Узаконяване на сайт (който не извършва търговска дейност)

Izvunzemen

Active Member
Не съм срещал подобна тема тук, ми е интересно как стоят нещата, затова реших да отворя такава.

Узаконяване на сайт- в който просто се пускат материали- примерно новинарски сайт или нещо подобно, в който работят хора. Тоест сайтът има собственик и други лица публикуват в него срещу заплащане. Чувал съм, че в сайтове като актуално, например, се подписват договори и писателите взимат пари на брой статия, но какво става, ако месечната сума е под минималната заплата? Може би тези хора не са на трудов договор към фирмата?

Сигурно ще кажете- защо ти е фирма, плащай си на писателите и си поддържай сайта, но тогава кой рекламодател би гледал сериозно на подобен сайт. Пък и всичко ще е прекалено "шано".

Най-очевидния за мен вариант е ЕООД или ООД, но когато включим счетоводство, данъци, осигуровки на собственика на фирмата, който е шеф, осигуряване на писателите и плащане на 420 лева месечно на всеки, тогава би бил на плюс единствено и само ако си бъхтиш работниците като актуално и ги караш за минимална заплата да ти пишат над 200 материала месечно, и пак не е сигурно, че ще си на плюс, така като се замисля.
 
От: Узаконяване на сайт (който не извършва търговска дейност)

На другите лица може да им се заплаща и по граждански договор - за извършена работа, т.е. може да име се плащат и по 100 - 200 лв. на месец, не е задължително да е МРЗ.
Има и други варианти. Нещо не разбрах точно въпроса.
 
От: Узаконяване на сайт (който не извършва търговска дейност)

За мен е по-логично да регистрираш фирма, да си плащаш само на теб осигуривки, а за статиите да ползваш чужди услуги, т.е копирайтъри, които работят на свободна практика. А когато направиш 100 сайта с добър доход, тогава да мислиш за назначения. Успех!
 
От: Узаконяване на сайт (който не извършва търговска дейност)

значи щом имаш работник който е при теб, имаш работно място, бюро , компютър и т.н. трябва да е на трудов договор и да го осигуряваш.
Ако ползваш външни услуги си има граждански договор , по който плащаш хонорари и ги отчиташ като разходи на фирмата.
Най добре счетоводителя да ти ги каже в подробности.
 
От: Узаконяване на сайт (който не извършва търговска дейност)

Много благодаря за съветите, супер сте. :) :|
 
От: Узаконяване на сайт (който не извършва търговска дейност)

Ако са автори, най-добре за възложителя е да са на авторски договори, в някои случаи и за тях е по-добре да са на авторски - съответно нямаш ограничения с МРЗ, а имаш други предимства пред гражданския.
 

Горе