Уеб агенция/Уеб студио

invictus36

New Member
Привет!

От скоро следя форума Ви и намирам страшно много и полезна информация.
Не успях да намеря тема свързана с това, което в момента ме интересува.

Та, с няколко приятели се сертифицирахме в различни ИТ акедемии като програмисти и в крайна сметка нямаме интерес да работим за някого решихме да създадем Уеб студио за изработка на уеб сайтове, онлайн магазини, софтуерни продукти и прочие. Проблема е че никой от нас няма опит с маркетинга, което предполагам ще се навакса.

Пиша тук, с цел да получа насоки относно започването на подобен тип дейност, всякаква информация ще ми е страшно полезна. Естествено не очаквам да ми споделите нещата, които сами сте си ги научили и разбрали в последствие.

Благодаря!
 
портфолио имате ли? какви точно услуги ще предлагате?

Какъв е отговора на това? (без да го пускаш)

1.png
 
Последно редактирано:
Имаме няколко проекта (уеб, около 7), които сме правили през последната година.

Услугите, които мислим да няма да са от най-иновативните - изработка на сайт, онлайн магазин, сео оптимизация.
 
Имаме няколко проекта (уеб, около 7), които сме правили през последната година.

Услугите, които мислим да няма да са от най-иновативните - изработка на сайт, онлайн магазин, сео оптимизация.
Нещо не те разбрах :(, какво ще предлагате?

Какъв е отговора на това? (без да го пускаш)
1.png
 
Не видях снимката, когато писах поста, но на изпит ли съм ? :D Както и да е, мисля че ще даде syntax error, заради името на констата?

Що се отнася до услугите имах предвид че няма да предлагаме нещо невиждано, типичните услуги - Изработка на уеб сайт, Изработка на онлайн магазин, СЕО оптимизация и т.н, но не сме сигурни за това.
 
:) после я добавих снимката, просто исках да зная с какъв човек говоря. Значи този пазар е тегав, големите поръчки са корумпирани, а за другите поръчки има доста утвърдени имена в бранша и/или freelancery. Трябв да си намерите много добър sales човек в екипа който да продава и трябва да се насочите към определен сегмент. Според мен е добра идея е да помислите, да направите така, че клиентите да са ви абонати, т.е. да плащат нещо на месечна база. Хубава идея е също да намерите фирма извън България на която да сте подизпълнител.Иначе под секрет ще ти кажа че тука бях пуснал избработка на сайта за 399 или 499 не помня колко точно на laravel и доста се наежиха, че е много скъпо и с WP щяло да стане доста по - добре и по - евтино. Така че си помислете добре за сегмента. :)
 
Много благодатна ниша, стига да знаеш как да си търсиш клиентите :) Тъй като от много години не се занимавам с това, ще ти кажа как го правих аз, писал съм го и на други места из форума.

Навремето имах директория, когато бяха модерни. Та в тази директория се добавяха по 20 сайта на ден. От тези 20 сайта, 4-5 бяха на малки регионални фирмички, със сайтове правени от "съседчето". Естествено никакво сео, грозни, нескопосани и никакви работа не вършещи. Тези които имаха добавен телефон, направо им звъня, а за тези без телефон имах готово писмо. Като им обяснявах, със "сложни" термини (естествено), колко е зле положението, колко пропуснати ползи търпят и как аз ще превърна черното в бяло, само срещу скромна сума :) За всеки различно, според преценката.

И друг фасон, не знам към ден днешен дали ще работи. Набелязвам си някакъв сайт на фирма малък калибър, който да може да се направи по-добре, с по-добро сео, с по-добър дизайн и тн. Тези форми също са регионални и обикновено търсиха дълги фрази от типа "ремонт на климатици Варна", които фрази беше изключително лесно да се изкарат на челни позиции много бързо. Вярвам че и сега е така. Та в момента, в който сайта излезе напред, контактвам всички в резултатите до 10-та страница или им звъня по телефона, като им обяснявам, че аз съм уеб разработчик, техен конкурент си е поръчал сайт при мен, но в последствие се е отказал, като съм поел ангажимент за конфеденциалност и не мога да кажа кой точно е:) Нямам непродаден сайт по този начин...

С по-горе описаните начини съм продал десетки, десетки сайтове с по няколко страници на wordpress, без да съм програмист или дизайнер. Винаги съм ползвал услугите на програмисти, дизайнери и писатели, когато се е налагало. Рекорда ми е 1600 лв. за един сайт, направен за 3 часа с 5 странички уникален текст. Контактнах няколко фирми едновременно и се отзоваха 3, организирах им търг и 1600 лв. за 3 часа работа в джоба :) Нека другите да бачкат....

Зарязах всичко преди години, защото работата с клиенти не е за мен, много са гадни и претенциозни, могат да ти скъсат нервите. Отделно моя таргет беше от най-големите мангали и положението беше трудно за издържане. Един психопат още ми звъни, макар че му сдадох сайта преди повече 8-9 години....

Пак казвам, не знам по-горното дали работи все още, ама ако проявите креативност и подход, различен от общо приетото, нещата стават. Отделно трябва много да ви се работи, аз тях години не си спомням да съм спал всъщност:) Ако седите и чакате работата сама да дойде при вас, няма как да стане.

Ебаси фермана стана.... май се увлякох, дано е полезен на някой :)
 

Горе