположим, че не се е сетил, вероятно темата нямаше да се казва "Търся програмист за изграждане на сайт", а по-скоро "Препоръчайте ми добра фирма за направата на едикакъв си сайт." или нещо от сорта.

До тук по пътя на логиката, разбираме, че реално едва ли потребителя може да си позволи кой знае какъв бюджет, затова търси просто програмист, който може да и реализира идеята на някаква компромисна цена.

Нека сега да си представим следният сценарии:
Потребителя пита в форума за програмист. Вие го препращате да търси фирма за да бъде изпълнен проекта му професионално и без много ядове, но понеже потребителя не разполага с неограничени финанси, може да праща единствено запитвания към различните фирми, които евентуално биха поели проекта. Добрите фирми ще предлагат суми, които няма как да даде потребителя, понеже няма тия финанси, затова ще снижи малко нивото и ще разгледа офертите на по-малки фирми, които 95% са точно freelancer-и, но не един, а няколко обединили се под шапката на някое ООД или пък ще попадне на псевдо фирми за уеб дизайн, които или знаят единствено как да инсталират едно WP, как да му сложат някоя тема и някое друго плугинче от платените (някой даже таксуват за платена тема, а всъщност ползват warez), а не дай си боже да попадне на човек, който е чул, че от уеб дизайн се вадят много пари и затова решава да предлага услугата, а като се появи някой се обажда на кварталното хакерче да драсне 2-3 ред-а HTML+CSS.

И както в 70% от случаите се случва в процеса на работа, клиент-а в процеса на изработка, решава, че иска да има и някоя по-засукана функция, която изисква знания отсреща, а дали ги има... един господ знае. :D И от там се започва с едно моткане... едно протакване... чудене какъв компромис да се направи и накрая клиент-а си е платил капарото, фирмата го мотка минимум 6-7 месеца докато на клиента му писне и не реши да им тегли една и да изгори с капарото.

Далеч съм от мисълта, че това не може да се случи при наемането на freelancer, но предимствата, които е дал manuel в този случай накланят везните. Та в тоя ред на мисли, не бързайте да препращате хората на фирми, защото има причина тези хора да питат именно тук за помощ. Пратете ги или при човек, който знаете, че е сериозен и може да свърши работа или дайте препоръка как да се ориентира, така, че не бъде подведен.

П.С. > Извинявам се за малко идиотски написаният отговор и леко разпокъсан на всичкото отгоре, но след цяла вечер безсъние, не съм много в кондиция. :D
 
От: Търся програмист за изграждане на сайт

Ето кратко описание на сайта.

Функции :
Четири бутона - 1. Региони (падащо меню с регионите, където се произвежда вино + линк към страница с винопроизводителите от този регион)
2. Пакети (пример : аз съм клиент и искам да направя подарък на някой, закупувам ваучер за определена сума и го получавам по пощата или поръчвам изпращането му направо на човека, който исмам да изненадам)
3. Портал за професионалисти, ресторанти, хотели, които купуват от нас вино. Влизане с код и парола, тъй като цените са за количества.
4. Онлайн списание - всички статии, които ще бъдат публикувани в медиите + фейсбук и т.н.

Под бутоните - снимки, които се сменят и мотор за търсене по винарна/лозе, година цена регион. Локализация на винарните както в сайта-пример, който посичих в началото.

Администрация на сайта - позволява лесното третиране на информацията за клиенти и изпращането на поръчките.
 
От: Търся програмист за изграждане на сайт

С 10 реда няма как да получите реална оферта. Най-лесно става с подробно задание, каквото предположих нямате. Затова ви писах преди няколко дни с готовност да обсъдим нещата по телефон, скайп или както на вас е удобно за 10 минутки. За да мога да ви питам важните за мен неща и да ви дам тогава оферта. Направих си труда да ви изпиша няколко абзаца, с които да се представя, да ви дам съвет за сайта. За жалост вие дори не благоволихте да ми отговорите на съобщението :)

Ваше право е да сте мнителна и за да сте спокойна че ще се справим с вашия проект подобаващо, щях да ви покажа изработени от нас сайтове, 10тина, може и 20тина.

Поздрави,
Мануел
 
От: Търся програмист за изграждане на сайт

Мариета,

Ако си търсиш все още фриилансър който да направи сайта съм насреща. Работя за 15лв/час. Според описанието което има за сайта изработката му ще струва около 1000лв.

Email-ът ми е tsanchev във gmail точка com
 

Горе