Уникалност на текстовете

Здравейте
Тъй като от доста време си мисля да направя един сайт на женска тематиката и рецепти, а тестовете за рецепти са доста кратки. Мисълта ми е колко % трябва да са уникални, за да нямам проблем с адсенс?
Благодаря предварително
 
Ти първо помисли как да осигуриш трафик към сайт/ве.
 
Няма доказателства, че адсенс банват за не уникални текстове. Стига да не ползваш текстове, които са с авторски права, няма да имаш проблеми. Проблема идва от това, че собственика на оригиналните текстове не се кефи друг да се храни от труда му и докладва сайта като крадец на съдържание. А като влезеш за проверка, индиеца или друг мангал, решава ще имаш ли адсенс или не. Зависи в какво настроение е :) Може и изи-тура да хвърля, не ги знам. ама е нещо такова! Вземаш рецептата, променяш тук-там и си свиркаш. С големи текстове е по-трудно, ама с вицове рецепти, цитати и тн. едва ли ще имаш проблеми.
 
Здравейте, като професионален копирайтър, бих Ви посъветвала да не правите компромис с уникалността не текстовете. Но, от друга страна, ако сайтът е с рецепти, няма как да бъде постигната висока уникалност само от рецептите. Заложете на разнообразни полезни статии относно здравословен начин на живот и грижи за външността. ;)
 
По скоро бих предпочел да слагам и статии които са свързани с готвенето. Примерно как да варим зеленчуци или как се готви пилешко месо, например.
 
Здравейте, тъй като работя в кулинарно списание и кулинарен сайт, мога да Ви отговоря с точност : рецептите не се смятат за авторско съдържание, върху тях няма авторски права, така че давайте смело. Слагайте малко по-интересни заглавия, където е възможно, например вместо "Мусака" - "Мусаката от тефтера на баба". Кулинарните статии обаче трябва да са авторски.
И още нещо важно - проблемът ще дойде от снимките. Те трябва да са Ваши, а не взети от чужди блогове или форуми. Възможност е да се абонирате за някоя фото банка и да ползвате нейни снимки.
 
Последно редактирано:
Здравей, @Елица Грозданова . Това, което споделяш може би важи за рецепти написа в стила:

1 ч.л. мая
2 с.л. захар
500 гр. брашно

Но дали нещата седят по същия начин, ако текста е:

За да направите десерта с бухнала коричка със златист вид, добавете към 2 с.л. захар и 1 ч.л. мая.

Според мен има разлика и си е един вид авторско. Но не съм чак толкова в областта на кулинарията, личи си по примерите. :) Тогава как се процедира, защото според мен си е за преразказване, а най-добре да се направи и да се опише със собствени думи като разбира се състава се болдва или подчертава. Все пак е корена на рецептата. :)
 
за продуктите няма как да са уникални, виж в начина на приготвяне под тях текста трябва да е уникат, трудно но с повече писанки и завъртулки се докарват над 80%
 
Напълно съм съгласен с Елица Грозданова, че проблемът при сайтовете с рецепти идва от снимките. Който не се е мъчил да намери снимки към рецепта, той не знае какво е. А съгласете се, че да направиш собствени 200 снимки на ястия, ще погълне много време и ресурс. Текстовете, все ще намериш начин как да ги разнообразиш. Но снимките как ще ги сътвориш?
 
Последно редактирано от модератор:
за продуктите няма как да са уникални, виж в начина на приготвяне под тях текста трябва да е уникат, трудно но с повече писанки и завъртулки се докарват над 80%
Да, на ясно съм и аз, че не може да се опиташ - освен ако не се ползва нещо друго, но мисля, че е стандартизирано подредбата на съставките, както и начина им на изписване, просто начина на приготвяне може да се пипне, да не говорим, че може да го завъртиш така, че да е като разказче, не сухи наставления. :)
 
Привет, Blinky! Може да се напише и по този начин, разбира се. Но не е удобно за потребителя. Ние, домакините, сме свикнали продуктите ни да са отделно, за да си правим по-лесно списъците за пазаруване :) Според мен не си струва заради гоненето на автентичност на текста той да стане трудно ползваем. Рецептата е нещо като указание за сглобяване на мебел от Икея - трябва да е максимално проста и ясна. Ето, в момента ми хрумва, че пък може да се направи със схема или картинки стъпка по стъпка :)
 
То не пречи да почнеш с продуктите в началото и на който му се чете, да мине на долу. Не ми казвай, че текста с приготвянето не може да се преразкаже - така де, да не е 1:1 с останалите на другите сайтове. :) Иначе най яко ще е да имаш инфографики как се прави, в PDF-и, ще избиеш пазара.....с минути, картинки, тесктчета, таива дето да се четат от ботовете. :) Ето ти идея....Дори, сложи и един тул на сайта си, примерно чеклист - чеква си какво има във вкъщи и като излезе и погледне сайта, страницата си, просто да види какво му остава да купи. Таймер на сайта срещу всеки процес - като мине на другия, изключва си горния и включва долния, малко е сложно, но така ще си от А до Я навигация. :) Може размислите ми на глас (писание) да са малко фантастични, но какво пък, не отнемат много време за направа. :) Играчка е определено.
 

Горе